Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Szívzűrből barátság

Szeged, Gyulakeszi - A szíve hozta össze Pataki Ferenc színművészt és a Balaton-felvidéki borászt, Szabó Tibort: mindketten billentyűcserén estek át. A szegedi teátrum népszerű művésze öntött lelket a műtét előtt atyai jó barátjává lett idősebb sorstársába.
A szíve hozta össze Pataki Ferenc színművészt és a Balaton-felvidéki borászt, Szabó Tibort: mindketten billentyűcserén estek át. A szegedi teátrum népszerű művésze öntött lelket a műtét előtt atyai jó barátjává lett idősebb sorstársába.

– Kollégám, Gáti Oszkár hívott fel, először azt hittem, munkaügyben keres, aztán elmondta: van egy kedves borász barátja, Szabó Tibor, akire hasonló szívműtét vár, mint amelyen én már átestem. A Délmagyarország műtétemről beszámoló cikkét találták meg az interneten, így jutottak el a színházon keresztül hozzám. Oszkár arra kért, bátorításképpen beszéljek tapasztalataimról a barátjával, aki nagyon tart a műtéttől. Tibor már az első telefonbeszélgetésünkkor roppant szimpatikus volt, barátság alakult ki közöttünk első hallásra. Nehezebb helyzetben volt, mint én, mert nekem nem voltak panaszaim, és csak egy hetem volt felkészülni a műtétre, így aggódni sem maradt időm, neki pedig fél évet kellett várnia, ráadásul tünetei is voltak – meséli Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának népszerű művésze.

Pataki Noémi, Szabó Tibor borász és Pataki Ferenc színművész Gyulakeszin, a borpincében. Fotó: DM/DV
Pataki Noémi, Szabó Tibor borász és Pataki Ferenc színművész Gyulakeszin, a borpincében. Fotó: DM/DV
– Tiborral sokat beszélgettünk a műtétje előtt. Míg én biológiai szívbillentyűt kaptam, neki végül mechanikusat ültettek be, amely hallhatóan ciripel, olyan, mintha egy kis tücsök lenne az emberben. Melengette a szívemet, hogy lelki segítséget tudtam neki adni a nehéz periódusban. A szívünkön keresztül kerültünk egymással kapcsolatba, azóta már többször találkoztunk személyesen is. Tibor édesapámmal egyidős, de már az első személyes találkozáskor úgy öleltük meg egymást, mintha száz éve ismernénk a másikat. A Balaton-felvidéken, a Csobánc-hegyen van a szőlője. Hihetetlen történet: száz évvel ezelőtt nagyszülei egy láda török kincset találtak, abból alapították meg a borászatukat. Tibor folytatta a családi borász tradíciót, Gyulakeszin – a környéket nyugodtan nevezhetnénk magyar Toscanának – csodálatos borokat készít. 2011-ben két bora is rangos díjat nyert. Az a vidék fantasztikusan alkalmas műtét utáni regenerálódásra is, nemrégiben
mi is pihentünk ott néhány napot.

Mint annak idején lapunk beszámolt róla, Pataki Ferencet 2010 márciusában műtötték, de júniusban már fellépett a POSZT-on a társulattal. – A következő évadom rögtön olyan húzós volt, amilyenre nem is emlékszem korábbról: öt nagy szerepet játszottam az Édes Annában, A makrancos hölgyben, a Sóska, sült krumpliban, a Képzelt fösvény betegben és a Három nővérben. Jó teszt volt ez számomra a terhelhetőség szempontjából. Hasznosnak bizonyult a munkaterápia, megnyugtatott: minden rendben van. A kontrollvizsgálatok is ezt bizonyították, tavasszal már azt közölték: visszanyerte a szívem a normális méretét, teljesen megszűnt a bal kamra megnagyobbodása – mondja Feri, aki az előző évadban is brillírozott. A Hedda Gablerben Jörgen Tesman szerepében nyújtott parádés alakításáért megkapta a közönség szavazatai alapján a legjobb színésznek járó idei Dömötör-díjat.

Egerek és emberek
– Ezen a nyáron csak kisebb munkákat vállaltam, inkább pihenek a családommal. Várom már a következő szezont, mert két olyan rendezővel is találkozom majd, akikkel korábban még nem dolgoztam. A hónap második felében kezdjük Balikó Tamással az Egerek és emberek próbáit. Én játszom George szerepét, Borovics Tamás lesz Lennie. A következő bemutatónk Peter Hacks Goethe-töredékekből készült érdekes darabja, A mundérvásárhelyi búcsú lesz Csiszár Imre rendezésében. Különlegessége, hogy Boróval és Danis Lídiával hárman játsszuk a vásári komédia mind a 18 szerepét – fogalmaz Pataki Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itáliát hozzák el a Dóm térre

A szegedi szimfonikusok tizedszer adnak ajándékkoncertet ma este. Tovább olvasom