Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Szíve csücske volt a zsebóra

Szeged – Ötven éve állok a szegedi színház színpadán, ebből legalább harminc esztendőmet kísérte végig ez a zsebóra, a szívem egyik csücske – mesélte Király Levente, a nemzet 72 éves színésze a Sándor János rendező színháztörténeti gyűjteményébe ajándékozott ékszerről.
– Hogy melyik darabban is kaptam először kelléknek, arra a 22–26 oldalon felsorolható szerepeim közül már nem emlékszem. Mindenesetre annyira a szívemhez és a kezemhez nőtt, hogy elcseréltem egy másik zsebóráért, csak megtarthassam. Sikereket hozott.

Nem véletlenül lepték meg Király Leventét egy zsebórával a színház kellékesei 70. születésnapjára. Szeged Kossuth-díjas díszpolgára elárulta, nem csak azért szerette meg az órát, mert míves darab, hanem mert magától értetődően tudta használni a színpadon. Nem hagyta cserben az óra, amikor Csehovot és Gorkijt játszott vagy amikor Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című drámájának méltóságos uraként húzta elő a mellényzsebéből. Félt, hogy a kelléktárban elkallódik, ezért vette magához, és hogy drága kincsének biztosítsa az örök életet, most Sándor Jánosnak ajándékozta. Más hasonló ereklyét nem adott még át, ám valahol őriz egy öngyújtót, amelyet modernebb darabokban használt.

Király Leventét, a nemzet színészét harminc éven át számtalan darabban kísérte a zsebóra, melyet most a színháztörténeti gyűjteménynek ajándékozott. Fotó: DM/DV és Frank Yvette
Király Leventét, a nemzet színészét harminc éven át számtalan darabban kísérte a zsebóra, melyet most a színháztörténeti gyűjteménynek ajándékozott. Fotó: DM/DV és Frank Yvette

A gyűjtemény és benne a ma is működő zsebóra március 27-éig megcsodálható a Somogyi-könyvtárban.

Olvasóink írták

 • 6. asztenoszsz 2010. február 18. 06:41
  „Látom, te nagyon elfogult vagy, ezért nem foglak győzködni. Azt is el tudom képzelni, hogy nálad a zene Lajcsival kezdődik és végződik. Mondjuk a két ember súlycsoportja is ugyanaz. De jönnek még jobb idők, világosodik.”
 • 5. Csirén 2010. február 17. 08:57
  „A háttérbeszorítás alatt mit értesz? A véleménye pedig nem művészi produktum.”
 • 4. asztenoszsz 2010. február 16. 15:49
  „Mert nem hódolt be a rendszernek, hanem van véleménye, ezt nem díjazzák a szocik.
  Van akkora művész, mint Király Levente (nem tömegre értettem...)”
 • 3. Csirén 2010. február 16. 14:17
  „Levente! Fantasztikusan néz ki! Szuper!”
 • 2. Csirén 2010. február 16. 14:16
  „Ugyan ne beszélj már! Legalább 5-ször elbúcsúztatták, egekig magasztalták,búcsúelőadást szerveztek számára, s Ő mindig valami hibát talált mindenben. Én szerettem a Kálmánt, jópofa, szelemes, kedves, és barátságos volt, de a régi Gyimesi Kálmánt már elég rég nem találom.....”
 • 1. asztenoszsz 2010. február 16. 11:10
  „Szeretném már olvasni, hogy Gyimesi Kálmán operaénekes Szeged díszpolgára lett. Méltánytalanul háttérbe szorították az elmúlt 8 évben. Megérdemelne ő is állami kitüntetéseket, ill. városi elismeréseket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem marad pácban a Móra-múzeum

Szeged - 39 millió forintra még szüksége lenne a megyei múzeumi szervezetnek, hogy biztonságosan… Tovább olvasom