Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szerkezetkész az új klinikai tömb

Szeged - Több mint két kilométernyi cölöp, 11 ezer köbméter beton és 1300 tonna betonacél felhasználásával szerkezetkész állapotba került az új klinikai tömb. Az ötemeletes épület tetejére karácsonyfát emeltek tegnap daruval, a bokrétaünnepen. Jövő ilyenkor a tervek szerint megnyílhat Szeged új, modern egészségügyi intézménye.
Elérték a legmagasabb, ötödik szintet az új, 265 ágyas klinikai tömb építői, amelynek alkalmából tegnap bokrétaavatást rendeztek. Mivel az építők hagyományos ünnepe éppen Mikulás-napra esett, rendhagyó módon karácsonyfát emeltek daruval a tetőre, amelyre a kivitelező, az egyetem, a klinikai központ, a város és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői előzőleg szalagokat kötöttek. Az érdeklődők ezután be is járhatták a monumentális, több mint 12 ezer négyzetméternyi alapterületű épületet.

Szerkezetkész az új klinikai tömb. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója a legek kórházának nevezte az immár szerkezetkész kórházi tömböt. Mint elmondta, a talajszint alá összesen 2400 méternyi cölöpöt fúrtak, hogy se az új, se a régi szárny ne süllyedjen meg, mint ahogyan 40 éve ez az itteni építkezésnél egyszer már megtörtént. Tizenegyezer köbméter betont és 1300 tonna betonacélt építettek be, ezek felhasználásával alakul ki az a kórház, amely XXI. századi, méltó körülmények közé helyezi a szegedi gyógyító munkát.

Majó Zoltán, az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója Mikulás-csomaggal köszönte meg a kivitelezők és a tervezők munkáját. Solymos László alpolgármester beszédében kiemelte, a beruházás az egyetem és a város együttműködésének köszönhető, alapját pedig 2007-ben a városvezetés teremtette meg az egészségügyi integrációval. – Az épületkomplexum előtti utca felújítása szintén a beruházáshoz készült. Ez, valamint az építési terület közműbecsatolása közel 800 millió forintba került. Az önkormányzat ezzel támogatta a projektet.

Szerkezetkész az új klinikai tömb. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az ünnepségen jelen volt Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is, aki arra hívta fel a figyelmet: további 3 év áll még rendelkezésre az EU-s források lehívására. – Az egyetem legyen továbbra is aktív pályázó, a kormány támogatni fogja céljait – tette hozzá.

Az építkezés a tervek szerint halad, így várhatóan augusztus végére befejeződik. Szeptembertől már az orvostechnikai berendezéseket telepítik majd, egy év múlva ilyenkor pedig át is adják a modern intézményt. Az új klinikai tömb építésével párhuzamosan korszerűsödik a 410 ágyas klinikai épületszárny is, illetve annak másik oldalán 24,7 méter magas helikopter-leszállóval épül az új sürgősségi osztály is.

Olvasóink írták

 • 14. adamantium 2012. december 09. 01:19
  „13. azmegszeged 2012.12.08. 19:01
  én abban is élek veled ellentétben”
 • 13. azmegszeged 2012. december 08. 19:01
  „11. adamantium 2012.12.07. 19:44

