Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szív 3 dimenzióban - 4-5 évvel tovább élünk, mint két évtizede

Szeged - Új távlatokat nyit a gyógyításban, a kutatásban és az oktatásban a Szegedi Tudományegyetem II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központjában idén januárban elhelyezett 3 dimenziós ultrahangkészülék.

– Képalkotó diagnosztikával 1997 óta foglalkozom. Azóta sokat fejlődött a technológia – mondja Nemes Attila, az SZTE Általános Orvostudományi Kar II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ adjunktusa. Rutinszerűen 2D-s ultrahangkészülékkel dolgoznak a világon, de körülbelül 8 éve megjelent a 3 dimenziós képalkotásra alkalmas berendezés is. Ez kiválóan alkalmas a szív mint többüregű szerv vizsgálatára: például képes arra, hogy az orvos a billentyűket szemből nézhesse, de a különleges szerepű bal kamra speciális mozgásának megfigyelésére is.

Nemes Attila és négy kollégája foglalkozik a 3D-készülékhez kötődő képalkotó diagnosztikával, s ezzel az úgynevezett invazív beavatkozásokat végző orvosok munkáját segíti. Az új berendezést azonban az oktatásban is használják, és lehetővé vált, hogy a legkorszerűbb diagnosztikai módszereket megismerjék a szakorvosok.
– Mikor és mire alkalmas a szív ultrahangvizsgálata? Miként „facsarja ki" magát a szív speciális mozgást végezve? Hogy e kérdésekre válaszolhassunk, sok vizsgálatot kell elvégeznünk. A 3D-s készülék új perspektívát nyitott, de arra is rávilágított: sokat tudunk a szívről, de messze nem eleget

Sokat tudunk a szívről, de messze nem eleget – mondja Nemes Attila. Fotó: Frank Yvette
Sokat tudunk a szívről, de messze nem eleget – mondja Nemes Attila.
Fotó: Frank Yvette

– összegez Nemes Attila. Emlékeztet: hazánkban a vezető halálok szív- és az érrendszer eredetű. A szív betegségeinek megértésében is segít a 3D-rendszer.

Három évig dolgozott Hollandiában, az Erasmus Egyetemen ismerkedett meg a legkorszerűbb berendezéssel, a 3 dimenziós képeket kísérő villódzó ábrák és görbék értelmezésével Nemes Attila. Az új módszerrel olyan eltérések is diagnosztizálhatók, amelyeket a 2 dimenziós ultrahang nem tett lehetővé.

– 4–5 évvel tovább élünk, mint két évtizede, mert a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket – nagy infrastrukturális beruházások és fejlesztések eredményeként – sokkal jobban el tudjuk látni, mint húsz éve – hangsúlyozza a kardiológus. Példaként említi: a koszorúérben a véráramlás kapacitását mérő, úgynevezett CFR-módszer alkalmazása mellett a vizsgáló eljárás eredményét is figyelemmel kísérték több mint tíz éven át. De az erek tágulékonyságához kötődő vizsgálati eljárást is eredményesen alkalmazták. Most pedig itt a 3D-s ultrahangkészülék, amely például a szív ritmuszavarai megértésében előrelépést hozhat, mert olyan paramétereket képes megadni és kiszámolni, amelyek segítenek annak eldöntésében, hogy a páciensnél érdemes-e invazív beavatkozást végezni.

Hagyomány

Hazánkban 5–6 olyan ultrahangkészülék dolgozik, amely képes a szívről 3 dimenziós képet alkotni. Ezek közül az egyik – kooperációs munka eredményeként – Szegeden működik. Így folytatódik a hagyomány: a Csanády, majd Forster professzor irányította klinika élen jár az ultrahang-
diagnosztika hazai elterjesztésében.

Olvasóink írták

 • 3. info 2011. május 01. 20:21
  „" mert mit akar? aorta repedése volt"-igen! ezt a klinika udvarán a műszakból hazaigyekvő nővérektől hallottam! tehát van titoktartás.......
  "4-5 évvel tovább élünk, mint két évtizede" számomra úgy tűnik ez sokaknak problémát jelent, de nem azoknak akik szenvednek”
 • 2. Vandorr 2011. május 01. 20:18
  „Mennyi az ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódó várólista hossza és az elvárt hálapénz nagysága?”
 • 1. szerencse 2011. április 30. 15:08
  „Nagyon várják,akik erre rászorulnak,mert fiatalokon kisérleteznek,mi az,hogy nem sikerül egy szívműtét,hat órán keresztül katéterez valakit a TIM és nem sikerül,közben a beteg hallja,hogy kapcsoljuk ki a szívet,semmi együttérzés.Mérjék már fel a tudásukat,jó lenne Papp Lajost felkérni arra,hogy segítse a tudásával a "Szakembereket" és jó lenne ezeket az orvosokat megtanítani arra,hogy a beteg is ember és a negatív gondolatokkal még befolyásolják a beteg állapotát.Keményen kiosztják a beteget,"meg fog halni".Közben tudjuk az állam finanszírozza a műtétet,jó lenne itt is búvárkodni az illetékeseknek,ez is a pénzre megy!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simándy-gála: 18 órától a nagyszínházban

Maratoni viadal zajlott az elmúlt napokban a zeneművészeti kar Fricsay Termében: a Simándy-énekverseny zsűrije Marton Éva vezetésével több mint 110 fiatal művészjelöltet hallgatott meg. Tovább olvasom