Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Szerződéssel fehérítenék az orvosi hálapénzeket

Szeged - Vizsgálatot kezdett pár hete az Egészségbiztosítási Felügyelet a veszprémi kórházzal szemben annak sajátos, „fizetős" szülészeti ellátása miatt. A volt miniszter szerint ezzel a megoldással végre kifehéríthető lenne a hálapénz, a szegedi szakklinika vezetője szerint viszont ez az eljárás sem jó.
– Folyamatosan emelkedik a szülésszámunk, ami ellentétes a hazai trenddel. Azok a nők, akiket megkérdeztünk, azt mondták, nálunk tiszták a szabályok, ezért is választanak bennünket – felelte Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter, aki most a veszprémi kórház vezetője; arról kérdeztük, hogyan vált be a szülések levezetésével és díjazásával kapcsolatos sajátos eljárásuk. Nemrégiben ugyanis nagy port kavart, amikor az országos sajtóban megjelent: a veszprémi kórházban pénzért – egyesek szerint 100 ezer forintért – áll bármikor rendelkezésükre választott szülészorvosuk. Ez azonban így nem teljesen fedi a valóságot – magyarázta a főigazgató.

Mint Rácz Jenő mondja, a törvény lehetőséget ad mindenkinek a szakellátásban is a szabad orvosválasztáshoz – amiért azonban részleges térítési díjat kell fizetni. Kivétel a szülésvezetés és a terhesgondozás. Az Egészségbiztosítási Felügyelet többek között ezért vizsgálódik a kórház egyedi megoldásával szemben.

Veszprémben a kórház külön szerződést köt azokkal az orvosokkal, akik vállalják, hogy „kvázi önkéntes munkavállalóként" bármikor bejönnek szülést vezetni, amikor a páciensnek szüksége van rájuk. Ez a szerződés tisztázza az így dolgozó orvos felelősségi körét, és az ilyen ellátásnál a kórházi alá-fölérendeltségi viszonyokat. Az orvos a kórháztól semmiféle pénzt nem kap egy ilyen „önkéntes munkáért", nem számít munkaidőnek vagy túlórának sem. A kórház pedig pénzénél van, mert a szülést lejelentik az OEP-nek, amely kifizeti.

– Mi csak javasoljuk, hogy a szülő nő és szülészorvosa kössön szerződést: mit és mennyiért vállal a szakorvos azért, hogy szabadidejében is rendelkezésre álljon. Nincs kórház által megszabott tarifa, ez a két szerződő fél dolga, abba mi nem is nézhetünk bele – mondja a főigazgató. Persze ha van pénzmozgás, annak az orvos adóbevallásában is szerepelnie kell – tette hozzá Rácz, aki szerint ezzel a megoldással a hálapénz is kifehéríthető lenne. Mint mondta, sok egészségügyi intézmény kérte már tőlük sajátos szabályozásukat, mert célszerűnek tartják – a szegedi női klinika egyelőre nem.

– Valamilyen kompromisszumos megoldást kell találni a kérdés rendezésére. Szerintem sem a jelenlegi szabályozás, sem a veszprémi megoldás nem kielégítő. Egyvalamit látni kell: nincs másik orvosi szakma, ahol az ember a saját szabadidejét áldozza fel azért, hogy a hozzá ragaszkodó betegét bármikor ellássa. Ennek az anyagi kompenzációja már szakmapolitikai kérdés, amiben én nem szeretnék állást foglalni – mondta Pál Attila, a szegedi klinikai központ elnöke, a női klinika vezetője.

Átmeneti megoldás

– Nem érzem rossznak a veszprémi eljárást, tisztességes megoldásnak tűnik, ha adminisztratív eszközökkel megfelelően körül van bástyázva – vélekedett Hernádi Gyula, a vásárhelyi közgyűlés szocialista képviselője, aki civilben szülész-nőgyógyász. Mint mondta, egy társadalmi vitát követő, véglegeshez vezető átmeneti megoldásként elfogadható ez a gyakorlat, a hálapénz kifehérítése érdekében.

