Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Színes élmény babáknak

A babatorna fejleszti az izomzatot, az egyensúlyérzéket, de számos fontos tulajdonságnak is jót tesz. Jól érzi rajta magát baba is, mama is, sőt olykor-olykor még apukák is felbukkannak a foglalkozásokon. A színes játékvilág nem véletlenül varázsol el mindkenkit.
Szivárványszínű labdák közt visongó apró manók: totyogó gyerekek babatornáján jártunk. A vigyort mi magunk sem tudtuk letörölni az arcunkról, hát még az apróságok, és anyukáik! „Ugráljunk, mint a verebek...", „Fújja szél a fákat, letöri az ágat...", „Cini, cini muzsika...", „Megy a vonat, zakatol..." – szóltak a ritmikus mondókák, melyekre már minden gyerek biztonsággal tudta a dolgát. Ugráltak, hajladoztak, vagy épp csomagként pihentek szaladó édesanyjuk hátán.

Színes élmény babáknak - GALÉRIA

A rögtönzött akadálypályán fel-le csúszkáltak, libikókáztak, ugráltak, bukfenceztek, hengeren bújtak át. Mindezt persze, segítséggel, mert ők ezeket a számunkra már egyszerű mozdulatokat még csak tanulják.
– Már egészen kicsi, hat hetes kortól lehet babatornára járni – mondja Barta Olga baba-mama jóga oktató, mozgásfejlesztő. – Nagyon jót tesz a gyerekeknek a mozgás. Az izomzatukon kívül fejleszti az egyensúlyérzéküket, a testtartásukat, a koncentráló képességüket, a türelmüket, a problémamegoldó képességüket, de a szociális érzéküket is. Dicsérni a legfontosabb, hogy a gyermek önbizalma nőjön. – folytatja, és hozzáteszi, azt végignézni, ahogy a szülő-gyermek kapcsolat erősödik a közös élmény hatására , még csodálatosabb érzés.

Bikhazi-Huber Mária hét hónapja jár babatornára 22 hónapos kisfiával, Andréval. Mozgásában és bátorságában is rengeteget fejlődött a fia, mondja. – Már a kezdetektől fogva hétről-hétre látható volt a változás. André nagyon sokat fejlődött, mióta ide járunk. Nem jár bölcsődébe, így a gyerektársaság miatt is nagyon fontos ez a lehetőség. De nekünk, anyukáknak is nagyon jó, hiszen – azon túl, hogy jól érezzük magunkat – kontrollcsoportként is működik a közösség. Látjuk, hogy ki milyen iramban változik, megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat, és feltehetjük a kérdéseinket. Arról nem is beszélve, hogy télen, amikor nem lehet csak úgy kimenni a szabadba, külön aranyat ér egy ilyen „játszóház" – világít rá, és hozzáteszi André imádja az órákat, szerdánként már reggel elkezdi kiabálni, hogy „Torna, torna!".

Színes élmény babáknak - GALÉRIA

Elnézve a 16 fős csoportot – nyolc anyuka, nyolc gyerek – nem kérdés, hogy a többiek is imádják a foglalkozást. Az óra végén színes lepedővel dobálnak az „égbe" még színesebb labdákat, majd bújnak be a lepel alá. És egy kis „kocsikázgatás" után – melynek lényege, hogy a picik egy négykerekű alkalmatosságon ülve suhannak Olgától az édesanyjukig –már jöhet is az órát lezáró matricaosztás. A termen kívül néhányan még megetetik a csöppségeket, mert a nagy izgalmak közepette a legtöbb gyerek úgy elfárad, hogy a babakocsiba ülve azonnal elalszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 millió 13 polgárőrszervezetnek

A szegedi önkormányzat idén is támogatja a városban több mint félezer önkéntessel működő 13 városőr-… Tovább olvasom