Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Szilvából készül az idei lekvár

Csongrád megye - Idén mindenből kevesebb termett, az egyetlen kivétel a szilva. Roskadoznak a fák, olcsó a szegény ember gyümölcse – főleg a többihez képest –, a szegedi Mars téren egy kiló átlagosan 180–200 forint.
A hírek szerint a szabolcsiakat „verik" az égiek most is a leggazdagabb szilvaterméssel, emiatt az ország keleti szegletében még 50 forintért sem kel el egy kiló. A többi megyében általában 200 forint egy kiló, de még ezzel az árral is az idei nyár legolcsóbb gyümölcse címre pályázhat.
Csongrád megye nem a szilvájáról híres, ugyanakkor minden útszéli fán és valamennyi kiskertben ott kéklik a lombok között a szegény ember gyümölcse.

Ez a magyarázata annak, hogy a helyi kereskedők ritkán mennek el Szabolcsba áruért.

Viszik, mint a cukrot. Ez a gyümölcs a legolcsóbb az idei szezonban. Fotó: Karnok Csaba
Viszik, mint a cukrot. Ez a gyümölcs a legolcsóbb az idei szezonban. Fotó: Karnok Csaba

Szeged gyomrában, a piacon veszik a szilvát, 5-15 kilót is elvisznek egyszerre, hogy otthon lekvárt készítsenek belőle. Akadt olyan vevő is, aki csak 2 kilót vitt, azt mondta, ebből is lesz legalább két üveg lekvárja. A legdrágább portékája Ferenczi Józsefnek volt: az alsóvárosi árus Vilmaszállásról szerezte be a gyümölcsöt. Azt mondta, a szilvát is érte fagykár, szerinte a mostani mennyiség háromszorosa is megtermett volna, ha nem szól közbe az időjárás. Ezért is adja drágábban.

Hashajtó

Amit még tudni kell a mostani kánikulai szezon baráti áron elérhető szomjoltójáról, hogy Kevés cukor, sok nedvesség jellemzi: mintegy 85 százalékban tartalmaz vizet, jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória energiát hordoz. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin-féleség, továbbá a C-vitamin érdemel említést. Fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor és magnézium. Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Magas a rosttartalma, jól megmozgatja a beleket, ezért ajánlják székrekedés ellen. Nemcsak a bélből segít üríteni a salakanyagokat, vizelethajtó hatása is ismert, vagyis súlycsökkentő hatású.

– Reggel még szebb volt az áru – mutatja a 180 forintos portékáját a keceli termelő –, de az emberek törik, zúzzák, széttépik, amikor válogatják.

– Rengeteg van belőle, de van még utánpótlás. Az árus szerint tavaly is körülbelül ennyibe került a szilva, de akkor kisebbek voltak a költségeik.
Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk szerint idén szilvából készül majd a legtöbb pálinka, hiszen alig termett eper, cseresznye, barack. Úgy tudjuk, aki cefrének adja el a szilváját, az 100 forintot kap kilójáért.

– Jó közepes a termés szilvából, az ára pedig elfogadható, a termelés jövedelmező – ezt Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke mondta. – Akárcsak a többi gyümölcsnek, a szilvának is meghatározó idén a belső piaca. Ez jó hír, mert mindig azt hangoztatjuk: csak abból lehet jó exportot csinálni, ami erős belföldön is.

Egy szilvafán a népi tapasztalat szerint 40-50 kiló terem
– ennél többet nem bírnának el a viszonylag soványka ágak. Fejenként és évente átlagosan 6-7 kilót eszik meg belőle a magyar ember.

Olvasóink írták

 • 5. Moon 2012. augusztus 30. 13:03
  „Már bocsánat, de a tavaji nem abból készült?
  Mondjuk a házikészítésű biztos.
  A nagyüzemi nyomokban tartalmaz.......szilvát is.”
 • 4. KisPeter 2012. augusztus 29. 09:01
  „A nagybani piacon csak 100 ft a szilva kilója. Én mindig ott veszem.”
 • 3. StencilAtya 2012. augusztus 28. 21:55
  „a szilva jó pálinkának? akkor inkább megiszom!!”
 • 2. Queenmargareth 2012. augusztus 28. 18:29
  „Éljen a szilvafácska:) éljen a szilvalekvár, éljen nagyon nem utolosó sorban a szilvapálinka. Sajnos tőlünk Természet Anyácska elvette ennek lehetőségét......”
 • 1. cibuka 2012. augusztus 28. 17:39
  „Szilvából lessz a pálinkám az idén!50 liter/kop.Már alig várom a kifőzést.A fűlke forradalom egyetlen vivmánya.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hüvös László: A sertésnek mennie kell, a baromfi maradhat

Visszakapják-e az alsóvárosiak a 83-as buszt? Miért tiltják ki a tyúkokat a körtöltésen belülről? Hüvös László, a 3-as választókerület képviselője adott választ olvasóink kérdéseire. Tovább olvasom