Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Színes és illatos: hulladékudvar

Négy éve kezeli a tiszaszigeti hulladékudvart Kruzslicz Antal. Igényes környezetet teremtett virágokkal, madáretetővel. Érdeklődőket szívesen fogad, no meg szemetet is.
Kruzslicz Antal: Iskolásokat is vendégül látok környezetismeret-órára. Fotó: Frank Yvette
Negyedik éve gazdája a tiszaszigeti hulladékudvarnak Kruzslicz Antal. Kitüntethetnék a tiszta udvar, rendes ház táblával, olyan virágos, parkos kertet varázsolt a szelektív hulladékgyűjtő udvarra. A létesítmény jóval szerényebb külsővel kezdett működni, a község adta a dzsumbujos telket, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ráépítette a 400 négyzetméteres aszfaltos udvart, köré gyepet telepített és fákat, a kerítéshez ültették a tujákat, és kezelői épületet telepítettek. Mostanra a gondos gazda virágágyásokat gondoz mindenfelé, kertészeket megszégyenítő zöld pázsitot nevel, gólyafészket és madáretetőt állított.

– A házikót is én rendeztem be. Teraszt építettem köré, befuttattam vadszőlővel – büszkélkedik az ötvenes éveit taposó kezelő. Körben hangszórókból hangulatos zene pattog. Ha kánikula és szeméttelep, egyértelmű a gyanú: itt valami bűzlik. Ösztönösen körbeszaglászunk – de az udvarban nem érezni semmit. Lehet, hogy üres a telep? Belenézünk a három legnagyobb fedetlen konténerbe. Több mint feléig telt már az építési törmelékes, a vegyes és a komposztos feliratú, mégsem büdös. Kruzslicz Antal elárulja, rothadó hulladékot nem fogadhat, hisz az itt is bűzlene, nem csak otthon. Persze, a gaz, paradicsom szármaradéka itt is bomlani kezd, de a tároló egy hét alatt megtelik, és akkor elszállíttatja. Nem hagyja megrohadni.

A konténerek mögé kanyarodunk a kisebb tárolókhoz. Az elektronikus hulladék közt látni számítógép-monitort, porszívót, hűtőszekrényt. A papír és az üveg már majdnem szállításra kész. Jóval kevesebb a veszélyes hulladék: a zárt ládában beszáradt festékes ibrik lapít töltőgázas flakonok társaságában, a másikban akkumulátorok. Egy házi szemetesnek kinéző tárolóba dobhatjuk a ceruzaelemet és telefonakkummulátort. Körben az aszfaltsziget mentén árok fut, a hulladékudvar szennyvize nem vész el. Aknába fut össze, onnan kiszippantják. Ha olaj vagy más szenny szóródna a betonra, kéznél a homok és a közömbösítő anyag, amit takarítás után egy másik kukába dobnánk – rend a lelke mindennek.

Öt plusz tíz

Négy, a tiszaszigetihez hasonló hulladékudvar működik Szeged környékén: Újszentivánon, Dorozsmán, Szentmihályon és Sándorfalván. A környezetgazdálkodási kht. az idén uniós pályázatból tízet épít Szegeden. Egy – közel 15 millió forintba kerül.

– A legelején előfordult, hogy megpróbáltak megvezetni, és záróra után tiszta salakot szórtak le a kapuban. Megismertem, felkerestem a gazdáját, és megkértem, hogy legközelebb töltse fel vele a bekötőutat – mesél „nevelési" módszeréről Kruzslicz Antal. – Egy asszony meg zsákot cipelt be, azt mondta vegyes hulladék. Már kint járt a kapun, amikor beletúrtam a konténerbe. Láttam, hogy négy döglött macskát és egy csomó használt pelenkát dobott ki. Utána vittem, és a kezébe nyomtam, hogy otthon ássa el az állatokat, a pelenkát meg a háztartási hulladékba dobja. Alaposan ellenőrzöm, mi kerül a konténerekbe. Egy köbméter szemetet naponta mindenki ingyen behozhat, de nagy tételben nem engedhetem be a cégek hulladékát. Megszokták és megszerették a környéken a hulladékudvart. Még iskolásokat is vendégül látok környezetismeret órára, hogy körülnézzenek. Szegediek és szőregiek is érkeztek, akik hasonló szelektív gyűjtőt létesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokok a Himaláján

Észak-Indiában és a Himalájában járt társaival tavasszal a Tóth István, a Szegedi Felsővárosiak… Tovább olvasom