Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Színpadról a médiába

Szeged - Sok magyar színész tűnik fel műsorvezetőként a különböző televíziós csatornákon. A Szegedi Nemzeti Színház egykori művészei közül is többen kötöttek ki a médiában. Szabó Gabi a Telin televízióban, Andódy Olga az MTV szegedi regionális szerkesztőségében dolgozik, Kolozsi Kilián pedig most tanulja az újságírás fortélyait.
– Egyáltalán nem fog el a nosztalgia a színpad után, színházi előadást utoljára egy éve láttam, de a darab címére már nem emlékszem. Premierek előtt azonban sokat forgatok a teátrumban, ahova valami különös oknál fogva mindig engem küldenek – mondta mosolyogva Andódy Olga. Az MTV regionális szerkesztőségének riporter-híradósa ugyanis nem a médiában vált először ismertté – hosszú évekig színésznőként szórakoztatta a szegedieket, többek között a Szegedi Nemzeti Színház Padlás című musicaljében.

– Egy tíz éve történt vezetőcsere után nem volt rám szükségük, azt mondták, nyugodtan szerződjek el, de a családom miatt nem akartam itt hagyni Szegedet. A „gumihangomnak" köszönhetően ekkor már szerepeltem rádiós reklámokban. Mikor ott megtudták, hogy színészként nem alkalmaznak tovább Szegeden, elhívtak előbb hírolvasónak, majd szerkesztőnek. Innen már adott volt az út jelenlegi munkahelyemig, a magyar tévé szegedi stúdiójába, ahol 6 éve dolgozom – mesélt Andódy Olga az akkor kényszerű váltásról. A riporter színésznőként utoljára a Bál a Savoyban című darabban lépett színpadra, ami elmondása szerint egyáltalán nem hiányzik neki. – Híradósként sokkal többet tudok segíteni az embereknek. Egyszer például elmentünk forgatni egy tanyacsoportba, ahol hónapok óta nem volt villany. Az anyag megjelenése után három nappal megoldódott a helyzet – mesélte. Ettől függetlenül a mai napig mint színészt is felismerik az utcán, kérdezik tőle, hogy valóban örökre otthagyta-e a színházat.

– Szerencsés vagyok, mert mindig ott érzem jól magam, ahol vagyok
– magyarázta Andódy Olga, aki azért még meg tudna tanulni egy szerepet.

Szabó Gabi megtanulta az új szerepet is. Fotó: Segesvári Csaba
Szabó Gabi megtanulta az új szerepet is.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szerintem jobb színésznő lennék, mint amilyen voltam. Híradósként annyi mindent láttam és tapasztaltam, hogy könnyebben tudnék azonosulni a szerepekkel. Ettől függetlenül semmi pénzért nem hagynám itt a televíziót – mondta Andódy Olga.

A szegedi Telin televízió ügyvezető igazgatója, Szabó Gabi is hosszú éveken át volt főfoglalkozású színésznő – egy-két szerepet még a mai napig elvállal különböző színházakban. – Ma is hivatásos színésznőnek, és nem televíziósnak vagy újságírónak tartom magam. A műsorvezetés egy lehetőség volt, amivel éltem – mesélte Szabó Gabi. Azt mondta, hogy ugyanolyan nehéz vagy éppen könnyű megtanulni egy színházi szerepet, mint felkészülni interjúalanyaiból. Hogy a színpadon vagy a kamerák előtt nagyobb-e a lámpaláza?

– 20 éves korában az embernek nincs lámpaláza, mert szemtelen, és azt hiszi, hogy mindent tud. Utána jön egy lámpalázas időszak, mert rájön, hogy ezt rosszul gondolta. 40 évesen pedig azt gondolja, hogy tud bizonyos dolgokat, de vannak olyanok, amiket soha nem tud majd megtanulni, így felesleges idegesítenie magát – magyarázta.

Andódy Olga semmi pénzért nem hagyná ott a televíziót. Fotó: Frank Yvette
Andódy Olga semmi pénzért nem hagyná ott a televíziót.
Fotó: Frank Yvette

Mi a véleménye a Telin televízió vezetőjének a magyar színészek – például Liptai Claudia, Csonka András, Stohl András – gyakori médiaszerepléséről? – Átalakult a világ. Abból, hogy valaki színész, nem tud megélni. Nincs tévéjáték, nincs sorozat, így akinek lehetősége van rá, az elmegy mutogatni magát a tévébe – válaszolta Szabó Gabi.

Riporteriskolában tanul Kolozsi Kilián

Kolozsi Kilián, a Szegedi Nemzeti Színház egykori színésze – játszott például az Anconai szerelmesekben vagy a Fekete Péterben – néhány hónapja iratkozott be egy budapesti médiaiskolába. A 30 éves fiatalember máris próbaidős állást kapott egy fővárosi internetes portálnál.

Olvasóink írták

  • 1. gavallér 2009. április 21. 09:10
    „Nem mellesleg az Olga szép hangú . És rendkívül dekoratív.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golyó a hasba, két suhintás a fejre

Szeged - Vérfürdő érdekes technikai megoldásokkal, hasba lőtt Járai Mátéval, ironikus Gubík Ágival.… Tovább olvasom