Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szimfonikus évadnyitó

Szeged - Első évadnyitó társulati ülését tartotta új igazgatójával tegnap a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely hamarosan megalapításának 40. évfordulóját ünnepli.
Huszonhat évadnyitót és -zárót tartott a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatójaként Baross Gábor, aki az előző szezon végén még nem gondolta, hogy a huszonhetediken már a szegedi szimfonikusok új vezetőjeként mondhat köszöntőt. A tegnapi évadnyitó társulati ülésen a zenekar igazgatója emlékeztetett arra: hamarosan 40. születésnapját ünnepli az együttes – Vaszy Viktor 1969-ben hozta létre a színház szervezetétől független szimfonikusokat. Baross Gábor úgy fogalmazott: misszió az a tevékenység, amit a vidéken működő zenekarok végeznek. Az ifjúsági hangversenyek révén általuk találkozhatnak élményszerűen a komolyzenével a fiatalok is.

Peches kezdés

Baross Gábor, a zenekar új igazgatója az évadnyitón nagy derültséget keltve elmesélte: pechesen kezdődött szegedi pályafutása. Amikor Győrből Szegedre sietett, hogy Botka László polgármestertől a megbízólevelét átvegye, nem vett észre egy előzni tilos táblát, előzött, amiért 10 ezer forintra megbüntették. A megbízólevél átvétele után pedig hiába kereste a belvárosban a kocsiját, egy pókautó elszállította.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar számára az új évad egyben struktúraváltást is jelent: a színház főigazgatójává kinevezett Gyüdi Sándor után már nem igazgató-karnagy, hanem adminisztratív irányító munkát végző igazgató vezeti az együttest, aki a művészi döntéseket a művészeti vezető-karnaggyal közösen hozza meg. Ezt a posztot félállásban Gyüdi Sándor tölti be, aki záloga lehet a teátrum és a zenekar problémamentes együttműködésének.

Gyüdi Sándor megnyugtatta a muzsikusokat: az, hogy ebben az évadban a szegedi színház jóval több operát játszik, számukra egyenként nem jár jelentős szolgálatszám-emelkedéssel, mert kisebb létszámot igénylő kamaradarabokat is műsorra tűztek.

A Filharmónia idén is két zenekari bérletet – Fricsay és Vaszy – indít, a művészeti vezetőn kívül Kesselyák Gergely, Kocsár Balázs, Kovács János, Kovács László, Medveczky Ádám és Pál Tamás dirigálja az együttest. Vendégként a debreceni filharmonikusok és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar lép fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszár-plakát az 56-osok terén

Szeged - Egy szegedi képzőművész, Huszár Imre alkotását is beválogatták a budapesti 56-osok terén… Tovább olvasom