Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Szervezetünk kártevői a szabadgyökök

Szív- és érrendszeri megbetegedéseket, daganatos elváltozásokat, valamint cukorbetegséget is okozhatnak a szervezetünkben termelődő szabadgyökök. Testünk védekezik ugyan ellenük, de mi csökkenthetjük a kockázatot.
 Káros hatások

A káros környezeti hatások, mint az UV, a radioaktív vagy a mikrohullámú sugárzás, bizonyos vegyszerek, az alkohol vagy a dohányfüst hatására túl sok szabadgyök keletkezik.

– A szabadgyökök testünkben természetes körülmények között képződő anyagok, amelyek károsító hatással lehetnek a szervezetre, ha nem semlegesíti ezeket valamilyen mechanizmus – kezdte magyarázatát dr. Ladóczky-Hulló Daniella reumatológus szakorvos, immunológus, amikor a sokat emlegetett, de meg nem ismert szabadgyökökről kérdeztük.

– A szervezetet természetes egyensúly jellemzi, tehát rendelkezik a megfelelő védekezőmechanizmusokkal – fejtette ki a szakorvos, aki arra is kitért, mi történik, ha ez az egyensúly felborul.

– A szabadgyök egy olyan molekula, amely bármit „lát" környezetében, károsítja, legyen szó a fehérjékről, a DNS-ről vagy a sejtekről. De nem pusztulnak el ezek, viszont megváltozott működésükkel olyan krónikus betegségeket idéznek elő, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a krónikus gyulladással járó betegségek vagy akár a daganatos elváltozások – mondta.

Változatos táplálkozással segíthetjük szervezetünk szabadgyökökkel vívott harcát. FOTÓ: Dreamstime.com
Változatos táplálkozással segíthetjük szervezetünk szabadgyökökkel vívott harcát. FOTÓ: Dreamstime.com

 A szakorvos tanácsa

Ha két étel közül az egészségesebbet választjuk, egy kis lépést már tettünk dr. Ladóczky-Hulló Daniella szerint.

A gyógyszernek nem minősülő „csodakapszulák" szedése nem biztos, hogy a legjobb módja annak, hogy biztonságosan és hatékonyan növeljük a szervezetünk antioxidáns-kapacitását. Ezeknek a készítményeknek jelentős részét ugyanis szigorúan ellenőrzött klinikai vizsgálatokkal nem tesztelték. De a táplálékkal vehetünk magunkhoz antioxidánsokat, amelyek biztosan képesek a szabadgyököket semlegesíteni. Emellett kerülnünk kell a káros hatásokat, és erősíteni a védőmechanizmusunkat az egészséges táplálkozással.

– Mivel egészségtelenebbül élünk, mint mondjuk nagyszüleink 100 évvel ezelőtt, nálunk nagyobb a rizikója ezeknek a betegségeknek. Az öröklött tényezőket nem tudjuk befolyásolni, de a környezeti tényezők károsító hatását képesek vagyunk a minimálisra csökkenteni – tette hozzá a
reumatológus szakorvos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyatábor esőben - Majka és Brains

Belenéztünk a gólyafesztivál második estéjébe. A Partfürdőn megrendezett háromnapos gólyafesztivál Hősök, Majka és Brains koncerttel folytatódott. Tovább olvasom