Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Szerencséje és a szerencsétlensége

Szeged - A szegedi egyetemen kapott katedrát az emigrációból 1989-ben hazatérő Heller Ágnes. Most, a 80. születésnapját követő második napon pedig a szegedi filozófiai konferencián őt köszöntötte és hallgatta-kérdezte a hazai filozófiai élet színe-java. A csupa élet Heller Ágnestől mi is kérdezhettünk.
– A szabadság a rendszerváltozás lényege – mondják. De mit jelent a szabadság itt és most?
– A modern filozófia alapvető kérdése a szabadság. De ez az emberi és a politikai élet középpontja is. Persze különböző szabadságok vannak. Az viszont tény: a modernség legfőbb értéke a szabadság. Egyetlen érték vetekedik vele: az élet. Egyesek az élet, mások a szabadság oldalára helyezkednek. S ha van a modern világban konfliktus, amely nem megoldható, az az, amikor a szabadság és az élet áll ellentétben, mikor a kettő között folyik a harc.

– Nyolc filozófiai könyv jelenik meg a könyvhéten. Lesz ezekre vevő? A filozófusoknak mi a feladata?
– Tanulunk egymástól, új eszmék támadnak a fejünkben, ha mások elmélkedéseit halljuk. De a filozófiának nem abban van a legfőbb értelme, hogy a filozófusok egymás között vitatkoznak, hanem abban, hogy ez miként szüremkedik át a tapasztalatokba, az emberek életébe. Mindig vannak olyan befogadók, akik nem filozófusok. Az ilyen emberek megveszik a filozófusok műveit, gondolkoznak azokon.

Heller Ágnes szereti az inspirációt, de a befolyásolásnak ellenáll. Fotó: Frank Yvette
Heller Ágnes szereti az inspirációt, de a befolyásolásnak ellenáll. Fotó: Frank Yvette

– Mindig voltak filozófusok, akiknek számított a véleménye közügyekben is. Önnek Lukács Györggyel volt szerencséje együtt dolgozni...
– Valóban életem legnagyobb szerencséje az, hogy Lukács György tanítványa lehettem: 18 éves voltam, amikor megismerkedtem vele, 42, amikor meghalt. Egész végig jártam hozzá, beszélgettem vele, közben hihetetlenül sokat tanultam – nemcsak ténybelileg, hanem a gondolkodás szintjén is. Szeretem az inspirációt, de az nem jelent befolyást nálam. Megpróbálok a magam elméjéből kicsiholni valamit.

– Milyen ma a mester és tanítvány viszony?
– Nem olyan, mint régen. Most nincsenek filozófiai iskolák, nem gyűlnek a mester köré a tanítványok. De természetesen létezik a mester és tanítvány viszony. Például Ausztráliában, Amerikában számtalan tanítványom ma már egyetemi tanár, akik meghívnak konferenciára, s ilyenkor örülök, hogy találkozom velük, de sose törekedtem arra, hogy úgy gondolkodjanak, mint én. Nekem az a célom, hogy minden tanítványom önállóan gondolkozzék.

– Egyetért-e azzal, hogy a jószerencse lánya, mint ahogy önt egyik méltatója nevezi?
– Bizonyára ténylegesen szerencsém volt néhány életfordulatban. De van szerencsétlenségem is. A szerencsém annyi, hogy tudtam mit kezdeni a szerencsétlenségemmel. Ami az ember karakterében foglaltatik, az a szerencse.

Névjegy

Budapesten polgári zsidó családban, 1929. május 12-én született Heller Ágnes. A kommunista pártból kétszer, majd 1956 után az egyetemről is eltávolították. 1963–73 között az MTA Szociológiai Kutatócsoport munkatársa. Lukács György tanítványa. A Budapesti Iskola egyik alapítója. Politikai munkanélküliként 1973–77 között fordításokból élt. A marxista-újbaloldali nézőpontot képviselve 1977-ben Ausztráliába emigrált, 1978-1986 között a melbourne-i egyetemen tanított. 1989-ben tért haza, 1995-től nyugdíjazásáig a szegedi JATE Filozófia, és az ELTE Esztétika Tanszékének egyetemi tanára volt. Elsősorban etikával és történetfilozófiával foglalkozik – a posztmodern perspektívájából.

Olvasóink írták

 • 3. k.elvis 2009. május 24. 11:52
  „Nekünk jobb lett volna,ha Ausztráliában marad.”
 • 2. klj_54 2009. május 23. 23:48
  „1. hozzászólás dodó 2009.05.23. 20:57

  Nem tudom, hogy csak buta vagy avagy gonosz is?”
 • 1. dodó 2009. május 23. 20:57
  „Reméljük, hogy első számú hazája, Izrael is megemlékezik a tudós asszony születésnapjáról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsa-Flores Eduardo katonatársa volt...

Szeged - Szülővárosában, Santa Cruzban április 16-án – máig tisztázatlan körülmények között… Tovább olvasom