Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Szétnéztünk a használt ruhák dzsungelében

Szeged - Egyre-másra nyílnak a hasznátruha-üzletek Szegeden - felkerekedtünk és megnéztük a belvárosi kínálatot. Kitartással rá lehet találni egy-egy igazán jó ruhadarabra, nekünk úgy tűnt, az üzletek zömében ugyanolyan ruhákat árulnak.
Biztosra mentünk és a Passage-on kezdtük szubjektív körutunkat: itt ugyanis hat használtruha-üzletet számoltunk össze korábban. Az elsőben enyhe dohányszag csapta meg az orrunkat, amikor beléptünk. Előbb a férfi ingekbe botlottunk, majd cipők, női felsők, blúzok, szoknyák és nadrágok sorakoztak - nem éppen a legnagyobb rendben. Egy-egy darab ezekből 800-1000 forintba került.

- Csak úgy nézegetem a kínálatot, de nem találtam semmi jót - mondta ajkbiggyesztve a középkorú Edit. Valahogy szégyenlősek a nők, amikor túrkálóban járnak. Pedig rajta kívül még nyolcan keresgéltek. Kimenekültünk, majd belestünk a pár méterrel arrébb lévő angol haszáltruha-üzletbe: leghátul egy idősebb, sárga svájci sapkás hölgy "lapozgatta" a felakasztott zakókat. Jobbra fordítottuk a fejünket, két hasonló bolt várta az olcsó cuccokra vadászó nőket egymás mellett. Majd benyitottunk, hogy szétnézzünk az angol-holland használt ruhák között - kissé állott, savanyú szag fogadott. Két nő a babaruhák között turkált, három fiatal lány a vállfákon csüngő tunikákat vizslatta; a ruhákat típus-szerint csoportosították. Az ingek 1600-1800 forintosak voltak.

A körút végére hagytuk az egyik legegyedibb használtruha-üzletet. Fotó: Frank Yvette
A körutunk végére hagytuk az egyik legizgalmasabb használtruha-üzletet.
Fotó: Frank Yvette

Otthagyva a Passage-t végigsétáltunk a Kárász utcán - itt szerencsére nem találtunk használtruha-boltot. A Kiss Menyhért utcában előbb egy márkás bálás kínálta egy kapualjban a portékáit, a mellette lévő kirakatban felirat jelezte: ma (szerdán) minden darab 500 forint. Bent nyüzsgés, kint levegő. A szomszédban két egyforma bolt, az üvegen keresztül láttuk, hogy csak az eladók beszélgetnek. A Kígyó utcai kirakatban pedig azt hirdették, hogy minden pénteken kicserélik a teljes árukészletet. Nekünk valójában úgy tűnt, nem volt nagy különbség a ruhák között: több üzlet ugyanahhoz a céghez tartozik, de a többinél sem volt szembetűnően másmilyen a választék. Az eladók egyébként mindenhol udvariasak voltak.

- Nehéz kifogni igazán jó cuccokat, de nem lehetetlen. Én ezt szeretem a legjobban - mutatott a 23 éves, szőke hajú Ildikó a Feketesas utca sarkán álló exkluzív angol használtruha kisáruház bejáratára. Szürke, zöld, piros, fehér és fekete sorok között szlalomoztunk, egy pici fekete alkalmi táskával mentünk a kasszához: 790-be került. Újonnan legalább 3 ezret elkértek volna érte, a márka miatt.

Kicsit elcsigázva léptünk ki az ajtón. A Mikszáth utcában igazi turkálóba csöppentünk, de a hosszú körutunk után már nem volt kedvünk megverekedni a többi nővel egy kendőért vagy ingért.

Az Oskola utcai üzlet színes falai hangulatossá teszik a keresgélést. Fotó: Frank Yvette
Az Oskola utcai üzlet tarkasága hangulatossá teszi a keresgélést. Fotó: Frank Yvette

Tudatosan hagytuk az Oskola utcait a végére - a barátságos és hangulatos üzlet egyedi a szegedi használtruha-üzletek palettáján. Eddig fehér falak és szürke fogasok között sétáltunk, itt padlószőnyeg és színes képek teszik otthonossá a vásárlást. Megtudtuk: az európai piacokról szerzik be a tulajdonosok a legszebb egyedi darabokat, külön figyelve a minőségre és a márkára. Nincs tehát bálabontás, hanem folyamatosan frissítik a kínálatot, amint felszabadul a hely az újabbaknak. Ám munka közben csak nem próbálgathattunk...

Olvasóink írták

141 hozzászólás
 • 141. iRon 2010. június 02. 21:44
  „azta mennyi hozzá nem értő unatkozó ember beszél olyan dolgokról itt amihez egyáltalán nem ért és semmilyen belelátása nincs a dolgokba.. és NEM az újságírónőről beszélek... különben is mi a baj magukkal emberek?!?!? ez mind csak SZÖVEGÉRTÉS!!!!!

