Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Színpadról a katedrára - Andrejcsik István növendékei adnak koncertet a zeneiskolában

Szeged - Andrejcsik Istvánt az utóbbi években ritkábban láthatja operaszínpadon a közönség, mert a Zeneakadémián és a szegedi egyetemen tanít. Ma 17 órától növendékei és lányai adnak koncertet a Király-König Péter Zeneiskolában.
Világhírű szopránunk, Marton Éva tanszékvezető professzor hívására kezdett tanítani évekkel ezelőtt Andrejcsik István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének tanszékén. – A hét első három napján a Zeneakadémián oktatok, ilyenkor nem is utazom haza, hanem esténként átugrom Esztergomban élő édesanyámhoz. Ezzel oda is, vissza is megtakarítok egy-egy órát. Csütörtökön és pénteken a szegedi zeneművészeti karon tanítok; a rengeteg munka miatt mostanában csak olyan kisebb szerepeket tudok elvállalni, amelyeket néhány próbával is meg lehet csinálni – mondja a baritonista, aki ma az Álarcosbálban lép fel a nagyszínházban.

Kelemen Zoltán és Andrejcsik István az Álarcosbálban – ma este is énekelnek a nagyszínházban. Fotó: Veréb Simon
Kelemen Zoltán és Andrejcsik István az Álarcosbálban – ma este is énekelnek a nagyszínházban.
Fotó: Veréb Simon

Az előadás előtt 17 órától növendékei, Asztalos Kata, Dobrotka Szilvia, Tarnai Dávid, Szélpál Szilveszter, Laczák Boglárka és lányai adnak nyilvános koncertet a Király-König Péter Zeneiskolában. Az Andrejcsik családban mindenki zenél; az orgonasípként sorakozó lányokat senki sem kényszerítette muzsikálásra – a családfő szerint egyszerűen ehhez volt tehetségük. A 10 éves Jelly hegedül, a 12 éves Kézia csellózik – mindketten a Tábor utcai zeneiskola növendékei. A 14 éves Bóbitát már felvették Budapestre, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, a 16 éves Alina pedig a szegedi konziba jár – mindketten zongoristák.

Andrejcsik István szerint az énektanítás lényege: egyszerűen nem hagyja, hogy növendékei rosszul énekeljenek. Könyörtelenül lecsap minden hibára. A tanításban is jól tudja hasznosítani páratlan ritkaságokat is tartalmazó óriási lemezgyűjteményét, de a modern digitális technikát is felhasználja. Annak idején olykor csak külföldről és komoly összegekért lehetett beszerezni bizonyos hangfelvételeket, ma viszont jó részüket ingyen megtalálhatják a növendékei a YouTube-on. A régi felvételekről hallható énekeseket persze nem érdemes utánozni, szolgaian másolni, de sokat lehet tanulni megoldásaikból. Igazán jó operaénekes abból lesz, aki eredendően jó hangi adottságokkal rendelkezik, szorgalmasan megtanulja a szakmát, az énektechnikát, ugyanakkor átlényegülésre is képes a szerepekben. A népszerű baritonista nem félti a műfajt; úgy látja, az operának mindig megmarad a nem túl nagy, de lelkes rajongótábora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovisok tárlaton

A legkisebbekkel is megismerteti a művészetet négy hónapja a REÖK, hiszen több mint 1300 szegedi óvodás látogatta meg kiállításait az ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Tovább olvasom