Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Szervezik a romániai betegeket a klinikára

Szeged - Szervezett formában, a páciensek számára a lehető legkényelmesebben közvetítik ezután a romániai betegeket a szegedi klinikákra. A fizetős betegek sok pénzt hozhatnak.
Az eddigi ad hoc gyakorlattal szemben hamarosan szervezett formában érkeznek ellátásra a szegedi klinikai központba a fizetős romániai betegek. Erről a napokban állapodott meg a kezdeményező román–magyar cég a klinikai központ vezetésével. Az aradi és szegedi központú cég leveszi a romániai betegek válláról az egyéni szervezés terhét: a fölösleges ellátási köröket megspórolva, célirányosan, előre egyeztetett időpontban juthatnak be a kívánt vizsgálatra, műtétre, beavatkozásra. Ha kell, tolmácsot biztosítanak, parkolót szereznek, vagy elvégzik a leletekkel kapcsolatos ügyintézést is nekik – mondta el Tanács Gábor, a cég egyik vezetője.

– A fizetős romániai betegek műtétei, vizsgálatai nem befolyásolják a hazai betegek ellátását és a várólistákat. A kétféle ellátás finanszírozásban teljesen elkülönül egymástól – hangsúlyozta Pál Attila, a klinikai központ elnöke a megállapodás kapcsán. A magyar betegek gyógykezelését az OEP fizeti, a Romániából, tervezhető beavatkozásokra érkezőkét viszont maguk a betegek, amiről számlát is kapnak. Az elnök abban bízik, hogy szervezett formában az eddigieknél is többen választják majd a jó hírű szegedi orvosi ellátást.

Az árak alapját az OEP által az adott vizsgálatra, műtétre fizetett összegek adják, de a pontos árlista összeállítása még folyamatban van – ahogy az is, mely klinikák csatlakoznak a kezdeményezéshez. Eddig 10 klinika – köztük a női, az idegsebészeti, a neurológiai, a sebészeti, az onkológiai – jelezte a fogadókészségét. A cél az, hogy minél szélesebb szakellátási körből választhassanak a romániai páciensek.

– A legkisebb lehetőséget is meg kell ragadni, hogy túléljük a gazdasági válság miatti finanszírozáscsökkenést – mondta Pál Attila. Az elnök korábban lapunknak elmondta: ha nem növelik a bevételeiket – illetve csökkentik a kiadásaikat –, az új finanszírozási rendszer miatt a korábbihoz képest egy év alatt akár egymilliárd forinttal is kevesebbet kaphatnak az OEP-től.

Eddig évi 200 millió

Információink szerint eddig évente nagyjából 200 millió forintos bevételt jelentett a szegedi klinikai központnak a fizetős – elsősorban romániai és szerbiai – betegek ellátása. Az uniós román állampolgárok esetében a sürgősségi ellátásokat – például a baleset, a szülés vagy éppen szívmegállás miattiakat – a román egészségbiztosító kifizeti a magyarnak, ha a betegnek van uniós egészségbiztosítási kártyája. Tervezhető beavatkozásoknál ez csak akkor járható út, ha nincs olyan ellátás Romániában, amit a román beteg Magyarországon vesz igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatbútorok

Szeged - Afrikában élő, két méter magas növényevő állat a kudu – a természetben. Sprok Antal Csongrádról elszármazott bútortervező képtelen természetrajzában azonban ez a csavart szarvú patás egy hórihorgas szekrény. Tovább olvasom