Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szimfonikusok villámcsődülete a Dóm téren

Szeged - A Szeged híres város és az Örömóda összefésülésével lepték meg hétfőn a Dóm téren járókat szegedi muzsikusok. Flashmobot, vagyis villámcsődületet rendeztek a zenei világnap alkalmából.
A körülbelül 40-50 tagú zenekart egy 80 fős kórus kísérte.

- Az a célunk, hogy a zenét reklámozzuk, mert úgy gondolom, ráfér. Kicsit komoly, kicsit vicces a kompozíció, beleszőttem a Szeged híres város című népdalt az Örömóda dallamába, hogy legyen valami egyedi és helyi a dologban - árulta el Somorjai Péter, az SZTE Zeneművészeti Karának (ZMK) karmestere. Ő dirigálta a néhány perces előadást a Dömötör torony lábánál, sokan érdeklődve figyelték az utcai produkciót.

Szimfonikusok villámcsődülete a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szinte minden intézmény képviseltette magát, amely zenével foglalkozik a városban. A hangszeresek gerincét az SZTE ZMK szimfonikus és kamarazenekara képezte; a Szegedi Szimfonikus Zenekar, az egyetemi zenekar és a Fricsay együttes tagjai is részt vettek a villámcsődületen.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa 1975-ben Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére emelte október 1-jét a zene világnapja rangjára. Az alkalom a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Olvasóink írták

 • 6. borszek 2012. október 08. 09:44
  „Szegedifiúnak üzenem: nem is tagadtuk egyetlen percre sem, hogy honnan származik az ötlet. lásd: http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/10/oromoda-toltotte-meg-a-dom-teret-fotok.html

  "Az interneten találtunk egy Spanyolországban készült videót, melyen a zenekar tagjai a semmiből előtűnve adták elő Beethoven örömódáját. Kedvet kaptunk hozzá, hogy mi is megcsináljuk ugyanezt itt Szegeden, a híres helyi dallal színesítve a művet. Az Európai Unió hivatalos himnuszának is megválasztott Örömóda európaiságunkat, míg a Szeged hírös város című népdal helyi kultúránkat vegyítette egybe. Ez a dal ilyen formában még sehol nem hangzott el, így azt hiszem méltó módon ünnepelhettük meg itt a Dóm téren is a zene világnapját"

  :-)

  A szegedi kezdeményezés videója:
  http://www.youtube.com/watch?v=vlbfpwIl8K4&feature=em-share_video_user”
 • 5. smalltown 2012. október 02. 03:50
  „remek otlet,jo lenne meg sok hasonlo!”
 • 4. tom_peris 2012. október 01. 21:57
  „videó nincs? :(”
 • 3. szegedifiú 2012. október 01. 21:30
  „Hogy ez mekkora koppincs?

  http://www.youtube.com/watch_popup?v=GBaHPND2QJg&feature=youtu.be”
 • 2. haresz 2012. október 01. 20:36
  „Hát elég nagy szégyen. Tegnap volt a siketek a világnapja. Talán ők nem érdemelnek meg ennyit?”
 • 1. Queenmargareth 2012. október 01. 18:54
  „Ó, de szégyellem, nem tudtam, hogy ma van a zene világnapja, milyen jó lehetett ott hallani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyószámlahitel nélkül megállhat az élet a kistelepüléseken

Megáll az élet januárban a legtöbb településen, ha nem módosítja a parlament azt a törvényt, amely megtiltja a folyószámlahitel felvételét. Tovább olvasom