Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Szétköltöztetik az időseket Újszegedről

Spórol a fenntartó kistérség, ezért megszünteti az Alsó kikötő sori szociális otthont. Az időseket az Acél utcai és a Kálvária sugárúti otthon fogadja. Helyükre az Indóház téri hajléktalanszálló költözhet, de erről még nincs döntés.
– Anyukám 6-7 éve az Alsó kikötő sori szociális otthon lakója. Jól érzi ott magát, jó a közösség, a nővérek is nagyon rendesek. Rend és tisztaság van, az idősek szeretik az otthon kertjét is, amelyet maguk gondoznak. Ezért ért hidegzuhanyként a hír, hogy bezárják az intézményt, és szétköltöztetik a lakókat – keresett meg bennünket a Szolnokon dolgozó Kis Kata. A fiatal nő csak pletykákat hallott róla, hogy napokon belül elviszik a gondozottakat az Acél utcai vagy a Kálvária sugárúti otthonba. Értesítést nem kaptak a hozzátartozók, nem tudta, hol találja az édesanyját, ha az ünnepekre meglátogatja. A híresztelések szerint felmérték a létesítményt, hogy akadálymentesítsék, és hajléktalanszállót költöztetnek a szociális otthon helyére. Újszegeden, az Alsó kikötő soron „hatházaknak" mondják azokat a kétszintes épületeket, amelyeket régen a szövőgyár mellé húztak fel, és az ottani munkások kaptak benne lakást. A felújított épületben működik az otthon, a többi ötben most is lakások vannak, igen gyászos állapotban.– Idén 6 milliárd forintról 3,6 milliárdra lecsökkent a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás költségvetése. Októberben létszámstopot rendeltem el, és azóta a nyugdíjas kollégák helyét nem töltjük be, hogy minél kevesebbet kelljen leépíteni a jelenlegi 859-ből. Valószínűleg 12 álláshelyet kényszerülünk megszüntetni – kezdte az egyesített szociális intézményeket fenntartó SZKTT gondjainak taglalását az elnök. Ratkai Imre hozzátette: beadták a működésiengedély-módosításra vonatkozó kérelmet, hogy az Acél utcai és a Kálvária sugárúti intézményekben, a felszámolt irodák helyén újabb szobákat alakíthassanak ki. Az adminisztráció a Sás utcába költözik. Az Alsó kikötő sori otthon 50 lakója közül 24-en, illetve 26-an költöznek át az új helyre. Őket a meglévő telephelyek szakdolgozói el tudják látni, az Alsó kikötő sori létesítmény 20 dolgozója sorsáról az elnök nem árult el többet. Megjegyezte viszont, hogy ha kevesebb pénz jut a bérekre, már csak az egyéb költségekből tudna lefaragni, de arra egyébként sincs pénz. A fűtéshez, világításhoz, étkezéshez tilos hozzányúlni, hogy az idősek ellátása ne romoljon.

A költözésre április-májusban kerülhet sor. Az SZKTT-vezető úgy tudta, a munkatársai már tájékoztatták a lakókat, hogy változás várható, de amíg konkrétumok nincsenek, pontosat nem mondhatnak. Az sem biztos, hogy hajléktalanszálló lesz a kiürített épületből, egyelőre a műszakiak vizsgálják, miként hasznosítható az ingatlan szociális területen. Akadálymentesítésről biztos nincs szó, mert az Alsó kikötő sori otthon már akadálymentes. Az Indóház téri hajléktalanszálló igen rossz állapotban van, az is szóba jöhet, hogy azt helyezik át Újszegedre. Az elv, hogy a rosszabból jobba költözzenek tovább az ellátottak.
A látogatásunk utáni napon kapta meg a fiatal nő édesanyja az értesítést, hogy a Kálvária sugárúti otthonba kerül át, de a lánya továbbra sem kapott hivatalos levelet.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. csacsumi 2013. október 09. 18:45
  „Szerencsére augusztusban még nem történt meg az átköltöztetés. Az egy kicsit túlzás hogy az érintett embereket a két másik részleg rendben eltudja látni. Tömegnyomor....van benne tapasztalatom...volt szerencsém megismerni az emlitett részlegeket.”
 • 31. SP 2013. április 03. 17:19
  „30. info " Rosszindulatod határtalan"

  Nem
  ugyan arról beszélünk.
  Én az idős mellett és nem ellene beszélek!