  Drága kedves vmagdi!!! az ég világon senki nem fogott pisztolyt a fejéhez hogy olvassa ezeket a cikkekekt, ha ennyire nem szereti, ha pedig mégis elolvassa és kritizálja, tegye.. de tudja mit, kisérletezzünk egy kicsit.. egy hónapig, csak egyetlen egy hónapig minden egyes nap álljon elö egy témával, amivel 50.000 ember egyetért és szaladgáljon egész nap, hogy sikerüljön megírnia a cikket. és amikor ez megvan majd rájön hogy nem az a jó cikk, amit olvasva több ezer ember egységesen kutya módjára bólogat, hanem az ami viszályokat, ellentéteket és ellenérzéseket vált ki az emberekböl.. csak egy hónap.. menni fog?? kétlem.! számomra úgy tünik egy olyan ember mint maga a második nap sírva a szobában ülve feládná.. mert könnyebb másokat ocsmány módon kritizálni, mint elismerni a legkisebb eröfeszítését is!
  Ja és még valami, ha ennyire nagy szakértője a Kriszta cikkeinek.. hagy kérdezzem meg.. miért írja hogy az újságírónőnek derogálna hajléktalanok közé menni, amikor ha az emlékezetem nem csal, ő az aki a Melegedőbe jár az emberek közé, aki utcát seper hajnalban vagy éppenséggel ő volt az aki LAKHELYET talált a hajléktalanként élő Zoli bácsinak!!!! Emlékszik? gondolom ez valahogy elkerülte a figyelmét!!!

  Kedves vimvirepellere! A "délmagyar önjelölt Carrie Bradshaw"-ja?? hahah megnevettetett!! de tényleg.. ki maga?? a Délmagyar önjelölt Mészáros Tamása, vagy Réz Andrása, esetleg populárisabbat írjak, mint Bakács Tiborja, mert őt ismeri a kereskedelmi médiából???
  de a "kis Cosmo lány"-t túlzásnak találom.. talán zavarja, hogy valaki képes azért tenni amit el szeretne érni?? vagy egyszerüen csak irigy? Maga is a csillogó villogó világról álmodik?? én biztos vagyok benne, hogy éjszakánként a Szex és New York-ot nézve hajtja álomra a fejét.. Igaz "little dreamer girl"?

  És egyébként is, úgy általában.. emberek! a cikkek nem arról szólnak, hogy maga az újságírónő milyen, mily módon éli az életet..nem arról hogy ő csak Gucci cuccokban jár és nem vesz meg 800 ft-ért egy felsőt. a téma a szegedi turi boltok. godnolom bement mindbe és leírta amit látott.. dohány szag? én el tudom képzelni... hasonló ruhák? azt is...
  ez nem az ő szégyene vagy hibája.. szerintem elég nagy probléma hogy egymás hegyén hátán vannak ezek a boltok.. és nem azért mert tehetös vagyok... csak szerintem lenne másra is igény mint kinai vagy használt cuccok.. még akkor is ha előfordul hogy a kezedbe akad egy egy jó darab!!

