Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Szétosztották a városrészek pénzét Szegeden

Szeged - Választás előtti évben minden fillér számít, amelyet az önkormányzati képviselők a körzetükre költhetnek. A pénzügyi bizottság elosztotta a pénzeket, de a szocialisták szerint törvénytelenül és aránytalanul.
Vitát váltott ki a közgyűlésben a képviselők választókerületi alapjának és a településrészek pénzkeretének felosztása. Ménesi Imre szocialista képviselő azt sérelmezte, hogy törvénytelen módon döntött a pénzekről a pénzügyi bizottság. A jobboldali többség úgy fogadta el a határozatot, hogy nem szerepelt a napirenden, és elszámolási probléma miatt a főjegyző nem írta alá. Ennek ellenére a közgyűlési többség megszavazta a pénzügyi bizottság határozatát.

A választókerületi alap évente összesen 100 millió forint, ebből kap mind a 20 választókerület képviselője. Hogy mennyit, azt elsősorban a körzet mérete alapján számolják ki. Ez a módszer 1998 és 2010 között bevált, mert a csatolt településrészeknek (Szőreg, Kiskundorozsma, Tápé) több támogatást akart adni a közgyűlés. Csakhogy három éve ezeknek a városrészeknek a képviselői kilobbiztak maguknak egy külön településrészi keretet 30 millióval. A csatolt települések mellé egy politikai döntéssel bevették Szentmihályt és Petőfitelepet is. A pénzügyi bizottság baloldali tagjai azt is hangoztatták, hogy ha van önálló településrészi keret, akkor a választókörzeti alapot osszák fel arányosabban – a lakosság számát is figyelembe véve. Ha marad a mostani rendszer, a csatolt településrészeknek duplán kedveznek az osztozkodáskor. És a választások előtti évben minden fillér számít.

A béketelepi óvoda mászókája is képviselői alap felhasznásálával készült el. Fotó: Karnok Csaba
A béketelepi óvoda mászókája is képviselői alap felhasznásálával készült el.
Fotó: Karnok Csaba

A közgyűlés végül jóváhagyta a két pénzkeret elosztását. Ha a határozat lényege nem változik, a legtöbb pénzt Dorozsmán lehet elkölteni, a két választókörzetben összesen közel 23 milliót. – Mindkét pénzösszeg 70 százalékát a közterekre kell fordítani: ebből lesz pad, játszótér, óvodai felszerelés, járda, út. A 30 százaléka jut úgy nevezett hangulatjavító intézkedésekre: rendezvényekre és civilszervezeteknek – mondta Mihálffy Béla. A dorozsmai képviselő tavaly az egyéni alapjából többek között a béketelepi óvodát segítette közel 1 millióból egy 8 funkciós mászókával és szőnyegekkel. A városrészi alapból 3 millióért szereltettek fel Kosik Dénes képviselőtársával 7 térfigyelő kamerát. Idén jóval kevesebb pénz jut a városrésznek mint 2012-ben, mert a városrészi alap a tavalyról áthúzódó költségek miatt közel 9 millióval csökkent. Tennivaló bőven van, mert Dorozsmához több mint száz kilométernyi földút tartozik, a területe pedig Szeged közigazgatási területének az ötöde.

Választókerületi alap
Ha a törvényességi vizsgálat után a döntés lényege változatlan marad, Farkas László (Belváros I.) 3,6 millió, Gyimesi László (Belváros II.) 4,4 millió, Hüvös László (Alsóváros, Klebelsberg telep, Gyálarét) 8,3 millió, Nógrádi Tibor (Móraváros, Kecskés, Szentmihály) 6,3 millió, Kosik Dénes (Dorozsma I.) 5,1 millió, Mihállfy Béla (Dorozsma II.) 9,5 millió, Ménesi Imre (Kálvária sugárút, Újrókus) 4,8 millió, Kónya Gábor (Felsőváros, Fodor-kert) 5,2 millió, Révész Mihály (Tarján I.) 3,8 millió, Kenyeres Lajos (Tarján II.) 4,4 millió, Szentgyörgyi Pál (Felsőváros) 4,7 millió, Kormos Tibor (Újszeged I.) 4,7 millió, Pocsai Blanka (Újszeged II.) 4,8 millió, Rózsavölgyi József (Szőreg, Marostő) 8,9 millió, Haág Zalán (Belváros III.) 3,9 millió, Kalmár Ferenc (Rókus) 4,5 millió, Solymos László (Északi városrész) 4,5 millió, Kozma József (Makkosház), Gila Ferenc (Petőfitelep) 6,3 és Juhász Gyula (Tápé) 7,9 millió forintot kap a pénzkeretből.
Településrészi keret. Ha a döntés lényege nem változik, Szentmihály 1,9 millió, Dorozsma 8,2 millió, Szőreg és Tápé 4-4 millió és Petőfitelep 3,3 millió forinttal részesedik a pénzből.

