Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szigetek védik a diákokat

Mindennap nem állhat rendőrautó a szegedi Fő Fasori Általános Iskola előtt, hogy a gyorshajtókat lassításra kényszerítse. Kézenfekvőbb volt a balesetveszélyes csomópont átépítése, ami a hét végén befejeződik. Két sziget védi majd a gyalogosokat, a kerékpárutat 150 méterrel meghosszabbították.
A csomópont mindjárt elkészül, az út közepén még egyszer szét lehet majd nézni. Fotó: Karnok Csaba
Hálát ad a Mindenhatónak Bikárdi Melinda, a Fő Fasori Általános Iskola igazgatója, hogy az elmúlt évtizedben nem történt halálos baleset az intézmény előtti csomópontban. A gyerekek kéz- és lábtöréssel megúszták a gázolásokat. Az autósok a legtöbbször ügyet sem vetettek arra, hogy a kereszteződésben naponta közel ötszáz iskolás és 100-120 óvodás halad át. A szülők rettegve engedték el otthonról a gyerekeiket és reggelente fékcsikorgások rémisztgették a környékbelieket. A balesetveszélyt az iskola pedagógusai úgy enyhítették, hogy reggel a buszmegállókban megvárták a gyerekeket és együtt keltek át a zebrán.

– Az sem segített, amikor kitették a sebességkorlátozó táblát. Hatásos az volt, amikor a rendőrség egy hónapig reggel, délben és délután kiállított egy autós járőrt. Ekkor biztonságban érezhettük magunkat – mondta az igazgató.

A csomópontot egy hónapja kezdték átépíteni: a munkát az új kerékpárút kialakításával kezdték. A biciklisek sávja a Fő fasoron eddig a Thököly utcától az iskoláig tartott. Ezt hosszabbítják meg 150 méterrel a Töltés utcáig. Ezenkívül a csomópontban négy gyalogátkelőhelyet alakítanak ki. A Fő fasoron áthaladókat két sziget védi majd. Ez azt jelenti, hogy az út közepén még egyszer szétnézhet a gyalogos és a terelő az autóst lassításra kényszeríti. A sebességkorlátozás azonban továbbra is érvényben marad. Az átalakítást csak útszélesítéssel oldhatták meg, ezáltal huszonhárom parkolóhelyet is kijelölhetnek: hetet az intézmény és az óvoda előtt, nyolcat-nyolcat pedig a két buszmegálló előtt.

A 15 millió forintért átépített csomópontot a hét végén adják át. A jövő hétfőtől így biztonságosabban közelíthetik meg iskolájukat a Fő fasoriban tanuló diákok.


Megígérték - aszfaltoznak

Hétfőn azt ígérte a Debmut Rt. építésvezetője, Marton Attila, hogy kedden elkezdik a Dáni János utca és a Londoni körút közötti útszakasz aszfaltozását a Kálvária sugárúton. A „szőnyegező" gépsor tegnap reggel valóban felvonult a területre. A munkájukat semmi nem akadályozhatta, hiszen az időjárás ideális volt. Ha ma is ilyen körülmények várják a debreceni cég dolgozóit, akkor befejeződik az aszfaltszőnyeg terítése, és csütörtökön akár már a járművek is használhatják a megújult utat. 


Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltcsíkot húznak a szegedi reptéren

Várhatóan a jövő héten kezdi el építeni a szegedi reptéren az ezerkétszáz méteres futópályát a… Tovább olvasom