Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Színötösök, ha egyszer majd nagyok lesznek

Szeged - Rendőr, régész, kisboltban eladó, divattervező, állatorvos – például ennek készülnek a mostani színötösök. A szülők a legritkább esetben befolyásolnak direkt, de példaként szolgálhatnak. A tegnapi fotózáson 243 kisdiákot fényképeztünk le.
Az első órában 80, összesen 243 kitűnő diák fordult meg tegnap a szegedi Technika Házában, ahol lapunk Szín 5-ös játékához fényképeztük a gyerekeket. A sok eminenssel tanulmányi versenyt is rendezhettünk volna, mi azonban olyat vártunk tőlük, ami nem tananyag: természetes mosolyt. Cserébe lehetőséget adunk, hogy a Párizs melletti Eurodisney-be utazzanak – ez játékunk fődíja.

– Huh, de izgalmas volt – fújta ki magát az egyik diák a fotózás után. Egy kisfiúnak hárman súgták: vidáman! Kár, hogy a lámpák erős fényében semmit nem látott a rajongótáborból. A gyerekektől az idei játék kezdetén azt kérdeztük: mi leszel, ha nagy leszel? A kérdés csak látszólag banális, mögötte a következő ideológia húzódik: a kitűnő bizonyítvány a végtelen lehetőségek garanciája, de választani akkor is kell. És tudni akartuk azt is, mi számít jó szakmának manapság az általános iskolások körében.

243-an voltak az idei játék első fotózásán. Fotók: Segesvári Csaba
243-an voltak az idei játék első fotózásán.
Fotó: Segesvári Csaba

A másodikos Apró Tamás Patrik rendőrnek áll. Miért? Csak úgy. Mert szereti őket. Apukája úgy gondolja, talán neki is van szerepe a döntésben, ő ugyanis büntetőjoggal foglalkozik. Módra Mátyás kisboltban szeretne eladóként dolgozni. Semmiképp nem hipermarketben. Úgy gondolja, a sarki közértben kiszolgálni nyugalmas munka. Anyukája szerint Mátyás azt is gondolja, hogy ha eladó lenne, a bolt polcain lévő áru mind az övé lenne. A megközelítés különben nem rossz, de akkor jobb, ha üzlettulajdonos is.

Tapodi Fruzsina és Rácz Márkó – mindketten harmadikosok – megpróbáltak leszerelni, de az őket kísérő felnőttek nem hagyták. Így kiderült, hogy Fruzsina állatorvos, Márkó mentőautó-sofőr akart lenni még legutóbb.

Noé Gabriella harmadikos korában döntötte el, hogy tanítani fog, és úgy is lett. Gyermekei is határoztak már. A másodikos Benedek régészként, a negyedikes Rebeka óvónőként képzeli el magát. Az óvónői pálya volt az egyetlen, amit többen is mondtak, bár Farkas Mónika még hezitál, mert lehet, hogy tanító lesz.

Stumpf Alexandra haját édesanyja igazgatja a fotózás előtt. Harmadikos volt, és divattervező lesz.
Stumpf Alexandra haját édesanyja igazgatja a fotózás előtt. Harmadikos volt, és divattervező lesz. Fotó: Segesvári Csaba

Stumpf Alexandra harmadikos volt, és divattervező lesz. Szépen rajzol, és érdeklik a ruhák. Kedvenc színe az arany, ha ilyen színű ruhát tervezne, ezüstszínnel tenné izgalmasabbá az öltözéket.
A megkérdezett szülők egyébként nem szólnak bele, a gyerek azt választ, amit akar. Általánosban legalábbis.

Fotózási helyszínek és időpontok

Szeged: Technika Háza (Kígyó u. 4.), június 24., 25., 13-tól 18 óráig.

Hódmezővásárhely: Petőfi Sándor Művelődési Központ (Szántó K. J. u.), június 23., 13-tól 18 óráig.

Mindszent: Művelődési Ház (Szabadság tér), június 23., 9-től 12 óráig.

Csongrád: Művelődési Központ (Szentháromság tér 8.), június 26., 9-től 12 óráig.

Szentes: Ifjúsági Ház (Tóth J. u. 10–14.), június 26., 13-tól 17 óráig.

Makó: Hagymaház (Posta u. 4.), június 29., 13-tól 18 óráig.

Kistelek: Rendezvényház (Kossuth u.), július 1., 9-től 12 óráig.

Mórahalom: Aranyszöm Rendezvényház (Röszkei u.), július 1., 13.30-tól 17 óráig.

Olvasóink írták

 • 13. ilona87 2009. június 24. 10:51
  „Kedves sziszka1!

