Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Széthúzás miatt bukják a milliókat a lakók

Szeged - Újabb 8000 panellakás újulhat meg a Panel II. programban – ígérte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Szegeden 10 év alatt 19 ezer 941 lakást szigeteltek, a hőszolgáltató adatai szerint 30 százalékkal csökkent a hőfelhasználás.
Újraindul a panelprogram, van pénz – jelentette be a napokban Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Hozzátette, nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. programban, és ez a minisztérium szerint közel kilencmilliárd forintot hoz majd az építőiparnak.

Szegeden az elmúlt 10 évben 19 ezer 941 lakás újult meg állami és önkormányzati támogatással, a város 5,5 milliárd forintot költött a házgyári technológiával épült tömbházak korszerűsítésére. Egy lapunk által megkérdezett közös képviselő szerint újabb felújítási boom nem várható, az emberek még a minimális önrészt sem tudják előteremteni.

– Három éve szigetelték a házat, addig a szélső lakásban télen alig volt 19 fok. Most 22-23, és nyáron sem melegszik annyira – mondta Bányik Sándor.

Szomorú kilátások. Van, ahol az önrész, másutt az energia-megtakarítással kapcsolatos bizalom hiányzik a felújításhoz. A szerző felvétele
Szomorú kilátások. Van, ahol az önrész, másutt az energia-megtakarítással kapcsolatos bizalom hiányzik a felújításhoz. A szerző felvétele

A szegedi férfi jó tapasztalatokról mesélt. – A 63 négyzetméteres lakásban havi 17 ezer forintos fűtésszámlát fizetek, viszont az elszámoláskor közel 3 hónapot visszakaptam – folytatta. – 195 ezer forintba került a szigetelés, úgy érzem, megérte – magyarázta a Nyitra utcai férfi.

A hőszigetelt ötemeletesek közé Rókuson jó pár eredeti állapotában maradt panelház ékelődött. – Nem volt meg az egységes akarat, így kimaradtunk a programból. 19-20 ezer forintot fizetünk havonta a 63 négyzetméteres lakásban, nincs se szigetelés, se hőmennyiségmérő. Szeretnénk a felújítást, a közös képviselő mindent megtesz, hogy sikerüljön a pályázat – mondta az Ipoly soron 30 éve élő Nemes Lajos. Szomszédja hozzátette, nehéz egyezségre jutni. – Akik kiadják a lakást, nem foglalkoznak ilyennel, másoknak pedig nincs pénzük. Így minden marad a régiben – mondta a férfi.

Mennyibe került a szigetelés?

– Az egyik 2010-ben felújított 60 lakásos társasház szigetelése, ablakcseréje, tetőfelújítása 86 millió forintba került. Ebből a lakók 35,7 millió forintot fizettek, a maradék 50 milliót az állam és a önkormányzat állta. A tulajdonosok hitelből fedezték a felújítást, lakásmérettől függően 4800–12 ezer forintot törlesztenek havonta – árulta el egy közös képviseletet ellátó vállalkozás vezetője.

Nem csak Nemesék maradtak le a panelprogramról. Szegeden 4 társasház vár 2009 óta a felújításhoz szükséges állami támogatásra. Míg korábban az állam és az önkormányzat közösen segítette a korszerűsítést, a frissen bejelentett programban már csak az állam támogat.

– A miniszter asszony kijelentéséből arra következtetek, hogy csak a 2009-ben pályázott házak kapnak pénzt, de én úgy hallottam, újat is ki akarnak írni – vélekedett egy általunk megkérdezett társasházkezelő. Úgy fogalmazott, akik eddig nem vettek részt a panelprogramban, már nem is fognak. – Hiába a milliós támogatás, sokaknak ez sem elég. A közgyűléseken a hangos kisebbség elrettenti a felújításra váró többséget. Nem hiszik el, hogy a megtakarítás nagy. Egy 10 ezer forintos beruházás a megtakarítás miatt valójában csak 3-4 ezer forintos kiadást jelent – magyarázta a neve mellőzését kérő házkezelő.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. adatai szerint a felújítási boomot megelőző, 2005–2006-os fűtési szezonban több mint egymillió gigajoule energia fogyott, 2012–2013-ban már csak 687 ezer. Szakemberek szerint a panelprogram eredménye, hogy 30 százalékkal kevesebb energia fogy.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egy tonnányi üveg zúdult a 39 éves férfira - túlélte

Harmincliternyi vért kapott a szegedi klinikán az a beteg, akinek medencéjét pénteken több mint egy tonna üveg zúzta szét az orosházi gyárban. Tovább olvasom