Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Színpadon a szegedi hajléktalan nő története a REÖK-ben

Geréb Ágnes és Papadimitriu Athina áll színpadra kedden a REÖK-ben. A Délmagyarország támogatásával indult Városszél felolvasószínházi sorozat második előadásán Erdőszélen címmel egy szegedi hajléktalan nő történetét dolgozzák fel, a bevétel egy részét is neki ajánlják.
– Sajnos sok ilyen nőt láttam már, akik a párjuk miatt kerültek hasonló helyzetbe. Az erdő az ember természetes közege, de nem akkor, ha valaki hajléktalanná válik, és arra kényszerül, hogy ott éljen – mondta lapunknak Papadimitriu Athina színművész. Azt is elárulta, hogy a legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan jut el Budapestről a szegedi REÖK-be, hiszen tönkrement a navigációs rendszere. Saját bevallása szerint nála rosszabbul senki nem tájékozódik. 

– Igyekszem segíteni ahol és amikor csak tudok, de nem szeretem, hogy az emberek többsége csak karácsonykor segít másokon – magyarázta a színésznő.

Réczei Tamás, a Kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője, a Délmagyarország támogatásával indult Városszél felolvasóestek szervező-rendezője a keddi előadásról korábban azt nyilatkozta, hogy Szlavkovits Rita Magyar Narancsban megjelent, szegedi hajléktalan nők megrázó történeteit bemutató cikke adta az ihletet. Ennek a nehéz sorsú nőnek az életútját mutatják be, aki mindig agresszív férfiakat választott maga mellé. A rendező fontosnak tartja, hogy a színházszerűség helyett a sorsszerűségé legyen a főszerep, így nemcsak színészeket, hanem más területen tevékenykedő személyeket is szerepeltetnek. Így esett, hogy Papadimitriu Athina partnerének Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, független bábát választották. 

– Régóta foglalkoztat a hajléktalanok élete. Ha hozzám odajönnek, inkább ételt szoktam nekik adni, mint pénzt. Dilemmám, hogy ha pénzt adok, esetleg a gyerekeimtől elvett pénz a kocsmában köt ki, közben pedig szeretném, ha ez nem zavarna, hiszen semmi közöm hozzá, hogy a nekik adott adományt ők milyen szükségletükre költik – mesélte Geréb Ágnes. Hozzátette: ennek megoldására évek óta szeretne egy „hajléktalanbérletet" létrehozni, amelyet ezer forintért vagy annak többszöröséért az autósok megvásárolhatnának. Egy matricát kapnának, amely az autó szélvédőjére kitűzve mutatná a rászorulóknak, hogy már adakozott a hajléktalanok javára. A matricát egy erre alkalmas alapítvány árulhatná, amely ételt vásárolna belőle a rászorulóknak.

Az estekre 600 forintért válthatók jegyek a REÖK-ben – lapunk előfizetői és az egyetemi hallgatók 10 százalék kedvezményt kapnak. A keddi Erdőszélen című előadásra jegyet nyerhetnek azok, akik az első húsz között válaszolnak helyesen az alábbi kérdésre: Melyik világhírű színész sétált New York utcáin nemrég filmes jelmezében hajléktalanként, hogy rávilágítson a tényre: nem figyelünk egymásra eléggé? 
George Clooney, Richard Gere vagy Kulka János? A válaszokat kedden 14 óráig várják a peter.teszary@szegediszabadteri.hu e-mail-címre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördög Ferenc, a megszállott szegedi szabólegény

Ördög Ferenc, a megszállott szegedi szabólegény
Gombokkal teleszórt ösvény vezet a Török utca pincéjében Szeged egyik utolsó úri szabójának kincsesbarlangjába. Tovább olvasom