Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Színészek muzsikálnak a Hyppolitban

Szeged, Szabadka - A legendás film nyomán készült a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátéka, amely az újszegedi színpad egyik vendégprodukciója lesz a nyáron. Mezei Zoltán, a társulat művészeti igazgatója szerint a határon túliak új színekkel gazdagíthatják színházkultúránkat.
– 2011-ben mutattuk be a Hyppolit, a lakájt, nagy sikerrel játsszuk azóta is Szabadkán és Vajdaság-szerte. Társulatunknak államilag is támogatott, fontos feladata a tájolás – mindenhova ezt a produkciót hívják. Legutóbb Bácskossuthfalván léptünk fel vele, ahol több száz ember állva tapsolt az előadás végén. A nézők imádják. Ez a darab a legendás filmsikernek is köszönhetően furcsa nosztalgiát ébreszt az emberekben. Az 1970-es, 80-as években én is a Magyar Televízió adásain nőttem fel, nekem is megvan a filmélmény Kabos Gyuláékkal. Azt tapasztalom, az emberek vágynak vissza abba a múlt század eleji világba. Ráadásul Eisemann Mihály örökzöld slágerei is nosztalgikus vágyakozást ébresztenek a régmúlt iránt. Remek poénokkal van tele a darab, és a kitűnő színészgárda ezeket magáévá tudta tenni. Nem törekedtünk jól bevált figurák, sablonok újraélesztésére, hanem minden színész a maga attitűdjéből hozott egy-egy figurát – fogalmaz Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti igazgatója, aki nagyon várja a nyári fellépést az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

1. Kalmár Zsuzsa és Mess Attila a szabadkai Hyppolit, a lakájban
Kalmár Zsuzsa és Mess Attila a szabadkai Hyppolit, a lakájban

2. Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti igazgatója
Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar
Társulatának művészeti igazgatója
– Szegeddel az elmúlt években nem volt semmilyen kapcsolatunk, ezért is örültünk a szabadtéri játékok fölkérésének. Itt vagyunk egymástól 45 kilométerre a határ két oldalán, és ezekkel az átjárásokkal tudjuk csak az elválasztó határt elradírozni. Fontosnak tartom, hogy legyen lehetőségünk az egyetemes magyar színházkultúra részévé válni, és ne adj' isten gazdagítsunk is azzal a mássággal, amit Szabadkán élve a szerb kultúrából átveszünk, ránk ragad, okulunk belőle. Ezek árnyalatnyi különbségek ugyan, de azt gondolom, gazdagíthatja az összmagyar színházi kultúrát. Kiskunhalasról Király Gábor, az ottani művelődési ház igazgatója már évek óta minden bemutatónkra 15–20 fős csapatokat szervez. Amelyik előadásunkat meg tudja hívni, azt vendégül is látja Kiskunhalason. Arra is volt példa néhány éve, hogy az egyik szegedi gimnázium szerette volna megnézni Háy János A Gézagyerek című darabját, ami nagy szakmai sikert hozott a társulatunknak. Egyeztettünk, és közel száz diák jött át Szabadkára direkt ezért az előadásért – mondja a művészeti vezető, aki szerint a Szegeden is népszerű Megyeri Zoltán rendezte Hyppolit-produkció különlegessége: maguk a színészek ragadnak benne hangszereket és játsszák el a megunhatatlan Eisemann-melódiákat. A címszerepet Kovács Nemes Andor alakítja, partnerei többek között Csernik Árpád, Pesitz Mónika, Pálfi Ervin, Kalmár Zsuzsa és Mess Attila.

A Szabadkai Népszínház újjáépítését 2011-re kellett volna befejezni.
A Szabadkai Népszínház újjáépítését 2011-re kellett volna befejezni.

Multiplex hozza a tőkét

– A szabadkai színház felújítása öt évvel ezelőtt úgy indult, hogy a homlokzatot, az oszlopokat és a bejárati részt – ami védett műemléknek számít – érintetlenül hagyták, a régi épület többi részét lebontották. A helyén most egy hatalmas betonszerkezet áll. A beruházás befejezését eredetileg 2011-re tervezték, de ebből nem lett semmi – mondja Mezei Zoltán. – Az építő cég finanszírozási gondok, tartozások miatt hónapokkal ezelőtt kivonult az építkezésről. A város megszavazta az igazából még el sem készült legfölső emelet bontását. Ez is jellemzi azt a kaotikus állapotot és bizonytalanságot, ami ezt az építkezést körüllengi. Bebizonyosodni látszik, hogy a beruházás finanszírozását együtt biztosító három oldal, a város, a tartomány és a köztársaság eredetileg tervezett erőforrásaiból Szabadka nem tudja befejezni az építkezést. A tárgyalások már ott tartanak, hogy talán egy külföldi mozicég is beköltözne, vagyis behozna egy multiplexet az épületbe. Ez azt jelentené, hogy a három tervezett színházteremből egyet és további helyiségeket eladnának, talán ezzel a tőkebevonással be tudják fejezni a beruházást. Május 6-án parlamenti választások lesznek Szerbiában, addig érdemleges előrelépés már nem várható, majd az új vezetők tárgyalják újra az ügyet. Sajnálatos, hogy a népszínház két társulata, a szerb és a magyar egyetlen színpadon, két rossz próbateremben feszeng, szorong már évek óta. Ha elérjük a havi tíz előadást, az már jónak számít. Ezért fontosak a kondícióban maradás miatt is a tájelőadások és a Thália Színháztól kapott fellépési lehetőségek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mentők is beszállnak a betegszállításba

Elsejétől a fuvarok koordinálását az Országos Mentőszolgálat végzi – a megyében Szegedről osztják szét a munkát. Tovább olvasom