Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szívós vacsoravendégek Timi karján

Szeged - Kilencen állnak ki kedd esténként Szeged közterületeire csak azért, hogy megcsípjék őket a szúnyogok. Nem mazochisták, pénzért teszik. A csípésszám alapján dönti el a szegedi környezetgazdálkodási cég, mikor kell permetezni a vérszívókat.
A Kiskőrössy halászcsárdából kedden alkonyatkor hallatszó evőeszközcsörgés jelezte: a terasz vendégei hozzáláttak vacsorájuk elfogyasztásához. De nem csak ők jöttek vacsorázni – tapasztaltuk, amikor fél 8 tájban Savanya Tímeával a Tiszához sétáltunk. A fiatal nő leült a parti fövenyre, alkarjáról felhúzta a kardigánt, evésre kínálva fel magát. Perceken belül meg is érkeztek vacsoravendégeink: a szúnyogok.

Hamarosan fotósunk és én is hevesen csapkodni kezdtük a levegőt, illetve magunkat, egyedül Timi maradt nyugodt. A fiatal nő a látszattal szemben nem mazochista: a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től kapott feladata, hogy összeszámolja, egy óra alatt hány szúnyog próbálja megcsípni. Ha az óránként és személyenként mért csípésszám eléri a 40–50-et, a környezetgazdálkodási cég elrendeli a szúnyogirtást. Kiemelt városi rendezvényeknél a határérték alacsonyabb is lehet: például a borfesztivál vagy a szabadtéri játékok idején akár már 10-nél is felszáll a permetezőgép. Az idén mért adatok miatt erre még nem volt szükség – egyelőre csak szúnyoglárvairtást végeztek.

Csapdahelyzet. Fotó: Segesvári Csaba
Csapdahelyzet.
Fotó: Segesvári Csaba

– Ha ügyes vagy, nem csípnek meg – magyarázta a szúnyogszámlálással 3 éve foglalkozó Timi, aki azért időnként a vérét ontja munka közben. Egy alul kis lyukkal ellátott üveghengert borított a karjából szivornyázó rovarra, és egy ahhoz csatolt, pipettavégű gumicsővel a hengerbe szívta. A csapdába került szúnyoghoz 5-6 perc alatt másik négy társa csatlakozott. Timinek a furcsa szippantós módszerről eszébe jutott: egyik kolléganőjét nemrég drogosnak vélték a belvárosi járókelők. – Ezzel a helyszínnel végeztünk – jelentette ki. Ha ugyanis a 6 perc alatt fogott szúnyogok számát szorozzuk tízzel, megtudjuk: egy óra alatt nagyjából 50 csípésre lehet számítani. Ez már beavatkozást indokol.

Idén még irtanak

Szakmai körökben úgy hírlik, az EU jövőre már nemcsak a kullancsok, de a szúnyogok vegyszeres légi irtását is betiltja, mert az állítólag hasznos rovarokat is elpusztítja. Idén azonban még biztosan lesz szúnyoggyérítés Szegeden. A mintavételek eredményétől függően szeptember végéig számíthatunk a permetezőgép felbukkanására.

Timi másik mintavételi helye az Aradi vértanúk tere – 8 óra után értünk oda. A rutinos szúnyogvadász szerint viszont túl nagy volt a szél, és a levegő is gyorsan hűlt, így nem számított újabb vacsoravendégekre. 15 percet vártunk a Rerrich Béla tér bejáratánál, de a vérszívókat nem érdekeltük. A belváros ezek szerint egyelőre még nem számít szúnyogveszélyzónának.

Véres helyszínek

A szúnyogszámlálást 18 szegedi helyszínen kilencen végzik, nagyjából havi bruttó 20 ezer forintért. Állandó mintavételi hely van a Kiskőrössy halászcsárdánál, a vízügyi igazgatóságnál, a tápéi templomnál, az újszegedi ligetben, Sziksósfürdőn, a szőregi templomnál, az Aradi Vértanúk terén, a Kállay-ligetben, a Mátyás téren, Gyálaréten, Hattyason, a Sancer-tavaknál, Szentmihályteleken, Baktóban, az Olajbányász téren, a dorozsmai piactéren, a rókusi Tescónál és az újszegedi víztoronynál.

Olvasóink írták

 • 5. szepesadam 2009. május 13. 17:49
  „Akit érdekel, és többet akar tudni a vegyszermentes szúnyoggyérítésről, látogasson el a www.kornyezettudat.hu oldalra. Már a Környezettudatos Szúnyoggyérítésre is vannak előrehaladott törekvések Magyarországon (Tiszaújvárosban)... sajnos Szeged még messze áll a környezettudatos módszertől, hiszen ehhez ismerni szükséges, hogy mi ellen védekezünk, mikor, mivel, milyen légi járművel... stb.
  Szepesszentgyörgyi Ádám - szúnyoggyérítési szakértő
  www.kornyezettudat.hu”
 • 4. szepesadam 2009. május 13. 17:33
  „Ne irigyeljétek a szunyogszámlálóktól a pénzt, hiszen ők önként vállalják, hogy elkaphatják a szúnyogok által terjesztett betegségeket. Csongrád és Békés megye különösen fertőzött a Nyugat-Nílusi vírussal a házi-szúnyogok (Culex) körében. Korábban én is végeztem ezt a munkát (persze jóval kevesebbért), de nagyobb veszélynek voltunk kitéve, ugyanis internetes adatok szerint 2007-ig feltételezetten emberre is rákkeltőhatású szerrel (Unitox) permeteztek Szegeden,... és mindig a szúnyogszámlálás időpontjában szórták a fejünkre. (Igaz, a földi kezeléseknél ezt a feltételeztten rákkeltő szert, egy bizonyitottan rákkeltő anyagban oldva (gázolaj) füstöltek ki minket.) Ezeket a vizsgálati eredményeket megtaláljátok a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség honlapján, vagy a www.pesticideinfo.org/ web-oldalakon.
  De ezeket nem tudatják velünk, csak azt, hogy "Minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt"
  Szepesszentgyörgyi Ádám - szúnyoggyérítési szakértő”
 • 3. Stelázsi 2009. május 08. 15:46
  „Mit vagytok kiakadva? Ugyanannyi csípést kénytelenek elszenvedni, mint egy sétáló, vagy ücsörgő muksó, vagy talán kevesebbet, mert ha nem figyeled, észre sem veszed ha lezabálnak a dögök. A pénzt azért kapják, mert számolnak. Én simán bevállalnám! :)”
 • 2. d.erika 2009. május 07. 22:11
  „Ezt nem hiszem el ! Nevetséges ....de főleg szégyen ..........milyen ország ez .”
 • 1. rolee 2009. május 07. 17:09
  „Elég gané meló :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem marad el az érettségi

Szeged - A vasúti közlekedésben, az egészségügyben, az oktatásban is zavart okozhat, hogy a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája országos sztrájkot hirdetett holnapra a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen. Tovább olvasom