Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Szigorítás szocpolügyben

Azt a házaspárt, amelyik megelőlegező kölcsönt, azaz „bevállalós szocpolt" vett fel, de elfelejti bejelenteni a gyermeke születését, meglepetések érhetik.
A gyermek születése és a bejelentés közötti időszakra jutó kamatot ugyanis vissza kell fizetnie. A jogszabályt a minisztérium idén februárban szigorította.

Ráijesztett az állam azokra a házaspárokra, akik úgynevezett bevállalós szocpolt vettek fel. Akár több százezer forintot is fizethetnek, ha a gyermek születését nem jelentették be időben. Az erről szóló kormányrendelet februárban változott. Az új szabályozás értelmében a gyermekek születését 60 napon belül jelezni kell a banknak, ellenkező esetben vissza kell fizetni az állam által addig kifizetett támogatás egy részét. Ez a két gyerek után járó mintegy 2 millió forintnál – 12 százalékos kamattal számolva – elérheti a 400-600 ezer forintot is.

Mi a „bevállalás" lényege?

A bevállalós szocpolnál a fiatal házaspárok új lakás vásárlásakor, építésekor az önerő növelése érdekében kérhetik a gyerekek után járó állami támogatás megelőlegezését kölcsönként. A házaspár megelőlegező kölcsönszerződést köt a bankkal, a gyermekek megszületéséig pedig az állam fizeti helyettük a kamatokat. Amikor bejelentik az új jövevény megérkezését, az állam közvetlenül kifizeti a banknak a szocpol összegét. Így az a továbbiakban már nem hitel, a szülőknek nincs mit visszafizetniük, vagyis voltaképpen igénybe vették a szocpolt.

A teljes nevét nem vállaló, lapunkat informáló K. Zsuzsanna azt mondta, korábban nem vették szigorúan a 60 napot. Szerinte a hitelintézet sem bánta, ha az állam tovább fizette a bevállalós szocpol – ami ugyebár hitelként működött – utáni kamatot.

A bevállalós szocpol lehetőségével 2002 és 2007 között 33 ezer 600 család élt – közölte Benkő István, az önkormányzati minisztérium lakásügyi titkárságának munkatársa. A szülőknek a gyermek születését azért kell 60 napon belül bejelenteniük a bankoknak, hogy a költségvetés ne fizessen ki súlyos összegeket már megszületett gyerekekre.
K. Zsuzsanna egyetért az állami szigorral. Azt fájlalja csak, hogy nem szólt nekik senki. Csak azok tudtak a szigorításról, akik reggeltől estig a neten lógnak. Most abban reménykednek, az országos felháborodás hatására enyhítik a drákói szigort.

Erre Benkő István is utalt lapunknak eljuttatott közleményében. Azt írta, a lakásügyi titkárság jelenleg olyan jogszabályi változtatást készít elő, amely kedvezőbb a gyermekvállalásuk teljesítését be nem jelentő ügyfelekre, ugyanakkor a jövőben is szankcionál, hogy védje a közpénzek felhasználását.

Olvasóink írták

  • 2. pixelplus 2008. május 29. 10:53
    „Valaki meg tudja mondani, hogy hol figyeljem, hogy lesz-e enyhítés?”
  • 1. El Nyomottka 2008. május 27. 12:37
    „Mi a lószarért vannak az állami nyilvántartások, ha mindent több helyre kell bejelenteni?

    A gyerek kap születési anyakönyvi kivonatot, ezzel bekerül az állami adatrendszerbe, és ismertek a szülők pontos adatai is. Akkor miért is kell az államnak újból bejelentenem, hogy gyermekem született?

    Ez pont olyan, mint ahogy az i-gasság-ügyi minisztériumnak meg kell küldeni a befizetést igazoló csekk másolatát! Könyörgöm, minek??? Ha annyira hülyék, hogy nem látják át a befolyó pénzeket, akkor húzzanak el kapálni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibelezték a Trabantokat

Nem kímélték a versenyzők a Trabantokat szombaton a szegedi Napfény kempingben: minden létfontosságú… Tovább olvasom