  drága little dreamer girl és kedves szelektiv látású magdi... ne kíméljetek engem sem!”
 • 140. ankusz 2010. május 21. 21:54
  „Sikerült ma beszerezni egy vadiúj farmert,na hol??Hát turiba :-)
  Igen örülök neki mert állati jó minőségűek ott,egy kínai 1-2 hónap alatt tönkremenne.Jól néz ki,divatos,csini,egyedi és csak 1080Ft volt.Nos,úgy tűnik...hülye vagyok hogy ilyen helyen vásárolok.Inkább megvenném a szar bármelyik kínaiba 4000ért...”
 • 139. persona 2010. május 21. 20:48
  „133. inkább az előbbi :) túl szép, hogy igaz legyen :D”
 • 138. Priscilla_ 2010. május 21. 16:56
  „Egyébként Svédországban (ami ugye egy nagyon szegény ország, természetesen) is van egy nagy second hand üzletlánc, és ott nem az van, mint itt, hogy a gyerekeket kicikizik, ha nem plázás a ruhája, hanem a fiatalok direkt SZERETNEK ODA JÁRNI, mert egy csomó egyedi ruhát lehet kapni. Ehhez képest tegnap 3 csaj lopott a Jeans Clubból a plázában. 6 rendőr vitte el őket....”
 • 137. Priscilla_ 2010. május 21. 16:24
  „60. hozzászólás Katamaya 2010.05.20. 15:14
  Lehet ezt magyarázgatni, de fölösleges. <moderálva>”
 • 136. gumikacsa111 2010. május 21. 15:07
  „OK!”
 • 135. ankusz 2010. május 21. 15:03
  „gumikacsa.Tudom jól hogy nem viccből írtad :-) INkább szomorú de azért közbe vicces is :-D”
 • 134. Szusi 2010. május 21. 14:58
  „128. kiokushyn 2010.05.21. 13:34
  Pedig nem jó, ha az ember nem mondja meg a véleményét mert a végén még frusztrált lesz. ;-)”
 • 133. gumikacsa111 2010. május 21. 14:30
  „Nem viccből írtam. 97. kommentet olvasd el.
  Katamaya vagy hazudós vagy Irígylésre méltó családi élete van”
 • 132. ankusz 2010. május 21. 14:22
  „gumikacsa :-) Vicces emberke lehetsz :-D”
 • 131. ankusz 2010. május 21. 14:21
  „Meló után én is megyek ma turiba.Ki hallot még ilyet?És nem mert annyira rálennék szorulva de inkább turiba mint kínaiba!!! :-)”
 • 130. gumikacsa111 2010. május 21. 14:17
  „Katamaya, a diplomát hogyan kell "CSINÁLNI" ???”
 • 129. ankusz 2010. május 21. 14:16
  „kiokushyn.Vannak olyan emberek akik annyit megengednek maguknak hogy munkából hazafelé menet beterjenek egy ilyen helyre...aztaaaaaaaaaaaa”
 • 128. kiokushyn 2010. május 21. 13:34
  „Szusi
  Nekem is van véleményem rólad, de nem írom ki magamból,mert az istenért se sértenélek meg.
  Valóban igazad van-még jó,hogy nem vagyunk egyformák. Azért Ne zsörtölődj.”
 • 127. Szusi 2010. május 21. 13:16
  „Minden elismerésem ,hogy rögtön elsőre megtalálod azt amit keresel és nem kell órákat a boltokat járnod. Ha most rosszindulatú volnék ami természetesen nem vagyok :-) azt mondanám, hogy tele vagy pénzzel és nem számít az ár mert nem nézel szét a többi boltban. Vagy olyan igénytelen vagy. hogy gyorsan veszel valamit, hogy minél hamarabb letudd a vásárlást. Nem vagyunk egyformák. ;-)”
 • 126. Kövecske 2010. május 21. 13:09
  „Nekem nincs kínai cuccom. Van benne valami amit nem bír a bőröm, szerintem a műanyag.A cimkéket is ke kell vágjam mindenből. Az igazság az,hogy én azért járok turiba,mert rabja vagyok a márkás cuccoknak.Csak ezeket vadászom. A férjem szekrénye szín szerint van tele Ralph Lauren,Lacoste és Tommy Hilfiger ingekkel nadrágokkal. A lányomé és az enyém is. Néha kimegyünk Pandorf-ba vásárolni cipőket, de sajnálok egy-egy ingért otthagyni 15-17000 Ft-ot,mikor azon éppen 5-7 db-ot veszek a turiba. Ez van Sajnos én nem találtam a hazai kínálatban az én pénztárcámnak megfelelő jó minőségi terméket. A plazás "noném" cuccokért pedig nem vagyok hajlandó kifizetni 3-6.000 Ft-ot.A lányom szereti a Jeans-Klubos motyokat, de sajnos 5-6 mosás után olyan mintha a kutya szájából tépném ki. Én ragaszkodom a jó minőséghez, de mivel alapjáraton azt nem tudom megfizetni,így inkább a turi.Amúgy tegnap elmentem a Kovács Kriszta által javasolt boltba, hát vannak ennél jobb helyek is szegeden.Én nem találtam semmi kedvemre valót.”
 • 125. kiokushyn 2010. május 21. 13:07
  „Szusi
  Hát nem sokat <moderálva>,az biztos.Gyorsan tudok dönteni,mert baromira tudom, hogy mit is akarok. Ugye, nem baj?”
 • 124. PÓKERFÉSZ 2010. május 21. 12:48
  „A turik sorra nyílnak, belvárosi, patinás épületekben kialakított üzlethelyiségekben! Tehát kereslet van rá. A turik száma nem az elszegényedés mércéje. Nagyon sok ember jár turiba az ismerőseim közül, szerencsére egy sincs elszegényedve. Egyedi ruha kell. Én is szeretem. Jelentkezne itt valaki, akinek semmilyen kínai holmija sincs? Jó nehéz feladat.”
 • 123. Szusi 2010. május 21. 12:41
  „122. kiokushyn 2010.05.21. 12:18
  Ki beszélt itt több óráról? Mellesleg ha bemész egy "rendes" boltba, leveszed az első utadba akadó ruhát és szaladsz vele a pénztárhoz? Nem hinném...”
 • 122. kiokushyn 2010. május 21. 12:18
  „Hát bocsi! Kérdem én-hogy van az, hogy emberek több ótát tudnak a turiban tölteni? Noincs itt rajtam kívül, aki dolgozik és adózik?”
141 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigi helyett korsó: péntektől látható a sörös-kiállítás

A pécsi Köves L. Imre akkortól kezdett impozáns söröskorsókat, kancsókat, kupákat gyűjteni, amikor leszokott a dohányzásról. Tovább olvasom