Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szétszedhető billentyűzettel hódítanak

Szeged - Programozható, mechanikus és két részre szedhető – ez a három tulajdonság kombinációja adja Monda László és Völgyi András speciális billentyűzetének egyediségét.
Túl sokat kellett a kezét mozgatnia gépelés közben, ezért kitalált egy kényelmesebb, szétszedhető billentyűzetet Monda László. A 32 éves szegedi szoftverfejlesztő 2007 augusztusában fogott hozzá ötlete megvalósításához.
Az egész azon alapul, hogy a hagyományos billentyűzeten található különböző blokkokat (az alfanumerikus, a navigációs, a numerikus részeket és az F billentyűket) egy helyre, az alfanumerikus blokkra „pakolta", így a felhasználónak nem kell összevissza mozgatnia a kezét munka közben, csak az ujjak dolgoznak. A szétszedhetőség pedig megszünteti a természetellenes kéztartás kényelmetlenségét.

– Bár kisebb, mint a hagyományos klaviatúra, mégis minden billentyű és funkció megtalálható rajta. A space-t kettétörtük, a bal oldali része egy úgynevezett módosító billentyű (Mod) lett, amit ha lenyomunk, más billentyűvel kombinálva elérhetjük azokat a funkciókat is, amik első ránézésre hiányoznak, mint például a navigáció (a nyilak) vagy az F billentyűk. Körülbelül egy hét elég, hogy megszokjuk a használatát – magyarázta Monda László.

Az amerikai piacra szánják találmányukat. Fotó DM
Az amerikai piacra szánják találmányukat. Fotó DM

A másik fontos tulajdonsága a fejlesztésnek a programozhatóság, vagyis hogy személyre szabható. Ez azt jelenti, hogy ha van egy billentyűkombináció, amit sokszor használunk (például Ctrl+Alt+Shift+X), azt át lehet programozni, hogy egyszerűbb legyen (például Mod+X). A parancsot a billentyűzet megjegyzi, és később akármilyen géphez csatlakoztatva alkalmazható.

– A harmadik specialitása, hogy ez egy mechanikus billentyűzet, ami tízszer olyan tartós, mint a hagyományos, és ha mégis meghibásodik az egyik billentyű, azt ki lehet cserélni, vagyis javítható – mondta, hozzátéve, hogy bár már korábban is készítettek olyan billentyűzetet, ami szétszedhető, ennek a terméknek valójában a fenti tulajdonságok kombinációjában rejlik az egyedisége.

Az Ultimate Hacking Keyboard első prototípusa már több mint két éve létezik, de mára készült el az a végső forma, ami piacképes, és költséghatékonyan gyártható. A kivitelezésben egykori középiskolás osztálytársa, a 31 éves, gépészmérnök végzettségű Völgyi András segített Mondának.

– Elsősorban az amerikai piacra szánjuk a találmányunkat, az első lépéseket már megtettük. A finanszírozás az angol Kickstarteren történik majd. Ez egy közösségi finanszírozással foglalkozó oldal, aminek az a lényege, hogy ha van egy ötleted, de nincs rá tőkéd, akkor itt bemutathatod a terméket, és az érdeklődők előre megvásárolhatják azért, hogy az létrejöjjön – részletezte Völgyi.

– 200 ezer dollárra van szükségünk, hogy beindítsuk a gyártást, a billentyűzet darabját 200 dollárért áruljuk. Vagyis ezer vásárlót kell szereznünk. Ha ez összejön, egy év múlva mindenkinek leszállítjuk a terméket – magyarázta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábu helyett emberre lőttek nyíllal Ópusztaszeren

1107-en feszítették meg íjaikat a VIII. Nyílzáporon Ópusztaszeren. Tovább olvasom