Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szikora a Dóm téri Bánk bán-produkcióra készül

A szegedi színház egykori művészeti vezetője, Szikora János rendezi a szabadtérin azt a Bánk bán-produkciót, amit a tervek szerint az állami ünnephez kapcsolódva ezentúl minden augusztusban műsorra tűznek majd a Dóm téren.
Szikora János szerint a létező legjobb szereplőgárdát szerződtették a Bánk bánra. Fotó: Karnok Csaba
– Mérhetetlen örömmel fogadtam a felkérést, mert mindig szívesen jövök vissza rendezni a Dóm térre. Magamban kicsit könnyű menetnek gondoltam a feladatot, hiszen a Bánk bán esetében szinte borítékolni lehet a sikert. Amikor jobban beleástam magam az operába, megijedtem, mert rendezőként sok olyan kihívás elé állítja az embert, amire válaszolni kell. Mit kezdjünk a Bánk bán sztorijával akkor, amikor kivonult már mögüle a történelem, és így el is veszítette ezt a dimenzióját? Mivel lehet ezt a veszteséget pótolni? Én az etikai dimenzióban próbálom a történet üzenetét kitágítani – árulja el Szikora János. Szerinte jó ötlet, hogy ezentúl minden évben augusztus 20-ához kapcsolódva műsorra tűzik majd az Erkel-operát.

– Nem mondanám, hogy nem rak ez nagy terheket a vállamra, hiszen az ötlet akkor válik életrevalóvá, ha jól sikerül az előadás. Legyél nagyon jó! Így hangzott a felkérés. Az ember mindig erre törekszik, de annyi mindentől függ, hogy valami tényleg nagyot szól-e vagy sem. Magasra tették a mércét, világcsúcsot kell ugranunk. Sikerült a lehető legjobban kiosztani a szerepeket. Izgalmas hatás lehet, hogy nemcsak hangban, hanem színpadi jelenségben, karakterformáló képességben is most ez a létező legjobb gárda Marton Évával, Tokody Ilonával, Kiss B. Atillával az élen.

Szikora János Nikolényi István igazgatósága idején 1996-tól 1999-ig volt a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője, művészeti vezetője. Akkoriban sok izgalmas előadás született, Zsótér Sándornak és Telihay Péternek is köszönhetően a színházi szakma és a sajtó is megkülönböztető figyelemben részesítette a szegedi produkciókat. 1997-ben az országos színházi találkozót is itt rendezték, hatalmas sikerrel. Szikora most a Szolnoki Szigligeti Színház direktora, Szegedről is sokan járnak át a legjobb előadásaira. Alföldi Róbert főszereplésével állította színpadra legutóbbi produkcióját, a Proust-regényből készült Pinter-darabot, Az eltűnt idők nyomábant. Szinte lehetetlen rá jegyet kapni. A szolnoki társulat minden évben meghívást kap a POSZT-ra is.

– A két színházat nem tudom összehasonlítani. Szeged sokkal nagyobb, teátruma is egy háromtagozatos, nagy színház. Ez meghatározza a működését. A szolnoki a nyugalom szigete abból a szempontból, hogy csak egy tagozata van, amely elvan a maga problémáival. A vidéki színházigazgatók egyesülete havonta szervez találkozókat, ilyenkor beszélgetünk a gondjainkról a kollégáimmal. Érdekes, hogy fajsúlyukban, léptékükben nagyon különböznek a színházaink, mégis pillanatokon belül megtaláljuk a közös nevezőt. Ez nem a sokat emlegetett pénzszűke, hanem egy annak kapcsán begyűrűző másik gond: hogyan lehet az esztétikai és erkölcsi devalválódás korszakában a színházaknak ezzel a folyamattal érvényesen szembeállítani valamit. Szerintem ez az igazi komoly feladat minden színigazgató számára. Valamennyien ezért harcolunk, ki több, ki kevesebb pénzből – mondja Szikora János.

A Jézus Krisztus Szupersztár, a Cyrano, a Háry és más Dóm téri sikerprodukciók rendezőjeként úgy véli, a Szegedi Szabadtéri Játékokat Hont Ferencék értékes népszínházként indították el, jó, hogy műfaji gazdagságát minden művészeti vezetés alatt sikerült megtartania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garden Party Újszegeden

A világhírű izlandi formáció, a Mezzoforte jövő héten érkezik Szegedre, pénteken este 9 órakor… Tovább olvasom