Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szívesen ad az állam, de megnézi, mit

Csongrád megye - Tavasszal 59 állami tulajdonú ingatlanra jelentette be igényét Makó önkormányzata, most ingyen kap egy telket. Csongrád a 8 belsővárosi halászházat kéri évek óta, és Mórahalom sem tett le arról, hogy a fürdőt az idősotthon felé bővítse. Mindkét település megharcolt már a kért vagyonért.
Több száz millió forintot ér az az 1200 állami tulajdonú ingatlan, amelyet ingyen adnak át az önkormányzatoknak – közölte lapunkkal nemrég a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A cég szóvivője szerint az állam így igyekszik segíteni az önkormányzatok munkáját, ezáltal közvetve javítani az ott élők életminőségét. A települések 15 éven át kizárólag kötelező helyi feladataik ellátásához használhatják a vagyont, és minden év végén be kell számolniuk arról, hogy hogyan gazdálkodtak vele. Megírtuk, hogy Makó és Apátfalva egy-egy szántónak használt területet, Mórahalom egy ipari kutat kapott, Kistelek egy 120 négyzetméteres, korábbi MHSZ-területtel gyarapodott.

Vásárhelyé az SZDSZ régi helye

Hódmezővásárhely legutóbb két irodaépületben jelentette be igényét két helyiségre. Göbl Vilmos sajtóreferens tájékoztatása szerint a Zrínyi utca 9. szám alatti, 35 négyzetméteres irodában tehetséggondozó foglalkozásokat indítanak, az Andrássy utca 1. alatti, az OTP-nek is helyet adó épület 199 négyzetméteres irodáját is közösségi célra fogják használni, miután megkapták. Régen az előbbi iroda az SZDSZ helyi szervezetéé volt, az Andrássy utca 1. szám alatt is működtek pártok, az épületben székelt például egy időben az MSZP is. A város lépésről lépésre került birtokon belül ebben a Kossuth térre néző házban, tavalyelőtt itt társasházi lakásokat vett.

Az önkormányzatok azonban nem csak kötelező feladataik ellátásában gondolkodnak, és jó néhány érdekes terv megvalósításához szeretnének állami ingatlant kapni, régóta. Az igénylés rekordere a megyében Makó lehet, amely a legutóbbi rendkívüli ülésre előkészített előterjesztés szerint márciusig, amikor az MNV Zrt. összesítette az igényeket, 59 állami tulajdonú makói ingatlanért jelentkezett. Köztük a már említett beépítetlen terület 248/478-adnyi tulajdoni hányadára, amely 571 négyzetméter. Végül a júniusban megjelent törvény szerint erre nyújthatta be igényét. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a portát a kötelező feladataik ellátására használják, nem részletezték, hogyan. A többi sorsáról most azért nem nyilatkoznak, mert egyrészt tárgyalnak róluk az állammal, másrészt ők sem tudnak többet.

Információink szerint e csomag része az a Juhász Gyula tér 39. szám alatti ház, amelyre 2011-ben egyszer már pályázott a város. Tavaly megírtuk, épp az MNV hívta fel a figyelmet a lehetőségre, a városházán pedig megörültek, mert az egykori pártingatlan épp kapóra jött volna, a városi televíziónak kerestek új helyet. Az MNV Zrt. támogatta is a makói igényt, a kormány azonban nem.

Csongrád képviselő-testülete most nem tárgyalt új visszaigénylendő állami ingatlanról. Viszont rendületlenül szeretné megkapni, megvenni, megszerezni – igaz, nem kötelező feladat ellátására, hanem turisztikai céljaira – a Belsőváros 8 halászházát – mondja Kőrösi Tibor polgármester. A páratlan néprajzi értékű épületek egykor a várostól ingyen kerültek a megyei tanács tulajdonába. Amikor a jogutód megyei önkormányzattól a város szerette volna visszakapni, a megye jó pénzért adta volna ezeket. Az alku húzódott, és mire megegyeztek volna, a megyék vagyonát – ezt a 8 házikót is – államosították. A csongrádi polgármester azt mondja, egyelőre nem tudja, hol tart az ügyük, de mindent elkövetnek, hogy a házakat visszakapják. Szintén a városi turizmusfejlesztési terv része Szentesen az a korábban kertészeti kutatóként ismert ingatlan, amelyet nem ingyen, hanem cserébe szeretne megkapni az önkormányzat – hallottuk Szirbik Imre szentesi polgármestertől. A város idén ingyen nem kért állami ingatlant, régen többet is, de azok az ügyek nem haladnak.

Mórahalom sem tett még le arról, hogy gyógyfürdőjét tovább bővítse. Egy évtizede készül erre. Át akarta venni a szomszédos, elavult épületben működő idősek otthonát, építeni akart egy új otthont, majd a régit elbontva megnyílt volna a lehetőség a bővítésre. A tervért azonban az otthon akkori gazdája, a megyei önkormányzat vezetése nem lelkesedett. Magyar Anna elnök tárgyalni sem akart róla, mondván, a megye vagyonát meg kell őrizni. 2008-ban Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester egy parázs hangulatú közgyűlésen annyit tudott elérni, hogy a megyei közgyűlés többségi szavazással arra kötelezte az elnök asszonyt, hogy tárgyaljon. Aztán az otthont is államosították. Csányi László mórahalmi alpolgármestertől tudjuk, az akkori tervről nem mondtak le, de hozzá kell igazítani a változásokhoz.

Olvasóink írták

 • 2. scott1 2013. augusztus 20. 12:56
  „Miután a Makói Önkormányzat perre ment az állammal, mivel a helyben található állami iskola makói tanulói kötelező sportfeladataik ellátására használták a városi sportcsarnokot, most gondolom úgy képzelik el ezt a bérlést, hogy kötelező feladat ide, kötelező feladat oda, ők bizony fizetni akarnak az 59 ingatlan használatért az államnak, mert szerintük ez így tisztességes... vagy nem?”
 • 1. Qllancs 2013. augusztus 20. 10:53
  „59 igénylésből ---1 db lett !
  De ha modjuk a polg.mester fideszes lenne --úgy ez a szám 59 lenne !
  Minek a makói önk. a szántó ???mit kezd vele ???
  magyaranna---megkell őrizni a vagyont...a fidesz haveroknak ! mert arra gondolt. Az állami tulajdonban milyen épületek vannak Makón?? és mit tesz az állam, hogy ezek NE romoljanak?, Állagmegóvás?? hasznosítás ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs citybike Szegeden

Két és fél hónapja semmit sem hallani a többször beharangozott szegedi közbringaprogramról. Tovább olvasom