  Szerinted egy másodikos gyerek tudja,hogy mi szeretne lenni?!Ez még sokat fog változni és nem kell lenézni mert rendőr szeretne lenni!Egyébként csak hallkan megsúgom ahhoz,hogy rendőr lehess nem árt ha jó tanuló vagy.Csak nézdd meg,hogy a Rendőrtisztin mekkora ponthatárok vannak.”
 • 12. flexsnake 2009. június 23. 19:49
  „Tűzoltó leszek, s katona, vadakat terelő juhász...”
 • 11. .suhym. 2009. június 23. 17:49
  „A most 33 éves fiamék osztályának általánosban jó volt a tanulmányi eredménye, viszont a magatartásukkal igencsak sok baj volt. No, nem olyanok, mint mostanság " divatos" dolog, hanem igencsak eleven, mozgékony gyerkőcök kerültek egy osztályba. Volt viszont egy nagyon jó tesi tanáruk (Mucus tanár néni), aki tett róla, hogy a gyereke "kiéljék" magukat a sportpályán.)))))
  Aztán 8. után ki ide, ki oda ment tovább. Nem tudom a későbbiekben hogyan tanultak, de azt igen, hogy az általános iskolás osztálytársak 90%-a diplomás lett.”
 • 10. sevenof9 2009. június 23. 17:23
  „re 6. hozzászólás D95 2009.06.23. 14:17

