Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött kémények

Csongrád megye - A tél közeledtével egyre több helyre riasztják a tűzoltókat és a mentőket szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Az elmúlt hetekben Bordányban és Zákányszéken okozott rosszullétet a mérges gáz.
Hatan lettek rosszul egy hibás fali kazán miatt egy zákányszéki lakásban csütörtök este. Néhány hete egy bordányi magánházból kellett a klinikára szállítani egy fiatal lányt és fiút. A tűzoltók mindkét esetben szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt vonultak ki az ingatlanokhoz, amelyeket átszellőztettek, a kazánokat pedig lezárták.

– Azt gondolná az ember, hogy csak olyan helyeken történik szén-monoxid-mérgezés, ahol rosszul van bekötve a kazán, vagy teljesen lelakott az épület. Ezzel szemben nagyon sokszor megyünk olyan 1–2 éves házakhoz, amelyeket gyönyörűen építettek fel. A baj ennek ellenére mégis bekövetkezik – hallottuk Tátrai Jánostól. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője utóbbi esetekre több példát is felhozott: akadt olyan ház, amelynek rövid volt a kéménye, egy másik helyen pedig a külön helyiségben felszerelt kazánból a mérges gáz a konyhai tűzhely fölé szerelt páraelszívón keresztül jutott be a lakás többi helyiségébe.

Az őrnagy szerint évente legalább egyszer szakemberrel érdemes megnézettetni a keményt és a kazánt. – A nagy szél és a párás, lefelé áramló levegő egyaránt képes visszanyomni a kéményből az égésterméket. Viszonylag olcsó már a szén-monoxid-jelző is, amit a kandalló vagy a kazán fölé érdemes felszerelni – tanácsolta az őrnagy.

A tél közeledtével egyre több helyre riasztják a tűzoltókat és a mentőket szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Frank Yvette
A tél közeledtével egyre több helyre riasztják a tűzoltókat és a mentőket szén-monoxid-mérgezés gyanújával.
Frank Yvette

A bordányi és sziksóstói ingatlanok többségében szintén kazánt vagy kályhát használnak az emberek. Akiket megkérdeztünk, szerencsére mind azt mondták, hogy nagy gondot fordítanak kéményeik ellenőrzésére – nem szeretnének a fenti példákhoz hasonlóan járni. A Sziksóstón lakó Rácz Vilmosné és férje 9 éve fűt kandallóval.

– A környéken ennyi idő alatt szerencsére egyszer sem történt szén-monoxid-mérgezés. Ez a kéményseprőnek is köszönhető, aki évente felkeresi a házakat. Mivel akkor is fizetni kell, ha nem akarjuk megvizsgáltatni a kéményt, ezért természetesen kihasználjuk a lehetőséget az ellenőriztetésre. Ha nem olyan a kandalló huzatja, mint máskor, akkor is azonnal szakemberhez fordulunk – mondta Rácz Vilmosné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséghét Domaszéken

Domaszék - Az egészségesebb életért elnevezésű héten szűrővizsgálatokra várják a lakosságot. Kedden… Tovább olvasom