Olvasóink írták

 • 13. GondaIstván 2013. április 18. 22:30
  „1. nobody13: "Tarjánba a Zápor-tóhoz kérnénk olyan szabadtéri sporteszközöket."
  No abból nem sok lesz. Épp tegnap vert a fenekére a Fidesz a városrészi sport decentrumok teljes éves pénzének. Szinte az egészet a focira költik és nem változatos sporteszközökre. Nesze neked lakossági óhajok! Hiába tiltakoztam az Ifjúsági és Sportbizottság ülésén, egy szavazat nem sokat ér 5 fideszes ellenében.”
 • 12. Pomat 2013. április 18. 11:29
  „http://jatszoterkereso.hu/jatszoterek/csongrad-megye/

  A fenti linken ugyan nincs minden játszótér jelölve, de jó lenne ha Újszegeden is lenne néhány......
  A Hargitai utcait bezárták, az Erdélyi téri elavult, a Randnóti utcában nem tudom mi a helyzet jelenleg, de pl. ami az Alsó kikötősoron van fajátszótér a hatházak mellett, ott derékig ér a gaz és teljesen lepusztult. Marad a Vedres utcai, ahol mindig rengetegen vannak.....”
 • 11. Beroesz 2013. április 18. 11:20
  „Nagyon hálásak vagyunk Kalmár úrnak a 4,5 + 4900,0 millió forintos beruházásokért. (A második, nagyobb összegen az általa is támogatott, lakótelepünkhöz simuló erőművet értjük.)”
 • 10. Együgyű 2013. április 18. 08:02
  „,,Szétosztották a városrészek pénzét Szegeden"
  Fogalmazhatnám így is? A szegedi nép kegyeinek, szavazatainak megszerzéséért tovább folyik a küzdelem, amikor szétosztották a városrészek pénzét Szegeden. Nem mindegy, hogy melyik politikusunk folytatja az anyagi gyarapodását a szegedi nép kárára. Vélelmezem, hogy jelentősége van ennek a gesztusnak is. Miért is, mert a következő szegedi önkormányzati választásnál a rossz és rosszabb között megint választani kellene. Bizonyára minden szegedi meg tudja ítélni, hogy a bőrén milyen tapasztalatai vannak. Vélelmezem egyéni érdekei alapján mindenki dönteni tudni fog majd. Aki pedig nem az vessen, magára mert Szeged és saját további sorsa nem érdekli!”
 • 9. Grabowsky 2013. április 18. 07:31
  „Kár hogy én nem álltam be a sorba...”
 • 8. nyomdasz63 2013. április 17. 22:54
  „Nógrádi Tibor (Móraváros, Kecskés, Szentmihály) 6,3 millió,...
  Már csak 13 nap van a beígért határidőig...és elkészül(???) a járda a Szél utcán-a Móravárosi krt. kereszteződésében.
  Tán csak "futi"pár tízezerre ebből a 6,3 millából.”
 • 7. vélemény 2013. április 17. 22:50
  „"1 millióból egy 8 funkciós mászókával és szőnyegekkel"
  Maximum 1-2 mászókányi a különbség a kerületek között. :)”
 • 6. SP 2013. április 17. 21:05
  „Választókerületi alap
  felhasználását lista szerűen előre is jó lenne látni. Mi a terv. Mert utólag már hiába okoskodunk.

  Majd
  folyamatosan is, mi valósult meg per pillanat, mennyi mani van még.

  Kommentelők
  fogják tudni mire kell költeni, minek van prioritása. Hol van csúsztatás az árakban, a felhasználásban.”
 • 5. l3xi 2013. április 17. 20:29
  „Nincs jelentősége, egy kutya a jelenlegiek közül mindegyik :)”
 • 4. bodnar.gabben 2013. április 17. 19:45
  „Ott nem a kedves volt MSZP-s Szentgyörgyi Pál volt alpolgármester a képviselő?”
 • 3. l3xi 2013. április 17. 19:19
  „vmagdi: az egyik felsővárosi gennyláda az egyik óvodába ígért "lóvé"-t játszótérre, de amikor konkretizálódott a megrendelés... visszamondta! lehet egy gennyről van szó!”
 • 2. vmagdi 2013. április 17. 18:22
  „el nem tudom képzelni, mire megy el ez a lové, itt felsővároson hangulatjavító napon bográcsozás volt, de a a tarhonyába kétszáz forinttal be kellett szállni fejenként, meg még vacak is volt”
 • 1. nobody13 2013. április 17. 16:46
  „Tarjánba a Zápor-tóhoz kérnénk olyan szabadtéri sporteszközöket, mint amik az OBI-val szemben, a Pláza-tó mellett vannak. Tényleg nagyon sokan örülnének neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A védelem megtagadása: kirendelésnél csak alapos indokkal

Több pécsi ügyvéd is visszautasította Ny. Zoltán védelmét, akit kifosztás és más bűncselekmények… Tovább olvasom