Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Szeretetet kapnak az ebtől a pótgazdik

Bredi egy keverék kutya, a Debreceni és a Dandár utca sarki üres vályogházban él. Rossz sora lenne, ha Fekete Mihály és Vajai Márta nem gondoskodna róla.
Pénzbe kerül

Bredi és Samu sokba kerül, került gondozóinak: legalább havi 10 ezer forint az élelem kutyánként. A kötelező védőoltásokért is fizetni kell. Mielőtt Samu elpusztult, mintegy 30 ezer forintba kerültek a gyógyszerei és az orvosi vizitek.

– Egy több mint 90 éves néni lakott itt, és amikormár nem tudta magát ellátni, elköltözött a lányához. Az öreg házat egy lakóra bízták, csak azért, hogy ne álljon üresen. Amikor ő is elment, a kutyáját, Bredit nem vitte magával. Megsajnáltam az állatot: megbeszéltem a nénivel és az örökösével, hogy bejárhatok a házba – mesélte el Fekete Mihály az árván maradt 2 és fél éves kutya történetét. A nyugdíjas férfi 40 éve lakik a Dandár utcában, mindenkit ismer a környéken. Őt is sokan üdvözlik az utcán, köztük olyan újdonsült ismerősök is, akik kutyasétáltatás közben elegyednek szóba vele. A Debreceni és a Dandár utca sarki elhagyatott házban élő Bredi ugyanis nemcsak élelmet, vizet kap a gazdájától, hanem reggel és este hosszú sétákat is.

– Amikor elvállaltam, hogy gondoskodom Brediről, megkapta a kötelező védőoltásokat és a chipet. Igyekszem jól tartani, ételmaradékot, kutyaeledelt és vitaminokat hozok neki. Télen többször is benézek hozzá, hogy a kutyatálban ne fagyjon be a vize. Van egyébként szalmával bélelt téli szállása az udvaron. A vizet PET-palackban hozom, mivel a házban nincs. Áll itt egy kiselejtezett kád, ebben gyűjtöm az esővizet, és a nagy melegben mindennap megfürdetem. Amikor látom, hogy jön az eső, kiöntöm a régi fürdővizet, az utánpótlás a kád fölé vezetett ereszcsatornából érkezik – mutatta a gazda az ötletes megoldást.

Az elhagyott házat már csak Bredi lakja. Fekete Mihály és Vajai Márta fogadta örökbe. Fotó: Karnok Csaba
Az elhagyott házat már csak Bredi lakja. Fekete Mihály és Vajai Márta fogadta örökbe. Fotó: Karnok Csaba

Mihály a legtöbbször nem egyedül sétáltatja Bredit: csatlakozik hozzá a Kereszttöltés utcában élő Vajai Márta. A bölcsődében dolgozó fiatal hölgy is gondozott egy árva német juhászt, Samut a József Attila sugárút egyik üres telkén. A két ember a kutyáknak köszönhetően barátkozott össze, és gyakran együtt sétáltatták a négylábúakat. Márta 7 évig járt át Samuhoz: sajnos a kutya nemrégiben megbetegedett, és 3 hete, 12 évesen búcsút kellett venni tőle.

– Mindig volt otthon kutyánk, nagyon szeretjük az állatokat, a kutyakozmetikus szakmát is kitanultam. Az anyukámnál most is van egy 4 éves keverék mopsz, amit befogadtunk. Én nem merek otthon állatot tartani, mivel sokat és eltérő időbeosztásban dolgozom – mondta Márta.
Mihály szerint, ha nem lenne Bredi, vagy nem lett volna Samu, nem ismeri meg azt a szeretetet, amit a kutyák adnak az embernek. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres séták még az egészségének is jót tesznek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pincérek is külföldre mennek

"A vendéglátás ugyanúgy gályamunka ott is, mint nálunk, vége nincs, csak abbahagyni lehet: de a kivándorló magyarok legalább megélnek belőle."
Tovább olvasom