Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Színházi világnap sztárokkal és díjesővel

Szeged – Először adott otthont a Szegedi Nemzeti Színház csütörtök este a MASZK Országos Színészegyesület hagyományos színházi világnapi díjátadó gálájának.

Bereményi Géza és Cseh Tamás A színház című dalával Felföldi Anikó indította a MASZK Országos Színészegyesület színházi világnapi díjátadó gáláját a nagyszínházban, ahol házigazdaként Király Levente, a Nemzet Színésze Shakespeare-t idézve mondott ünnepi köszöntőt. A jótékony célú esten a szegedi társulat több tagja és két Nemzet Színésze, Haumann Péter és Molnár Piroska, valamint Gyurkovics Zsuzsa és Kovács Zsuzsa is fellépett.

Színházi világnap a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Brett Bailey üzenete

Az idei színházi világnapi üzenetet a dél-afrikai drámaíró, rendező, Brett Bailey írta, a gálán Gidró Katalin olvasta fel. „Ahol emberi közösség van, ott megjelenik az Előadás elfojthatatlan Szelleme. Az előadás közösségből születik, és különböző hagyományok maszkjait és jelmezeit ölti magára. Az előadás felhasználja a nyelvet, a ritmust, a gesztusokat, és megtisztítja az utat közöttünk. Mi művészek, akik ezzel az ősi Szellemmel dolgozunk, arra ítéltettünk, hogy szívünkön, gondolatainkon és testünkön átszűrve feltárjuk a valóságot a maga mindennapiságában és fénylő titokzatosságában. Egy olyan korban, amelyben sok millió ember a túlélésért küzd, elnyomó rendszerektől és a kizsákmányoló kapitalizmustól szenved, menekül a konfliktusok és a nehézségek elől, egy olyan korban, amelyben magánéletünket behálózzák a titkosszolgálatok, és tolakodó kormányok cenzúrázzák minden szavunkat; egy olyan korban, amelyben erdőket irtanak ki, fajokat végeznek ki, és óceánokat szennyeznek: mi az, amiről beszélnünk kell? Ebben az egyenlőtlen világban, amelyben a legfőbb hatalom birtokosai arról akarnak meggyőzni minket, hogy létezik egyetlen nemzet, egyetlen faj, egyetlen nem, egyetlen szexuális preferencia, egyetlen vallás, egyetlen ideológia, egyetlen kultúra, amely felsőbbrendű az összes többinél, védhető-e az a gondolat, mely szerint a művészetek és a politika szétválasztható?"


A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Földes Eszternek, a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagjának és Rák Zoltánnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészének adták át. A Psota Irén által alapított Vámos László-díjjal Szikora János rendezőt, a székesfehérvári színház igazgatóját, a szegedi teátrum egykori főrendezőjét jutalmazták, aki felidézte meghatározó emlékét, az 1986-os Dóm téri Jézus Krisztus szupersztár nyilvános főpróbáját, amikor az eső sem tudta elűzni a közönséget. A Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Barkó György, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja kapta. A Kállai Ferenc-életműdíjat Moór Mariannának, a Pesti Magyar Színház tagjának és Mészáros Lászlónak, a Pesti Magyar Színház világosítójának ítélték oda. Az idei Amphiteátrum-díjat Hegedűs D. Géza, a Vígszínház tagja kapta, aki telefonon mondott köszönetet. A Hevesi Sándor-díjjal Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervezőt, Kozma András dramaturgot, műfordítót, a Nemzeti Színház tagját és Silló István karmestert tüntették ki.

Zárásul a fellépők közösen énekelték el a Művészhimnuszt, Kálmán Imre Montmartre-i ibolya című operettjének népszerű slágerét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapkő az 5-ös jegyében

2015 végére befejezik az 55-ös út felújítását: a munka indulását a mórahalmi elkerülő alapkövének lerakása jelzi. 15 évet vártak rá. Tovább olvasom