Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Színházi árnyjáték a Waldorf-érettségin

Szeged - A Waldorf-gimnáziumba járó diákok az állami érettségi előtti évben művészi produkciót mutatnak be. Van, aki háromkerekű járművet készít, más árnyjátékot ad elő.
– A diákok szabadon választják ki a témát, amin egész évben dolgoznak, majd írásba foglalják, és művészi munkát is készítenek hozzá. Május végén pedig mindezt bemutatják – tudtuk meg Turáni Zsuzsannától, milyen a nem állami érettségi a Waldorf-gimnáziumokban. A szegedi alapítványi iskola oktatója több mestermunkát is a figyelmünkbe ajánlott a múlt héten. Volt közte fotózásról szóló előadás, szimbólumokat bemutató munka. Mi Kiss Boróka vizsgáját néztük meg, ő egy színházi árnyjátékot mutatott be egy szegedi kávézóban, a Baba születése címmel.

Póklány. Művészi pollanat Kiss Boróka vizsgalőadásából. Fotó:
Póklány. Művészi pillanat Kiss Boróka vizsgalőadásából.
Fotó:DM/DV

– Úgy érzem, az egész éves munka sokat változtatott a felfogásomon és az egész személyiségemen. Megtanított felnőttként gondolkodni – számolt be felkészüléséről Boróka.

Fekvőbringa

Tavaly mutattuk be lapunkban Tápai Tamást, akinek művészmunkája egy nem mindennapi jármű volt, egy úgynevezett rekumbens trike, azaz fekvőkerékpár.

A negyedikes lány elmondta, hogyan állt össze a darab, milyen élmények inspirálták arra, hogy végül ezt a témát választotta. A vizsga részeként beszéde végén a közönség kérdéseire is válaszolt, majd megmutatta lefűzött dolgozatát. Utolsó fázisként következett egy rövid árnyjáték. Barátai és szülei is közreműködtek a darabban.

A Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézményben egyébként nem csak művészmunkából áll a tanulás és a felkészülés: a 13. évben emelt óraszámban készülnek a diákok az állami érettségi tantárgyaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornázás Sándorfalván

A Sándorfalva–Szatymaz szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztése projektben a héten az alábbi utcákban várható munkavégzés. Tovább olvasom