  Te sem jártál még életedben civilizált országban...”
 • 12. DobóI 2012. december 07. 21:15
  „Botka nem dugta oda a nagyképét ünnpeltetni, miután 2000 ágyas klinikát igért eredetileg..”
 • 11. adamantium 2012. december 07. 19:44
  „5. aas 2012.12.07. 09:42
  az a 40% valójában 7%, ne keverjük az adót az egészségügyi hozzájárulással.
  "román fizetős betegeknek" a kulcsszó a "fizetős". amerikában, németországban, svájban és úgy általában a civilizált világban a saját zsebből fizetőt és a magánbiztosítottat előreveszik, az állami biztosított meg vár a sorára, ehhez hozzá kell szokni ugyanis már nem a szocializmusban vagyunk ahol mindenki egyenlő volt (persze akkor is voltak egyenlőbbek)”
 • 10. tol 2012. december 07. 18:37
  „én is igen örülök, csak még mindig nem olvastam, hogy hány helyiséget terveztek az oktatás színvonalas lebonyolítására. Csak az íze végett,valahogy tudassátok ezt az apró, szinte jelentéktelen adatot. Elöre is hála...”
 • 9. szöszmő 2012. december 07. 13:11
  „Örülök. Főleg, hogy végre normálisan megoldott a helikopter fogadása.”
 • 8. someone72 2012. december 07. 11:40
  „bambulla
  Lehet, hogy más vállalkozások is tudnának "ilyet", de mivel már az egyetemen is!!! a nyertes kivitelező cég diktál, így a többinek esélye sincs.Csak meg kellene nézni az SZTE tavalyi közbeszerzéseit, mennyire rájuk lett kiírva.
  A Dél-Alföld legnagyobb vállalkozása tönkreteszi az összes kisebbet, fillérekért dolgoztatja az alvállalkozókat, közben verik a mellüket, hogy milyen tisztességes vállalkozók.”
 • 7. Mike3 2012. december 07. 11:00
  „4: Elmész ám! SEMMILYEN megkülönböztetés nincs! Sajnos tavaly volt alkalom ott vendégeskedni és tényleg szuperpozitív volt az egész, pedig én nagy fikamester vagyok! Az engem műtő orvosra pedig képtelen voltam rásózni a borítékot.

  Nagyon állat lett a heliport!”
 • 6. adalen27 2012. december 07. 10:14
  „Szerintem első körben a szülészeti klinikát kellett volna ebbe az új épületbe átköltöztetni,mert a klinika épülete borzalmas állapotban van mint kívülről,mint pedig belülről!”
 • 5. aas 2012. december 07. 09:42
  „Hajrá ez is olyan tré munka mint az Árkád! Az is 1 éve üzemel és már mindenütt repednek a falak, padlók. Megint valakik jól megtömték a bankszámlájukat milliárdokkal, 5 év múlva pedig szedi a város a felújításra az alamizsnát. A régi klinikai épületeket meg közben 1960 óta elfelejtették felújítani. Szégyen, pedig más országokban gondozzák a régi szép épületeket. A belklinikán 1 tusoló van az osztályon egy zuhanyfüggönnyel ha nő van bent a kartont a madzagon a nő felirattal fordítja ki a beteg ha férfi akkor a karton másik oldalát. Szégyen emberek szégyen. És erre vonják a fizetés közel 40%-át tb gyanánt. Minek kellett ez az új monstrum, a román fizetős betegeknek akiket a női klinikán is soron kívül hívnak be míg a magyar nőnek az élettől is elmegy a kedve a több órás várakozástól nemhogy a gyerekszüléstől.”
 • 4. Együgyű 2012. december 07. 09:10
  „,,Szerkezetkész az új klinikai tömb"
  Örvendetes a hír! Ennél csak akkor leszek boldogabb, ha átadásra kerül.
  Kívánom akkor, hogy minél több átlagos egészségügyi hozzájárulást fizető átlagos beteget gyógyítsanak meg.
  Az előbbiek ne kerüljenek hátrányba a készpénzzel fizetőkkel szemben. Szénszünettől is óvja a mindenható az ottani összes kialakításra kerülő osztályt!”
 • 3. tella 2012. december 07. 09:09
  „Nem tudom :-) Ja, és nem is érdekel :-) Oszt´ jó napot.”
 • 2. bambulla 2012. december 07. 08:56
  „geza
  mert a Dél-konstrukt nem tud ilyet és a Szeviép kihullott :)”
 • 1. geza 2012. december 07. 07:36
  „Szép szép. De miért is a Ferróép nyerte szinte az összes nagy beruházást szegeden? Főképp azokat melyek az egyetemhez kapcsolódtak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisztoly lett a telefonból

Tóth Milán mobilokra szánt alkalmazása fegyverré változtatta az iPhone-t. Ötletével könnyebb legyőzni az ellenfeleket; igaz, csak a virtuális valóságban. Tovább olvasom