Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Szilasi Horváth Jenő főhadnagy a március 15-i eseményekről

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyik százada is részt vett a március 15-i rendezvények biztosításában, majd a kormányellenes tüntetők megfékezésében a fővárosban. A század – esetleges újabb utcai demonstrációkra számítva – még tegnap délután is Budapesten tartózkodott.
– A személyes élmények és tapasztalatok alapján sokkal tájékozottabbak voltunk. Tudtuk, hogy mire számíthatunk a főváros utcáin – mondta el lapunknak Szilasi Horváth Jenő. A főhadnagy tavaly október 23-án is részt vett a nemzeti ünnep után a főváros utcáin randalírozó tömeg megfékezésében. Összehasonlításképpen elmondta: a március 15-i rendezvény biztosításával kapcsolatban már hetekkel-hónapokkal korábban elkezdődtek az oktatások, eligazítások. Mire a feladat végrehajtására került sor, mindenki rutinszerűen tette a dolgát.
A század már március 14-én délelőtt felutazott Pestre: feladatuk az MTV-székház és a Szabadság tér őrzése volt. – Átlagos járőrszolgálatot láttunk el – utalt a Csongrád megyéből Budapestre rendelt század parancsnoka a szerdai nap eseménytelenségére. Ekkor még úgy gondolta, hogy a fővárosban is a nemzeti ünnephez méltóan zajlanak majd le az események. Másnap este 7 óráig ez helytállónak is tűnt.

Készenlétben

A megyei egység még tegnap is készenlétben tartózkodott az egyik budapesti szállodában. Kora délutánig, a főhadnagy jelentése szerint, béke és csend honolt a főváros utcáin. – Hogy mikor mehetünk vissza Szegedre, azt nagyban befolyásolják majd a mai nap eseményei – ecsetelte a főhadnagy.

– Miután megjelentek az utcán a rendbontók, minket, tartalékosokat is kivezényeltek. Az Andrássy úton kaptunk feladatot: azokat a területeket kellett lezárnunk a tüntetők előtt, amiket az előttünk haladó mozgósorfal már megtisztított tőlük – beszélt a főhadnagy. – A rendbontókon kívül különösen figyeltünk a békés állampolgárokra és a külföldiekre is. Volt, akit a lakásáig is elkísértünk, vagy eligazítottuk őket, hogyan találnak szállodáikba, autóikhoz. A reagálásokból az derült ki számomra, hogy mindenki hálás volt azért, amit tettünk. Durva rendőri fellépést sehol nem tapasztaltam – mesélte Szilasi Horváth Jenő. A megyei egység este 10 óráig nyomult előre az Andrássy úton, míg végre sikerült megtisztítaniuk a környéket a tüntetőktől. – Amint elhaladtunk egy-egy égő barikád mellett, nyomunkban egyből a tűzoltóság emberei tűntek fel, akik hamar megfékezték a lángokat. Lábszárvédőt, pajzsot, sisakot és golyóálló mellényt viseltünk, de gázálarcunk is volt, így teljes biztonságban éreztük magunkat – beszélt az előrenyomulásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-csomag márciusban

Bár szeretjük így gondolni, mégsem a parkolóőrök hangulatának függvénye, hogy telepakolják-e… Tovább olvasom