  ez persze igy nem igaz.
  ahhoz,hogy valaki a jogot vagy a bolcsesztudomany beseggelje,persze hogy nem kell esz. ahhoz,hogy a kozgazdasagtan matematikajat valaki megertse,csakis a marketingkontost kell a tananyagrol lehantani es megjelenik az altalanos iskolai matek.
  de ahhoz hogy valaki a ttkn vagy az orvoskaron majd kesobb a phd soran is helyt alljon,igenis kell jo felfogokepesseg,ami a kituno bizonyitvany egyik feltetele. a masik a kitartas :)
  ettol fuggetlenul kozgazdaszokra,jogaszokra es bolcseszekre igen nagy szukseg van - latszolag. ez az egesz vilaggazdasagi valsag errol szol. hogy mi a kepzelet szulotte es mi a kokemeny valosag. ezt irodakbol igen nehez eszrevenni,takar az ablak es a legkondi...”
 • 9. sziszka1 2009. június 23. 16:22
  „rendőrnek lenni nem kell szín5ös bizonyítvány:)”
 • 8. allegro 2009. június 23. 16:08
  „Az előző hozzászólások után: Engem is azzal bíztatott az apám második, egyetemi diplomaírás közben egy éjjel, amikor fent talált: "Minek csinálod, úgyse lesz belőled semmi!" Hozzáteszem munka mellett, és magam fizettem...
  A szülő is csak akkor értékeli kellőképpen, ha a bukszáját is kinyitotta a gyerek tanulmányaihoz, ha nem, akkor egy nem diplomás szülő nem tud vele mit kezdeni. Néhány irigy unokatestvértől is ilyesmit kaptam "tedd a tányérodba, nem eheted meg".
  Sem anyagi, sem erkölcsi támogatás - ennek ellenére lett belőlem is valaki!
  Mert voltak általában támogató munkatársak (legalább érdeklődtek) és munkám és fizetésem, ami biztonságérzetet adott.
  Meg nem ehetem, de nélküle éhen is halhatnék akár. Az állandó szellemi-lelki táplálék pedig mással nem pótolható - még terülj asztalkámmal sem.”
 • 7. _palla_ 2009. június 23. 14:38
  „Már megint le vagyok döbbenve egyes emberek rosszmájúságán! Igenis biztatni kell a nem kitűnőket is, hogy ők is vigyék valamire, de azért ezt ne úgy tegyük, hogy "a kitűnőkből úgyse lesz semmi"
  Nem a másik szidásával kell felemelni magunkat, hanem a saját teljesítményünkkel! Nem a másik sikereinek a lekicsinylésével, elvitatásával (pl. csak magol, megfelelni akar, bla bla bla) hanem a saját teljesítményünkkel!
  Ügyesek vagytok, gyerekek! :)”
 • 6. D95 2009. június 23. 14:17
  „Eszembe jutott egy kis anekdota mait valamelyik szinesz adott elo az egyik tanarjarol.
  A sztori valahogy ugy volt hogy amikor leerettsegiztek mindenki nezegette a bizonyitvanyat , ertekeltek a teljesitmenyt es az osztalyfonok egy "utolso ora" kereteben elbeszelgetett a diakokkal. Es akkor hanngzott el ez a kulcsmondat:
  Tudjatok mi lesz az eminens tanulokbol?
  Semmi!
  Akkor meg nem ertettem de ma mar rajottem arra hogy a kituno tanulokbol tenyleg nem lett semmi. Nem lettek egyetemi tanarok, kutatok, vagy mittudomenik. Amit egy szinotostol az ember"ugy elvarna".Viszont akik bukdacsoltak, rossz vasott kolykok voltak azok mar egeszen fiatalon elindultak valamerre. Es sikeresek is lettek
  Talan mert ok azt tartottak szem elott hogy nekik mi a jo es nem hogy a szuleik mit varnak el toluk”
 • 5. cumania 2009. június 23. 12:34
  „Nem te vagy az az allegro,aki a fotóházon is nyomul?”
 • 4. Dittike 2009. június 23. 11:14
  „bocsi,nem lemaradnak,hanem maradnak..XD”
 • 3. Dittike 2009. június 23. 11:14
  „Allegro: alsóban még sokan kitűnőek,de ne félj utána már később csak 1-2en lemaradnak,és valószínű,h 8ikra már a kitűnő nem bolti eladó akar lenni,v. lehet,csak lehet h akkora már nem is lesz kitűnő.”
 • 2. allegro 2009. június 23. 11:12
  „Egyébként én sokáig fényképész akartam lenni, mert tetszett a fotózás. Persze, akkor még nem a színötös tablókhoz készültek a képek, még családi fényképezés sem volt, műterembe mentünk édesanyámmal és öcsémmel és annak nagy varázsa volt. Gondolom hasonlóképpen éreznek most is a fotózkodók.
  Sokkal később valóban megszerettem a fényképezést.”
 • 1. allegro 2009. június 23. 10:51
  „"A kisboltban eladóként dolgozni" - persze nem baj egy általános iskolástól ez az elképzelés, nyilván ez a kis világa még, nem terjed tovább - ám oda kellene figyelni, ha még nyolcadikosként is erre a feladatra bíztatják, a körülötte élő felnőttek, szülők, vagy ha ők nincsenek abban a helyzetben, tanárai felelőssége, hogy mi lesz egy színötösből. Talán nem ott kellene kikötnie, persze az is jó elképzelés lehet adott esetben.
  Én is színötös voltam, az egyetem kapuját azonban magamtól találtam meg, már munka mellett, mert anno a szakközepekből még az ilyen tanulóknak sem mutatták meg csak a munka világát és a sarki kisboltot, jó lesz az nektek, vannak elegen jelentkezők az egyetemekre. Volt ez akkor, amikor még alig néhány tucat embert vettek fel a felsőoktatásba de még érettségit adó középiskolába is, és a többség szakmunkásnak tanulhatott.
  Azért nehezen tudom elképzelni, hogy egy osztályban "sok színötös" legyen, nálunk anno 3 volt, ebből 2 phd doktor lett, akik gimnáziumban folytatták, egy pedig kicsit megszívta azzal, hogy csak munka mellett tanulhatott, de mára több diplomás. Volt még másik 3-4 fő aki négyes, vagy 4-5 volt közülük csak egy fő szerzett diplomát, a többség közepes és voltak egészen gyengék is. Egy teljesen átlagos osztály 32 fővel még a rendszerváltás előtti években. Kérdést vet fel, hogy most valódi-e a sok színötös egy-egy osztályban?
  Kérdést vetnek fel a nemzetközi felmérések is a képességekről. Csak megjegyzésképpen, nem akarom a színötösöket megbántani, nekik gratulálok, és ezzel együtt bennem is hasonlóképpen felidéződnek ezek az összevetések, mint másokban. Hogyne jutna nekem is eszembe az, hogy annak idején ilyen nem volt, sőt más sem, még nagyon sok színötös tovább sem tanulhatott egyetemen. Van, aki maradt mozdonyvezető, ahogyan látta gyermekkorából a világot, meghagyták őt ebben. Tehát a környezetnek van felelőssége abban hogy mik és mivé lesznek a gyermekkori álmok. A valóban tehetséges végül megtalálja a maga útját, de talán nem olyan könnyedén, ha nem mutatják meg a könnyebb, de legalábbis egyszerűbb, egyenesebb utat.
  Sok sikert és bátor álmokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótelőadás az István, a királyból

Szeged - Az összes jegy elfogyott a Szegedi Szabadtéri Játékok mindkét tervezett István, a király előadására, ezért a július 31-i és az augusztus 1-jei felújítás előtt, július 30-án, csütörtökön egy pótelőadást is tartanak. Tovább olvasom