Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Szigorodik a rendszer, olvad a nyugdíj összege

Változik a nyugdíjszámítási és a nyugdíj-folyósítási szabály. Kevésbé éri meg az öregségi nyugdíjkorhatár előtt visszavonulni. Csökken az öregségi nyugdíj induló átlagösszege. Jobban jár, aki tovább dolgozik. Mindez jelzi: a politikusok hozzákezdtek a nyugdíjrendszer átalakításához.
A nyugdíjkassza hiánya és a demográfiai változások miatt is sürgetővé vált a nyugdíjrendszer megújítása. Az országgyűlés hétfőn módosította a nyugdíjtörvényt.

Nyugdíjba vonuláskor ezentúl nem az életkor, hanem a munkában töltött idő számít. Ezt életszerű módosításnak nevezi Juhász Mária, az Életet az éveknek nyugdíjasklubok szervezetének megyei vezetője. Így ugyanis azok, akik negyvenévi munkaviszony után szeretnének megpihenni, ugyanakkora összegű ellátást kapnak, mintha a korhatár elérése után vonulnának nyugdíjba.

A szabályok több ponton szigorodnak. Például a nyugdíjalap meghatározásakor ezentúl nem a bruttó, hanem a nettó bér számít. Az új számítási módszerek miatt mintegy nyolc százalékkal csökken majd a várható nyugdíj. Ugyanakkor a továbbdolgozást is jutalmazza a korrigált törvény. E változások következményeit nem tudja fölmérni az általunk kérdezett szakértő, de elárulta: aki teheti – így például az 1947-ben, vagy azt megelőzően született férfiak, illetve az 1950 előtt született nők zöme – még 2007-ben kérheti a régi szabályok szerinti időskori ellátását.

Aktivizálás

Az a célja a kormánynak, hogy minél többen maradjanak a munka frontján és fizessék a járulékot, illetve: a feltöltött pénzalapot egyre kevesebben vegyék igénybe. Eddig épp az ellenkezőjére ösztönzött a rendszer: megérte kilépni az aktívak világából és az amúgy alacsony nyugdíjat ilyen-olyan munkát végezve kiegészíteni.

– Tudomásul veszem a változásokat és alkalmazkodom: tíz éve nyugdíjasként dolgozom, de ezentúl is csak annyi munkát vállalok, hogy anyagilag megérje – mondja Tóthné Gera Ágnes, aki egykor iskolaigazgatóként szerzett tapasztalatait, illetve egy tanfolyamon begyűjtött ismereteit kamatoztatja tíz társasház közös képviseletét ellátva. Úgy véli: majd számol és visszavesz a jelenlegi tempóból. Hiszen ezentúl a 62 évnél fiatalabb, de nyugdíj mellett dolgozó csak addig kapja meg a nyugdíját, amíg meg nem keresi a minimálbért. Az ellen sem lázadozik, hogy márciustól a nyugdíj mellett dolgozónak is meg kell fizetnie a keresete után a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot. A megszorító intézkedések az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület elnöke, Aszódi Pál szerint évi százezer forintot vesznek ki a nyugdíj mellett dolgozó idősek zsebéből. Ennek ellenére Tóthné – habitusából és aktivitásából következően is – úgy érvel, hogy aki egészséges, az jobban jár, ha dolgozik.

A múlt év hasonló időszakához képest nem nőtt ugrásszerűen, sőt százzal csökkent a nyugdíjazásukat, illetve rokkantnyugdíjazásukat kérelmezők száma térségünkben – tudtuk meg Farkas Gusztávtól, a Csongrád Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság nyugellátási főosztályának vezetőjétől. Más kérdés, hogy a nyugdíjas munkavállalókat érintő friss változások, illetve a nyugdíjba vonulás szabályainak módosulása várhatóan már 2007 elejétől átrendezi a munkaerőpiacot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Variációk szenvedélyre

Érdekes ötlet a Szegedi Kortárs Balett legújabb vállalkozása, a Carmen-variációk: a népszerű opera… Tovább olvasom