Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Szilveszter a pult mögött

Szeged - A legtöbben buliznak, szórakoznak az év utolsó napján. De vannak, akik nem. Rendőrt, tűzoltót, felszolgálót, benzinkutast kérdeztünk arról, hogyan telik a szilveszter, ha munkával...
– Egyedi munkarendben teljesítünk szolgálatot, 24 óra munkaidőt 48 óra pihenés követ. Nem számít az ünnep, minden harmadik nap szolgálatban vagyok. Az év elején pontosan tudom, mikor dolgozom – mesélte Faragó Antal tűzoltó százados, aki 22 társával együtt lesz szolgálatban szilveszterkor.

Ilyenkor családiasabbá válik a szolgálat. – Közös főzéssel ünnepeljük az év utolsó napját. Húslevest, sült oldalast, karajt és lencsefőzeléket készítünk, éjfélkor alkoholmentes kölyökpezsgővel koccintunk, és virslit főzünk, ha éppen nincs riasztás – mondta. Előfordult már, hogy tanyatűznél érte őket az éjfél.

Éjfélkor a felszolgálók is koccintanak. Egymással és a vendégekkel is. Fotó: Frank Yvette
Éjfélkor a felszolgálók is koccintanak. Egymással és a vendégekkel is.
Fotó: Frank Yvette

Martonosi Attila rendőr törzsőrmester, a Szegedi Rendőrkapitányság járőrvezetője négy éve hivatásos rendőr. Ez idő alatt mindössze egyszer nem volt szilveszterkor szolgálatban. Azt mondta, családja miatt fontosabb számára, hogy inkább karácsonykor legyen otthon. Szerinte a szilveszteri szolgálat ugyanolyan, mint bármely más hétvége, csak többen és tovább vannak az utcán. – Előbb-utóbb összehozunk egy utószilveszteri bulit, de sokan vagyunk, ezért nem egyszerű megszervezni – fogalmazott a járőrvezető.

Kancsár Gábor az Etelka sori Agip-kútnál áll munkába szerda este tíz órakor, majd nyolc órával később, reggel hatkor megy haza. Körülbelül akkor, amikor a legkeményebb bulizók. A 31 éves fiatalember egyáltalán nem bánja, hogy a pult mögött telik az év utolsó napja.

A benzinkúton nem számítanak nagy forgalomra. Fotó: Frank Yvette
A benzinkúton nem számítanak nagy forgalomra. Fotó: Frank Yvette

– Legalább nem költöm a pénzt, hanem keresem – fogalmazott. – Annyira nem érint meg, hogy bent kell lennem. Amúgy sem akartam bulizni. Nem leszek végig egyedül. Egy kedves ismerősöm bejön hozzám – mondta. A fiatalember hozzátette, nem számít nagy forgalomra. – Legfeljebb egy-két fiatal téved majd be pezsgőért, sörért, és a taxisok tankolni.

A 25 éves Dudás Nikolett idén hatodik alkalommal tölti munkával a szilvesztert a Fehértói Halászcsárdában. – Nem vagyunk rákényszerítve, önszántunkból vállaltuk. Nem gond, jól érzem magam, családias a hangulat. A vendégek nagy része visszatérő törzsvendég, éjfélkor velük is koccintunk – magyarázta. A pultos és felszolgáló Nikolett szerint a szilveszter éjjele nem szigorúan kötött rendű program, mint egy fogadás. – Hajnalban már mi is táncolunk a vendégekkel. Természetesen csak ha igény van rá, hiszen az első a vendég – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörösüveggel verte fejbe vitapartnerét

Egy szegedi kocsmában tettlegességig fajult egy veszekedés. Tovább olvasom