Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Szilveszterkor rettegnek a kutyák

Szilveszter éjjelén minden évben rengeteg kutya szalad világgá félelmében, holott néhány óvintézkedéssel mindez megelőzhető lenne.
Ajánlott a póráz Illusztráció: Karnok Csaba
Ami nekünk, embereknek örömünnep, a kutyák számára a félelem éjszakája. Minden év szilveszterén házőrzők tucatjai menekülnek el otthonról, annyira megrémítik őket a szokatlan és erős hangok. Sok közülük pedig soha nem is kerül elő: balesetet szenvednek vagy csak egyszerűen nem találnak haza.

A szegedi Vass család a szerencsések közé tartozott: az ő kutyájukat egy állatszerető idős asszony befogadta, és hirdetés segítségével meg is találta őket. Az állat a kerítés alatt kaparta ki magát. A tapasztalatok szerint ez nem ritka eset: tavaly például előfordult olyan is, hogy a zárt kapun tört ki egy kutya, olyan erővel próbált elmenekülni félelmében.

– A szokásos városi zajokhoz hamar hozzászoknak kedvenceink, de a tűzijáték sivító hangja, erős fénye, valamint a petárdák robbanása számukra érthetetlen és félelmetes – magyarázta Farkas Gabriella, a Tappancs Alapítvány vezetője, miért menekülnek ilyenkor a kutyák. Mint mondta, ezekben a napokban 4-5-szörösére nő a kóbor ebek száma. A dorozsmai kisállatmenhelyre azonban nem tudják őket befogadni, hiszen hónapok óta telt házzal működnek. Éppen ezért a városban kiragasztott, a tennivalókat felsoroló tájékoztató plakátokkal igyekeznek idén megelőzni ezeket az eseteket.

– Lakásban tartott kutyák esetében az utolsó sétát úgy érdemes időzíteni, hogy az még az első zajok várható kezdete előtt legyen – javasolja Farkas Gabriella. – Szilveszterkor lakott helyen a kutyáját mindenki vezesse pórázon. Feltétlenül legyen az állaton nyakörv, rajta vízhatlan névbilétával, vagy patronnal, amelyen a gazdi telefonszáma fel van tüntetve. Így ha mégis elcsavarogna, a megtalálója haza tudja vinni. A kertben lakó kutyákat pedig az év utolsó napján késő délutántól zárják be garázsba, pincébe, vagy olyan helyre, ahova a hang csökkentett mértékben szűrődik be és minden oldalról tökéletesen zárt.

Akinek fiatal vagy érzékenyebb lelkületű kutyája van, tanácsos otthon töltenie a szilvesztert, vagy legalábbis a kritikus időszakot. Nagyon fontos, hogy a gazda ilyenkor hogyan reagál a tűzijátékra. Szakemberek azt javasolják: semmiképpen ne a kutya reakcióit figyeljük, sőt: tegyünk úgy, mintha semmi különös nem történne. A babusgatással csak azt érjük el, hogy kedvencünk azt hiszi: jutalmazzuk azért, mert fél.

Nyugtató illatterápia kutyáknak

Egy speciális illatterápiával könnyebben viselik a kutyusok a szilveszteri mulatozással járó tűzijátékot. A Kovács István vásárhelyi állatorvos által alkalmazott, feromonokat tartalmazó anyag nyugtatóan hat a kedvencekre, amelyek így nem válnak agresszívvá. A bátorító, féleleműző gyógyhatású készítmény a lakásban használható, azaz csak a bent élő ebeknél hatásos. Az emberek egyébként nem érzik az illatot, ami az emlőből kibocsátott, a kölykök által érzékelhető anyag szagához hasonlatos. Az illatterápia egy vadonatúj gyógykezelési eljárás, amelyet Nyugat-Európában már sikerrel alkalmaztak. A legjobb eredmény akkor érhető el, ha a mulatságok előtt már néhány héttel elkezdik az illatterápiát.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagolyraj a Kemes utcában

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött a szegedi Kemes utcába. Szokatlanul nagy számukat a… Tovább olvasom