Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Szertartáson nem illendő mobilozni

Szeged - Templomban, temetésen, konferencián, moziban nem illik, repülőn, bankban, atomerőműben tilos mobiltelefont használni. Utánajártunk a szabályoknak.
„Isten szól hozzád, de nem biztos, hogy a mobilodon fog hívni!" – olvasható az intelem az egyik szegedi templomban. – Isten házából nem tessékelnek ki, ha megszólal a telefon, de egy szempillantás alatt szúrós tekintetek kereszttüzében találhatja magát az illemszegő. Utánajártunk, hol tilos, hol nem illik mobiltelefont használni.

– Főbenjáró bűn, ha konferencián, kongresszuson vagy bármilyen szertartáson, például temetésen megszólal a mobil. Ha a hivatali életben valaki nem tartja be a játékszabályokat, könnyen veszíthet presztízséből – figyelmeztette a telefonfüggőket Ódor Ervinné Zsuzsanna főiskolai tanár, a Protokolltanárok Kollégiumának alelnöke, az operabál protokollfőnöke.

A szakember jó tanácsokkal látott el a mindennapi illemszabályokat illetően is. Ha például egy stúdióban adunk interjút, kínosan ügyeljünk a telefonunkra. Ne üvöltsünk a készülékbe! A villamoson utastársainknak és mellettünk, a kórházi ágyon frissen operált betegnek valószínűleg az az utolsó vágya, hogy végighallgassa ügyes-bajos dolgainkat. Megalázó lehet egy pénztárosnak, amikor valaki fizetés közben a kasszánál szerelemről beszél, vagy milliókról dönt, a kiszolgálást azonban elfelejti megköszönni. A mozi sem az a hely, ahol illik a mobillal babrálni. Nem beszélve arról, hogy azt hihetik, illegális felvételt készítünk a telefonnal. A színházban hangosbemondón figyelmeztetik a nézőket: nemcsak zavarhatja a telefon az előadást, berezonálhatnak tőle a hangosító berendezések.

Kinézik, aki a templomban telefonál. Fotó: Schmidt Andrea
Kinézik, aki a templomban telefonál.
Fotó: Schmidt Andrea

Jó néhány helyen azonban nem pusztán illemszabályt szegünk a mobilhasználattal. A legtöbb bankban tiltják.

– Már a beszállásnál ki kell kapcsolni a mobilt: a frekvencia, amit sugároz, zavarhatja a gép navigációs berendezéseit. Végzetes hibát is okozhat. Biztonsági okokból is tiltják a telefonhasználatot. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, le is küldhetem a gépről – mesélte Cserne Balázs, vezető légiutas-kísérő. Azt is megtudtuk tőle: az újabb generációs gépekbe már komplett berendezéseket szereltek a védelem érdekében, és egy nem hagyományos mobilszolgáltatás igénybe vehető.

A Paksi Atomerőmű Zrt.-nél Mittler István kommunikációs igazgatótól megtudtuk, az atomerőműnek van olyan része, ahol nem lehet használni a telefont. Azokkal a látogatókkal, akik üzemi területre mennek, a bejáratnál lerakatják a készüléket.

Komoly pénzbírságra számíthat, akit lefülel a rendőr: vezetés közben kezében fogja a mobilt, és telefonál.

Szülőszobán, börtönben

Előfordult, azért pereltek egy szülészorvost, mert az a szülés levezetése közben telefonált. A család úgy vélte, a mobilozás miatt műhibát követett el. – A szülőszobán nincsenek olyan gépek, melyeket bezavarna a telefon. Nekünk orvosoknak pedig fontos eszköz: házon belül is ezen érnek el. Nincs csipogónk – mondta Sári Tamás szülész-nőgyógyász. Meghatározott, szabályozott körülmények között a fogvatartottak letétben tarthatnának saját mobiltelefont. A tervek szerint az a rab, aki nem követett el fegyelemsértést, akár naponta használhatná a mobilját – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előkészítés alatt lévő rendelete szerint.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2009. január 14. 09:39
    „Mindenhol tilos ahol ez másokat zavar.Nincs társalgási kultúra az a baj.
    A bankban egyébként azért tilos ahogyan mondjuk egy bolt pénztára elött is mert zavarja a többi embert, pénzzel bánnak, számolnak.
    Buszon megint nem illik mivel senki nem kiváncsi rá hogy kivel és hányszor a hétvégén.
    Templomban meg ha rádcsörög az úr akkor azt mondod neki hogy bocs majd visszahívlak? :D”
  • 2. Vadliba 2009. január 12. 10:18
    „Újabban nincs téma kishazánkban? Nem történik semmi? Minden úgy jó ahogy van?
    Azt gondolom, hogy ez a mai cikkfelhozatal ezt mutatja.Vagy az újság bulvárodni készül?
    És a címek....kannibalizmus....szegények....szép!”
  • 1. velemenynyilvanito 2009. január 11. 00:42
    „HAT ELEG NAGY BUNKONAK KELL LENNI HA AZ ITT EMLITETT HELYEKEN VALAKI TELEFONAL,A MASIK REPULON ALAPBOL KIKELL KAPCSOLNI,BANKBAN MAR EN IS TELEFONALTAM SEMMI NINCS BENNE,(KIVEVE MAGYARORSZAG)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi rendőrök a hajléktalanokért

Szeged - A Csongrád megyei rendőrök a karitatív szervezettekkel, valamint krízis központokkal… Tovább olvasom