Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szerelmi bánat és családi probléma a háttérben

Míg 2006-ban a 30 év alattiak, 2007-ben a 60 év felettiek közül lettek többen öngyilkosok Csongrád megyében. Idén már öten vetettek véget életüknek Szegeden és környékén. Két éve a világ összes állama közül Magyarországon történt a második legtöbb öngyilkosság.
Szerelmi bánat, anyagi kilátástalanság, családi problémák. Ezek voltak az elmúlt évek Csongrád megyei, lapunk által is figyelemmel kísért öngyilkosságainak legfőbb kiváltó okai. Legutóbb vasárnap, ahogy arról beszámoltunk, egy 15 éves szegedi fiú az anyjával való sorozatos nézeteltérések miatt vetette magát a mélybe egy tarjáni panelház nyolcadik emeletéről.

A nemzetközi tapasztalatok szerint az öngyilkosok jelentős része ad cselekedete előtt direkt vagy indirekt jelzést a környezetének, 60-70 százalékuk általános orvoshoz is fordul, szakembert azonban csak legfeljebb az utolsó héten keres fel. – Az általános orvosoknak gyenge a depressziófelismerő képességük. Ez nem magyar, hanem világjelenség – mesélte Temesvári Beáta. Az addiktológus főorvos azt is elmondta, hogy az öngyilkosságok oka főként a veszteségélmény, az élet eldobása mint problémamegoldás pedig benne foglaltatik a magyar kultúrában.


A Délmagyarország archívumában több szomorú történetet találtunk. Öngyilkosságot követett el 2007 februárjában egy 25 éves diák Szegeden, aki kivetette magát egy Debreceni utcai panel ötödik emeletéről. Május közepén egy szintén egyetemista, 27 éves fiú holttestét találták meg a Vértói úti vasúti átjáró közelében. Néhány nappal azelőtt veszett össze barátnőjével, öngyilkosságot kísérelt meg, eltűnt, majd két nappal később már csak a holtteste került elő. Egy 30 éves szegedi férfi szintén azon év júliusában Szentmihálytelken akasztotta fel magát egy játszótéren. Tavaly áprilisban egy 18 éves szegedi középiskolás dobta el magától az életet: egy Budapest felé tartó vonat elé lépett, a sínekre, széttárt kezekkel.

Idén – az elmúlt vasárnap a nyolcadik emeltről kiugrott 15 éves fiú esete mellett – még a január 24-én este Kistelek közelében történtek jutottak szerkesztőségünk tudomására: egy 35 éves férfi előbb porig égette tanyáját, majd felakasztotta magát.

A Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2006-ban 80, 2007-ben 101, tavaly 76, idén január 31-éig 5 öngyilkosságot követtek el.

2007-ben másodikak voltunk

A legutóbbi adatok szerint 2007-ben a világon Dél-Koreában követték el a legtöbb öngyilkosságot. Ott 100 ezer emberre 25 öngyilkos jutott. Magyarország a lista második helyén állt 22,6-os mutatójával. A harmadik Japán, a negyedik Belgium volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb a Skype-os távtanulás

Szeged - Egyre többen választják távtanulásra a legnépszerűbb internetes kommunikációs rendszert,… Tovább olvasom