  Az idős
  gondozójáról problémázok, ki gondozza a rászorulót.

  Ki a gondozó
  a család, családi környezetben,
  amiben megmarad a családi kapcsolat a korosztályok között, vagy az állami intézet.”
 • 30. info 2013. április 02. 21:15
  „29. SP 2013.04.01. 20:43 -Nem láttál még hidegtől fázó éhező időset aki egyedül van és nem képes az első boltig eljutni, hogy bevásároljon magának, vagy fát vágjon hogy a kályhába tüzet gyújtson. Nem tud a gyógyszertárig eljutni, hogy a receptjeit kiváltsa mert az orvosig sem jutott el, hogy felírassa. Mindezt azért mert egyedül van és nincs rá ereje és lehetősége. De úgy látszik előtted még mumus az időseknek kitalált otthon. Rosszindulatod határtalan de erről csak te tehetsz, ilyennek akarod magad látni!”
 • 29. SP 2013. április 01. 20:43
  „28. "-szégyen amit írsz"

  Szégyen annak,
  akinek adott az idős családtag családban tartási lehetősége, pénze is megvan rá,
  hisz tehetős, és mégis a saját kényelme miatti megfontolásból, nem az idős javára, menhelyi ellátásba passzolja .”
 • 28. info 2013. április 01. 18:58
  „7. SP 2013.03.31. 10:15 -szégyen amit írsz! Az idősek ellátása nem kényelmi megfontolásból történik. Az lenne a természetes, ha mindenki meg tudná oldani, hogy idős szülei otthonba kerülhessenek, mindennap orvos vagy szakápoló láthassa, felügyelet alatt lehetnének. Így rendszeres étkezést biztosíthatnának minden idős embernek, élhető életet éljenek idős korukra. Akik ezekbe az otthonokba kerülnek megérdemlik, hogy ellátásukat biztosítsák, a nyugdíjukat adják érte.
  De sajnos egyre több foci stadiont építenek, mintsem-hogy a szociális ellátások színvonalát emeljék.”
 • 27. polo 2013. április 01. 08:04
  „Hajléktalanok meg hozzák rendbe az Indóház téri ingyen kapott házukat, ennyi elvárható lenne ezektől nem?
  Szerintem meg nem kéne az időseket zsúfolni össze vissza inkább a sok nagyeszű korszerűsítené a világítást a fűtést , víz ellátást
  és hátha kevesebb lenne a rezsi kiadás.”
 • 26. info 2013. március 31. 23:18
  „"Az SZKTT-vezető úgy tudta, a munkatársai már tájékoztatták a lakókat, hogy változás várható, "
  Csak csendben és szerényen megjegyezném, hogy ekkora változás során nem a munkatársak szóbeli tájékoztatása szükséges,nem az ő feladatuk! hanem a vezető- hivatalos írásos tájékoztatása! az ápoltak és a családtagjaik számára is.
  Ha kell szótagolva is leírom, hogy érthető legyen!”
 • 25. sügér63 2013. március 31. 22:29
  „Az ötlet jó, de mi lesz az Indóház téri hajléktalanszálló helyén?”
 • 24. _csutak_ 2013. március 31. 22:27
  „Hívő emberként elolvasva a hozzászólásokat kétségem támadt.
  De nem osztom meg veletek, mert sajnos TI nem értenétek meg :(”
 • 23. macs 2013. március 31. 14:54
  „Miért beszélünk mellé? Sokan vannak, akik csak terhet jelentenek a társadalomnak, közéjük tartoznak az öregek is. Azt a pénz, amit rájuk költenénk, sokkal fontosabb területen is, pl. focistadionok építése, használhatjuk fel, tehát tegyük azt!
  "Az ország egyharmada menthetetlen, őket ott kell hagyni az út szélén, mert rajtuk már az sem segítene, ha az állam talicskával tolná a pénzt a felzárkóztató programokba."
  (Bogár László)”
 • 22. ALBERT 2013. március 31. 14:49
  „20. X_Y !
  Már rég nincsenek elvtársak, urak vannak, és uralkodnak.”
 • 21. vovozs 2013. március 31. 14:07
  „Eladjék ezt a földet is, mit akarnak oda építeni?”
 • 20. X_Y 2013. március 31. 13:55
  „Magyarország jobban teljesít...kivéve a szociális ügyek, a gazdaság, az egészségügy, a honvédelem, a külügy...

