Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Színjáték – akár matekórán is

A drámapedagógia eszközeit felhasználó iskolai személyiségfejlesztési és tanulási módszerek, valamint az iskolai színházi nevelés bemutatását tűzte célul az a kétnapos találkozó, amely tegnap kezdődött a szegedi Százszorszép Gyermekházban.
Szakközépiskola diákjainak előadásában Fotó: Schmidt Andrea
A Theatrum Mundi egyesület és a Magyar Drámapedagógiai Társaság találkozójának első napja a gyermek- és diákszínjátszással foglalkozott, középpontban azzal a törekvéssel, hogy a drámapedagógusok a gyermekeket mint alkotótársakat vonják be a darabok színrevitelébe. Bár a drámapedagógia a színpadi játékot használja eszközül, célként inkább a nevelőmunkát hangsúlyozza, sőt eredménye nem biztos, hogy közönség előtt bemutatott előadás lesz. Erre utaltak azok a produkciók is, amelyeket az első nap közönsége látott: a gyermekek a színpadi játékban elsősorban az egymásra figyelést és az önálló egyéniség megmutatását élték át.

A találkozón az előadások és tréningek mellett bemutató órákat is láthat a közönség. Ezek pedagógiai alapelve az, hogy a tanulók a játék közben megalkotott világon belül valós problémákkal találkozzanak, amelyek megoldása valós tudást, önismeretet és tapasztalatot nyújt. Mint Csizmadia Judit, a szegedi Weöres Sándor Általános Iskola tanára elmondta, a játék nem is feltétlenül színpadon történik, hiszen lényege, hogy a tanár az órán, az óra bármelyik szakaszában használhatja, ha beleillik pedagógiai céljaiba. A tanárok a drámapedagógiai módszereket akár egy matematikaórán is sikerrel használhatják, a figyelemfrissítéstől az emlékezetfejlesztésig számos céllal. Mindezt úgy, hogy eközben a tanuló nem az oktatás-nevelés közvetlen szándékát érzi, hanem játszik.

A találkozó ma a drámajáték tanórai alkalmazásának témáival folytatódik. A helyszínen a témával kapcsolatos szakirodalom is megismerhető. A Theatrum Mundi egyesület szervezésében egyébként 2006-ban Szegeden harmadjára is meghirdetik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola drámapedagógiai diplomáját nyújtó négy féléves tánc- és drámapedagógusi továbbképzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom