Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött házak Szegeden

Szeged - Négy szegedi önkormányzati társasházban működik 24 órás portaszolgálat: szabad bejárásuk csak az ott élőknek van. A biztonsági őrök elsősorban az IKV-s tulajdont védik, de ha kell, tüzet is oltanak.
Kollégiumfeeling. Ez a szó jutott eszünkbe, amikor Szeged egyik szigorúan védett társasházába léptünk. A négy szegedi önkormányzati épületben szigorúak a szabályok, a bejáratot biztonsági őrök vigyázzák. Egyikbe sem lehet „csak úgy" besétálni: a látogatónak kötelessége megmondani, kihez jött. Ha a lakó neve nincs az őrnél levő címjegyzékben vagy az nem tartózkodik otthon: ajtót mutatnak neki. Rusz Alajos, a biztonsági cég minőségirányítási igazgatója elmondta: a feltételeket nem ők találták ki, azt csak betartatják az ide érkezőkkel. Kollégáik elsősorban az önkormányzat tulajdonát védik. – Szó sincs az itt élők kiemelt védelméről, de ekkora tömbök máshol nincsenek a városban – magyarázta Németh István, az IKV Zrt. vezérigazgatója.

Az Olajbányász téri tömbben hatszáz ember él – a biztonsági őrként három éve itt dolgozó Gyóni János már a járásukról felismeri őket. – És a rokonainkat is. Így nem kell mindig lelifteznünk a 11. emeletről, hogy igazoljuk őket – mondta a 24 éve itt lakó nyugdíjas Tóth István.

A lakókat a biztonsági őr fogadja az Olajbányász téren is Fotó: Schmidt Andrea
A lakókat a biztonsági őr fogadja az Olajbányász téren is.
Fotó: Schmidt Andrea

Feleségével még jól emlékeznek arra az időre, amikor biztonságukra senki nem ügyelt. Tóth Istvánné szerint átjáróház volt az épület, amelyben sok kétes egyén megfordult. Gyóni Jánostól megtudtuk: amióta itt dolgozik, egyetlen besurranó tolvaj sem járt náluk.

– Emlékszem, hogy korábban milyen volt a helyzet. Egy este horkolásra riadtunk fel: az ajtónk előtt egy hajléktalan aludt. A biztonságiak megjelenésével mindez megszűnt – mesélte Csiszár Imréné. Hogy a többi lakó is hozzá hasonlóan gondolkodhat, arra a lakások ajtaja előtt hagyott sok kerékpár a bizonyíték. A biciklik máshonnan minden bizonnyal percek alatt eltűnnének.

A fiatalabb generációnak sem okoz gondot, hogy barátaik nem járkálhatnak szabadon hozzájuk? – kérdeztük a biztonsági szakembertől. – Mivel egy csoportban szoktak érkezni, kérdeznem sem kell, kihez jöttek – mondta Gyóni János, akinek három év alatt mindössze néhány embernek kellett útját állnia. A tűzzel azonban már jóval többször kellett megbirkóznia. Legutóbb három hónapja, amikor a szemétledobó kezdett füstölni.

Bérlakások őrzése Szegeden

– Egy ekkora házban ez mindennaposnak számít. Voltak olyan hónapok, amikor hetente kétszer kellett riasztani a tűzoltókat. Mára bekötött szemmel is idetalálnak – mesélte Gyóni János.

813 lakásra figyelnek

Az Olajbányász tér 1. szám alatt álló 159, a Temesvári körút 36. szám alatti 120, a Kereszttöltés utca 29.-ben levő 234, valamint a sportcsarnoknál álló 300 lakásos épületben 24 órás portaszolgálat üzemel. Mindegyik az IKV Zrt. kezelésébe tartozik, az őrzést egy biztonsági cég látja el.

Olvasóink írták

 • 1. cop 2008. október 01. 08:14
  „Ki találja ki ezeket a kardinális kérdéseket boncolgató témákat?

  Ráadásul nem így van a valóságban.

  Bárki bemehet. A portás illetve a biztonsági őr jelenléte igaz, de tévézik, beszélget, stb.

  Még a szabálytalan albérlők felett is szemet huny.

  Ez van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedetlen derék – megszokásból

Szeged - Szívesen viselnek a lányok szexis csípőnadrágot rövid pólóval vagy toppal – a hideg,… Tovább olvasom