Olvasóink írták

 • 8. KamuNeni 2009. január 07. 08:41
  „Persze ez semmimas mint az orvos duplan kapja meg a halapenzt. Egyszer ugye a paciens fizeti ki, masodszor viszont a korhaz mert adja a korhazat es a felszereleseket es a nevet az orvosnak. Nem tudom mi lenne ha en a korhazat vennem hasznalatba mint sajat irodamat vagy telephelyet. A korhaz viszont meg csal is mert az allamnak benyujt egy hamis szamlat miszerint a szules el lett vegezve korhazban csak azt nem irja bele a szamlaba hogy az orvos sajat zsebre dolgozott a korhaz anyagait, szolgaltatasait, aramot futest muszereket ingyen hasznalva.
  Tehat szerintem azt az orvos aki az adofizetok penzet sajat celra hasznalja es azt a korhazat aki az adofizetok penzet hasznalja es azt a korhaz igazgatot aki ezt engedelyezi es meg O is csalast kovet el az adofizetokel es az allami egeszsegugy biztositassal szemben mind mint egy bun szervezetet el kellene birosagilag itelni es a karokat meg fizettetni veluk vissza az adofizetok kasszajaba plusz borton buntetes a csalas kitervezeseert es vegrehajtasaert.
  Mi ez ha nem bun szovetkezet es adocsalas es az egeszsegugyi kassza tudatos rablasa. Ezek szerint akarkinek joga van onnan telefonalni sot a korhaz cimet hasznalva levelet es szamlakt kapni oda es teljesjogu magan es vallalatja hasznalatara.
  Ez szerintem semmimas mint buncselekmeny!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. samu 2009. január 07. 06:54
  „Megjött a szokásos szerdai - ORVOSI - cikk.
  Ez megy hónapok óta.”
 • 6. zombor 2009. január 06. 19:17
  „Láttátok a mai DV cimoldalát? Elképesztő...kik dolgozhatnak ebben a szerk-ben...katasztrófa!Kifordult Világ!!!”
 • 5. maci52 2009. január 06. 18:17
  „Az APEH a legnagyobb gazember ez ügyben, 1 fagyiért bezáret egy Cukrázdát,a dokikkal,ügyvédekkel meg a többi seggen ülő rablóval együtt jár Pukettra.”
 • 4. batray 2009. január 06. 18:15
  „wazze turkáljunk az orvosok,tanárok,ügyvédek zsebében mert fehérítünk,de turkáljunk az össze vállalkozó zsebében is legyen az vízvezetékszerelő,borbély,kőműves,festő,tv szerelő,a cserepesen áruló wazze Amikor az orvosok ellen megy a duma nagy 1-tértésbe vannak az emberek,köztük olyanok is,akik maguk is adót csalnak,mert vagy azért mert fusiban festenek,vágnak hajat,vagy azért mert az elvégzett munkáról semmiféle blokkot nem adnak wazze fehérítsük ki a gazdaságot,de mindenkinél, nemcsak egyes szakmáknál wazze kapják el az összes adócsalót legyen az orvos, ügyvéd, kereskedő vagy éppen szaki wazze”
 • 3. spiler 2009. január 06. 17:51
  „HA A RENDŐR ELFOGADJA AZ KORRUPCIÓ-HA AZ ORVOS AZ PRASZOLVENCIA,EGYIKET BÜNTETIK A MÁSIK MEG TERMÉSZETES.AZ ORVOS A MI NAGY SZÜLEINKEN,SZÜLEINKEN,RAJTUNK TANULJA A SZAKMÁT. HÁT MI A LÓ....SZÁT AKARNAK,FELHÁBORITÓ!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. sevenof9 2009. január 06. 17:50
  „1) halapenz olyan szolgaltatas utan ADHATO/ElVARHATO,ahol a beteg meglepoen jo elmenyekkel tavozik,messze az elvart szolgaltatas felett teljesit. Adasa nem kotelezo,hiszen az elvart szolgaltatas szintje nincs definialva ( talan szandekosan?)

  2) az olyan halapenz,mely extra szolgaltatasert JAR, szamlazzak ki, adozzanak le, stb.

  Tok egyertelmu,amig nem definialjak a jatekszabalyokat,mindenki csalo modjara probalja a kiskapukat kerulgetni...”
 • 1. persona 2009. január 06. 16:43
  „Szerintem ez a Pál Attila nem tudja mit beszél! Nemcsak a szülész-nőgyógyász megy a szabadidejében a betegéhez, ha igazán lelkiismeretes, hanem a háziorvos is. Természetesen ezt a hálás páciens mindig honorálja is.:-) Egyébként ez 100 éve is így volt. Vagy gondoljunk csak szegény Nemecsek Ernőre. Még éjszaka közepén is kiment szegényhez az orvos.. De mindegy. Az ötlet jó lenne, csak az orvosok nyilván a zsebüket féltik. Ugyanis ha szerződést írnak a szülés levezetéséről, akkor az hálapénzt be kell jelenteni, és rögtön az adó levonása után, márcsak a fele marad a zsebben..
  Ja, egyébként énhozzám is kijönne a háziorvosom az éjszaka közepén is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belami hajat festett

Szeged – Acélozza meg akaraterejét az, aki a saját testsúlyában fogad. Vagy legalább nézze… Tovább olvasom