Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzik a bicikliseket Kisteleken

Kistelek - Egy héten keresztül ellenőrzik fokozottan a bicikliseket Kisteleken. Aki szabálytalankodik: fizet. Vasárnapig csak figyelmeztetnek a rendőrök.
A kerékpárosok fokozott ellenőrzését rendelte el a Kisteleki Rendőrkapitányság vezetője szeptember utolsó hetére. – Több lakossági kérés is érkezett a helyi rendőrségre arról, hogy a város több pontján nem tartják be a kerékpárosok a rájuk vonatkozó szabályokat. Alapvetően a biciklik felszereltségével van a legtöbb probléma: a járműről hiányzik a macskaszem, a biciklisről a láthatósági mellény. A kerékpárosok védettsége sokkal alacsonyabb az autósoknál: ezért is fontos, hogy betartsák az előírt szabályokat. Nagy probléma nincs a biciklisekkel, és a városban sem jellemző a sok kerékpáros baleset. Sajnos azért akadnak kivételek: két hete egy teherautó ütközött egy kerékpárossal ott, ahol a biciklis nem is haladhatott volna – mondta Tímár Ferenc.

A Kisteleki Rendőrkapitányság vezetője megjegyezte: most vasárnap éjfélig csak figyelmeztetik a szabálytalankodókat, hétfőtől jövő vasárnapig viszont már keményen büntetik őket. Aki minden előírást betart, azt macskaszemmel, láthatósági mellénnyel és csokiszelettel jutalmazzák. A szabálytalankodóra 5000-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság vár. – A járőr minden esetben meg tud győződni arról, hogy a biciklis hányadik szabálytalanságát követte el. Aki első alkalommal vét, biztos nem a legnagyobb büntetést fogja kapni – magyarázta Tímár Ferenc.

A kisteleki biciklisbüntetésekkel kapcsolatban több helybeli kerékpáros panaszolta: korábban gond nélkül végig tudtak kerekezni a városon a régi 5-ös út mellett kialakított védett kerékpárúton, amelybe most néhány száz méteren belül két parkolót is építettek. A parkolókat az autók csak a kerékpárúton át tudják megközelíteni, a rövidebbet pedig a biciklisek húzták: le kell szállni a járművükről, a kerékpárt a járdán kell tolniuk, majd néhány száz méteren belül ugyanezt meg kell ismételniük. Aki nyeregben marad, azt megbüntetik.

Sándor Attila, a Kisteleki Kerékpáros Klub elnöke elmondta: a Napsugár Gondozási Központtól egészen Balástyáig lehet kerékpárral közlekedni Kisteleken. Egyedül a sportcsarnoknál kell leszállni, de csak ideiglenes jelleggel. – A csarnokban úszómedencét építenek, ami miatt a környéket nemcsak a biciklisek, hanem a gyalogosok előtt is lezárták, az autók nem hajthatnak be a parkolóba – mondta. Az elnök is gyakran jár biciklivel: meglátása szerint a gondozási központ oldalán, ahol a rendőrség, a könyvtár és a szálloda is található, az ideiglenes lezáráson kívül semmi nem gátolja a szabad haladást. A másik tengely a Kiskunmajsát Ópusztaszerrel összekötő út: itt szintén kiépített bicikliút található.

Olvasóink írták

  • 1. mattil 2012. szeptember 22. 15:24
    „"Aki minden előírást betart, azt macskaszemmel, láthatósági mellénnyel és csokiszelettel jutalmazzák."
    Ha valaki minden előírást betart, akkor már eleve van neki macskaszeme és láthatósági mellénye nem? Igaz csokiszelete nem biztos, hogy van, és ennek kötelezővé tételéről sem olvastam még sehol..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rozét csak Jobbik-igazolvánnyal

Még a szegedi halfesztiválon történt: a Partfürdőn szerettünk volna fröccsöt inni a Borpatika kitelepült söntésénél. Megtagadták a kiszolgálást, mert nem vagyunk jobbikosok. Tovább olvasom