Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Szeretik a kispiacokat, de...

Szeged - A legfagyosabb hónapban akcióval akarta megkedveltetni a kispiacokat a szegedi vásárigazgatóság. A fagyok elmúltak, de az idő csak lassan melegszik – kispiac, kis forgalom.
– Ilyenkor ne keressenek árusokat, csak szombatonként jönnek a termelők – mondta a Szent István téri zöldségesbolt eladója, Kovács Annamária, amikor tegnap délelőtt azt vette észre: csodálkozunk, amiért üresek az asztalok. – Azt persze, hogy nincs konkurencia, én egyáltalán nem bánom...

A Szent István téren se árust, se vásárlót nem láttunk tegnap. Az Olajbányász téren is inkább csak kínálták a portékát, mint vitték. Fotó: Frank Yvette
A Szent István téren se árust, se vásárlót nem láttunk tegnap. Fotó: Frank Yvette


Álőstermelőügy: folyt. köv.

Nagyobb gond a viszonteladók tevékenysége, mint a bérleti díjak kifizetése – derült ki újra tegnapi körjáratunk során. Az egyik helyen egymással szemben árusított a valódi és az álőstermelő: az egyiknek lefotózhattuk az áruját, a másikét nem. A valódi őstermelő elmesélte, míg ő hajnali 5-től csak 11-ig tud árulni, mert mennie kell haza dolgozni a fóliában, szemben árusító társa estig kint tud maradni. Hordják a keze alá a zöldséget, gyümölcsöt, amit természetesen jóval olcsóbban árul, mint ő. Az őstermelő szerint a paprika kilóját nem lehet 700 forint alatt kihozni, mégis 400 körül adják a „szomszédban".

Ez a kispiac még javában a téli álmát alussza, nem így az Olajbányász téri. Persze üres hely itt is akadt. Az egyik virágot árusító asszony szerint a nyári hónapok miatt akár még bővíteni is kellene a piac alapterületét, mert olyankor nem férnek el. Úgy gondolja, nem a téli, kora tavaszi időszakot kellene alapul venni, amikor az asztalok számáról döntenek.
Az üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. akciójának itt mindenki örült.

Megírtuk: február 1. óta fél áron lehet asztalt bérelni. – Irreálisan magasak voltak az árak, jó, hogy 50 százalékos kedvezményt kaptunk – mondta Huzrikné Stifter Klára kereskedő, aki az épületben üzletet bérel. – Egyre kevesebb a vevő, miközben többet kell adózni, jól jött az engedmény. Eddig egy négyzetméter 3500 forintba került havonta, most az összeg felét fizetem. A hidegben fagyoskodó sándorfalvi őstermelő, Tóth-Horti Éva szerint a kis forgalom miatt létkérdés volt, hogy „akciózzon" az igazgatóság.

– A Szegedi Vásár és Piac Kft. működtette kispiacokon – a Csanádi utcában, a Szent István és Olajbányász téren, valamint Kiskundorozsmán – még március végéig fél áron lehet asztalt bérelni – közölte Erdei Péter ügyvezető igazgató. – Ennek az az oka, hogy szeretnénk a kispiacok forgalmát növelni, idecsábítani a kereskedőket és a vásárlókat.
A kispiacokon egy asztal naponta 600 forintba kerülne, az engedménnyel azonban csak 300-at kell fizetni. A havi bérlet 16 ezer 200 forint helyett 8100.

Miért szeretik a vevők a kispiacokat? Az egyik férfi vásárló fogalmazta meg az aranyigazságot: benzinkímélő megoldásnak jók. Szerinte a Mars tér sem olcsóbb, nagyjából egyformák az árak.

Olvasóink írták

 • 4. bodó 2012. március 07. 19:00
  „addig míg ál őstermelők aratnak addig a termelő örül ha egyáltalán el tudja adni amit megtermel a kis piacon ki védi meg a termelőt velük szemben ,??”
 • 3. Yucca 2012. március 07. 17:06
  „1. - Igazad van, a Szent István téri egy halott hely ilyen szempontból. Maga a tér nagyon szép lett, kultúrált, de a piac és a bódék nemigen vonzzák a forgalmat.
  Lehet, hogy nem olcsóbb a Mars tér, de mégis van egy varázsa: a választéknak, a nyüzsinek, számomra legalábbis.
  Ha kimegyek, eltöltök ott 1-2 órát, végigjárom a 3 csarnokot és a kinti árusokat is.
  Olyan még nem volt, hogy a megszokott kávémon kívül ne vettem volna valamit.”
 • 2. macs 2012. március 07. 14:20
  „" Az őstermelő szerint a paprika kilóját nem lehet 700 forint alatt kihozni, mégis 400 körül adják a szomszédban."
  Szerintem ki lehet hozni, Marokkóban, ahol nem kell fűteni rá. :-)”
 • 1. kiokushyn 2012. március 07. 11:55
  „A Szt István térit nagy jóindulatnak se nevezném még csak kispiacnak sem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma megoldódhat a betegszállítási káosz

Nem tudtak megegyezni a betegszállítók egymás között, így továbbra is a három szegedi cég hordja saját betegei mellett a március óta nem szállító vállalkozás pácienseit. Tovább olvasom