  Még szerencse hogy a kormánypárti képviselő elvtársak évi több tízmilliós költségtérítése nincs veszélyben... sőt még csak bizonylattal sem kell igazolniuk.

  7. SP 2013.03.31. 10:15

  "Van egy tehetős réteg,
  aki lepasszolja az időst kényelmi megfontolásból az államnak"

  Te IQ ellen szedsz valamit? Tehetős réteg: akiknek olyan jól megy hogy megtehetik hogy egy 50 nm-es panelért havi 60 ezret törleszthessenek...”
 • 19. ALBERT 2013. március 31. 13:03
  „Undorító, erre nincs pénz, de pompára van a városnak, arról nem is beszélve, hogy megint emelték a bent lakók lakbérét 6-7 százalékka, 7 éve 37000FT volt, most 90000Ft, az ápolók bére meg a béka s... alatt, mert azt nem emelik.”
 • 18. csakmosolyogva 2013. március 31. 12:22
  „9.pachakuti 2013.03.31. 10:40

  régen gondoltak , csak magAS VOLT A GÁZSZÁMLA !”
 • 17. aas 2013. március 31. 12:15
  „Szégyellje magát a város és vezetése! Valakinek már fáj a foga az épületre gondolom. Mint ahogyan az újszegedi TB házat is eladták már az ismeretségi körnek ahová pénzes, méregdrága nyugdíjas otthont készülnek építeni. Így kell ezt csinálni, a magyar nyugdíjast kirakjuk az utcára, majd jön a külföldi pénzes. Undorító”
 • 16. SP 2013. március 31. 11:41
  „Tele van a város üres hasznosítatlan önkoris épülettel.”
 • 15. Ballas 2013. március 31. 11:09
  „9. Remélem ezt csak viccnek szántad!”
 • 14. vmagdi 2013. március 31. 11:08
  „nem csoda , hogy így állunk, mind ratkai mind ványai éva csak a politikai szemszogbol kozelit a kerdeshez, mondjuk vanyainak van orvosi kepzettsege, azt nem tudom, hogy ezzel a kepzettseggel a hivatastudata is kialakult volna, gazdasagi szakot is vegzett, politikai palyafutasa soran mindig is ez a nezopont dominalt a politika utan. Sajnos nincs Terez anyank.. se az embereknek lelliismerete, addig legalabb iranyito kellene ebben a szferaban aki ezt humanusan kezeli. Az allam atpasszolja a dolgot az egyhaznak, persze igyen bermentve, vagy jelkepes osszegert, majd hihetelen elvarasokkal, igy aki humanus volt papi elhivatottsagaban, kenytelen onmagaval meghasonlani a penz miatt.
  Persze kicsit tobb empatiat varnank olyanoktol, amely donteshozok kozul egyikuk idos edesanyja csak ugy elkoszalt vilagba... gondolnam, legalabb ennek kovetkezteben aterzi ennek felelosseget, de ...”
 • 13. macusnéni 2013. március 31. 11:04
  „A Cserepes sort bíztos,hogy időn belül ki fogják költöztetni.Fű alatti megállapodás lehet,csak nekünk polgároknak nem kötik az orrukra.Kecskeméten a Mercedes is fel adta a kérdést,hogy a rét négereket tüntessék el a körzetükből.Az állomásnál lévő hajléktalan szálló,azért van rossz helyen,mert az állomásról jön az idegen,s mit lát,alkohol mámorban ,koszosan hajléktalant.Ez nem jó fényt vet a városra.Mindenki megöregszik egyszer,s ha nem lesz közelében hozzátartozó,akkor valahogy meg kell oldani az ellátást.Az államnak nem csak a fiatalról kell gondoskodni,hanem az öregjeikről is.Nem stadiont kel itt építeni,hanem otthonokat az öregeknek.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műholdon érkezik a nyári időszámítás

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra kell állítani óráinkat. Az egy óra alváshiány sem az embereket, sem pedig az állatokat nem viseli meg. Tovább olvasom