Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Színházi évadzáró: Szeged nem viharos

Szeged - Az előző évadhoz hasonló nézőszámmal és jegybevétellel zárja a szezont a Szegedi Nemzeti Színház, Gyüdi Sándor ma már mégsem pályázna direktornak.
330 előadást tartott a Szegedi Nemzeti Színház az évadban, a tavalyihoz hasonló, 100 ezer körüli a nézőszám, a jegybevétel nagyjából 140 millió forint, egy-két százalékkal haladja meg az előző évit – ismertette a számokat a tegnapi évadzáró társulati ülésen Gyüdi Sándor főigazgató. Míg a várostól ugyanannyi támogatást kapott a teátrum, mint egy évvel korábban, az államtól 51 millió forinttal kevesebbet.

Színházi évadzáró: Szeged nem viharos. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nincsenek viharok körülöttünk, miközben a sajtó tele van színházi viharokkal, óriási anyagi csődökkel és politikai csatározásokkal. Nem kaptuk meg azt, amit a nemzeti kategóriától vártunk – beszélt a pénzügyi nehézségekről a direktor. – Most nem adnám be a pályázatot, rosszabbul állunk. Ez persze nem független a társadalom egészétől – tette hozzá Gyüdi. Fájdalmas intézkedésekre kényszerülnek, az étkezési utalványt szüneteltetni kell. A színházban sokakat érint a dupla ellátás tilalma, tehát választaniuk kell: nyugdíj vagy fizetés. Az évadzáróra még nem derült ki pontosan, hogy kiktől búcsúznak, milyen összetételben kezdik a jövő évadot.

– Sokszor elfelejtjük, hogy amit alkotunk, az egy nagy egész része. Nem árt kitekinteni, és nem csak a helyi érdekeket figyelembe venni – fogalmazott Juronics Tamás művészeti igazgató. Kollégái közül kézfogásban részesítette Danis Lídia színművészt, Kelemen Zoltán magánénekest, Gyuris Jánosnét, a női szabótár vezetőjét és Sánta Lászlót, a férfi szabótár vezetőjét.

Színházi évadzáró: Szeged nem viharos. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A kissé nyomasztó hangulatú évadzáró nem múlt el örömteli pillanatok nélkül: ezúttal is díjakat osztottak. Az operatársulat szavazatai alapján a Vaszy Viktor-díjat megosztva kapta Kelemen Zoltán magánénekes és Kürtös Petra ügyelő. A Makó Lajos-díjat Bacsa Erika asszisztens, ügyelő vette át. A Szegedi Kortárs Balett társulata az Imre Zoltán-díjat Hajszán Kitti táncművésznek ítélte. Énekkari nívódíjban részesült Akócsiné Szabó Adrienn. A Varga Mátyás-díjat Tóth Ágnes jelmeztervező kapta.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói és munkatársai Szabó Gabit és Szilágyi Annamáriát választották közönségdíjasnak. A Szegedi Operabarátok Egyesülete az évad énekese díjat Kelemen Zoltánnak, az évad ifjú énekese díjat Szemere Zitának adományozta.

Olvasóink írták

  • 1. Felhőfejes 2013. május 22. 22:40
    „A vezetőség és a színházi dolgozók /színészek, rendezők és a többiek/ között miért maradt annyi üres sor?
    Vagy csak nincs kedvük közelebb ülni a főnökséghez?
    Mint az iskolában, ahol a diák, ha teheti, minél távolabb helyezkedik a katedrától...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábián Janka leleplezése

Franciát és angolt tanít, miközben romantikus regényeket ír – nagy sikerrel. Fábián Janka… Tovább olvasom