Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

SZKT: a figyelmeztető sztrájkig is elmegy a szakszervezet

Szeged - Ultimátumot adott a Szegedi Közlekedési Kft. vezetésének a cégnél működő egyik szakszervezet, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ).
Ha a cégvezetés szerdán nem egyeztet velük a bérekről, minden jogi eszközt felhasználnak, hogy kikényszerítsék a tárgyalást. Akár kétórás figyelmeztető sztrájkba is kezdhetnek, hiszen a sztrájkbizottság korábban megalakult, ilyenkor a törvény tárgyalási kötelezettséget ír elő. A tegnapi tárgyaláson az SZKT két munkatársa megjelent, de megállapodást nem írhatott volna alá, így a tárgyalás sikertelenül zárult.

A BTDSZ kalkulációja szerint a béremelés idén 40 millióba, a tavalyi szabadságok kiadásának költsége 10 millióba kerülne. Az önkormányzati képviselőnek eljuttatják összefoglalójukat, amelyben leírják, hol látnak pazarlást és tartalékot a cégben. Szabó István szakszervezeti elnök lapunknak elmondta: a cégnek nem az önkormányzat felé kellene állandóan tartani a markát, és póttámogatástól tenni függővé a béremelést. Ehelyett racionális gazdálkodással kell megteremteni a béremelés fedezetét. Információi szerint ez a cégnél rendelkezésre áll, csak tudni kell gazdálkodni az adófizetők pénzével. Hozzátette: a béremelés elmaradása azt jelentené, hogy az SZKT jelenlegi vezetése nem képes megfelelően gazdálkodni. Álláspontja szerint ha a képviselők mégis megszavazzák a júniusi közgyűlésen az ügyvezető újraválasztását, akkor az SZKT elsorvasztását hagyják jóvá. Feltételezi, az ügyvezető a bértárgyalás halogatásával a saját mandátumának meghosszabbítását akarja elérni.

Felhívtuk Tóth István Tibor ügyvezetőt, aki „alágazati párbeszéden" vett részt Debrecenben. Azt mondta, a szakszervezetnek jelezték, hogy nem jó az időpont. Béremelésre nincs forrás, nincs miről beszélni. 330 milliós veszteséget tartalmazó üzleti terve van a cégnek, ezért ez a BTDSZ-szel a süketek párbeszéde. Szomorúnak tartja, hogy a szakszervezet politikai megnyilvánulásra használja fel a helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kipakoltuk a páncélszekrényt

Szódagép patronnal, elektromos kés, hajszárító és vasaló, valamint a fantasztikus légkeveréses főzőedény halogén fűtőszállal is gazdára vár lapunk nyereményjátékán. Tovább olvasom