Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Szmogriadó - újratöltve

Szeged - Újra elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát kedd déltől Szegeden.
Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke közölte: a rendelkezés értelmében a város közigazgatási területén belül tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni.

Botka László polgármester felszólította a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás. A polgármester utasította a légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok - nitrogén-dioxid, szén-monoxid - kibocsátását.

Emelkedik a levegő károsanyag-tartalma.
Emelkedik a levegő károsanyag-tartalma.

Ahogy korábban is írtuk, a levegőminőség-romlás miatt nem tanácsos az utcán sétálni, szabadtéri tevékenységeket végezni.

A szmogriadó rendelet szerint tájékoztatási fokozatról beszélünk, ha a por (PM 2.5) értéke légköbméterenként meghaladja a 75 mikrogrammot. Riasztást akkor rendelnek el, ha két egymást követő napon a por értéke eléri a 100 mikrogramm/köbmétert és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Riasztásnál forgalom és fűtéskorlátozásra lehet számítani.

Az Országos Meteorológia Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központ tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban jelentős javulás nem várható. – Szerdán egy tőlünk keletre elvonuló hidegfront miatt megélénkül a szél, a hét vmásodik felében viszont stagnálhat vagy éppen romolhat a helyzet – közölték. A meteorológiai állomás munkatársa hozzátette: A felettünk elhelyezkedő anticiklon miatt a felszín közelében nagy a szennyezőanyagok koncentrációja.

Szegeden utoljára november 4-én rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, és három nappal később vonták vissza. A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán és Budapesten a szmogriadó tájékoztatási, Debrecenben a riasztási fokozata van érvényben.

Olvasóink írták

 • 10. qrumpli 2011. november 17. 04:47
  „Hát ez igazán borzalmas!
  Úgy tudtam ott a meleg ahol a füst!
  Talán ha a gáz ára elfogadhatóbb lenne gondolkodóba esnék.
  Egyenlőre maradok a fa tüzelésnél ,mert másra nem futja és fáznék másképpen.”
 • 9. nemsemmi 2011. november 16. 21:25
  „... és Szeged belvárosában, a Bartók tér - Attila utca sarkán ma délben bitumenezték a járdát... Vajon szól nekik valaki, hogy ezt ne tegyék holnap?”
 • 8. anya5353 2011. november 16. 08:58
  „Gyálaréten hétfőn is, kedden is, tegnap is égették a kertekben a vizes éghetetlen diófaleveleket. Nem kis mennyiségben......
  Ezen kívül rendszeresen nagy füst jön a töltésoldalból....
  Ezen kívül rengetegen a faluban mindenfélét eltüzelnek a vegyestüzelésű kazánjaikban, fűtésre....(Ezt lehet látni, amikor nehéz füst terjeng embermagaasságban, és a szaga is irtóztató!!!)
  STB:::STB
  Kinek lehetne szólni?Tűzoltóságnak?
  Egyes emebrek egyszerűen nem tudják megbecsülni, ha legalább ebben a városrészben jó a levegő....”
 • 7. favágó 2011. november 16. 07:56
  „5! Teljesen igazad van! Tegnap csak amerre én jártam 3 helyen volt nyílt tűz nagy füsttel a rózsakertekben!
  Ha nekem kiadja az agyam, hogy hagyjam otthon az autót és induljak el otthonról 10 perccel korábban, talán más is megtehetné!”
 • 6. CsImre 2011. november 15. 19:35
  „5. Herli:

  Nem olvas újságot, internetet sem, nem hallgat rádiót se, akkor az honnan értesül, pl. hogy szélvihar közeleg, vagy hogy lezárták a munkába vezető útját? Netán légoltalmi szirénát kéne búgatni?

  3. vélemény:

  A rendszámos buli csak riasztási fokozatnál jön, tájékoztatásinál még nincs. Van viszont forgalomkorlátozás is a rendeletben, persze a járműveknek csak kisebb körére, de azt nem akarózik elrendelni, mert azt még ellenőrizni is lehetne. Ellenben nem tudom, hogy az üzemek 25%-os csökkentését hogyan fogják ellenőrizni, de sejtem, hogy sehogy.”
 • 5. Herli 2011. november 15. 17:07
  „Szőregiek vígan füstölnek, valószínű nem olvassák a DM-et!
  Tényleg, a lakosságnak honnan kell tudnia a tiltást, ha nem újságolvasó?
  Hangos bemondóból, vagy riadólevél minden postaládába, vagy mi?”
 • 4. Queenmargareth 2011. november 15. 16:35
  „Azonnali füstadót! Az autósokra, ha már a cigire is kell...
  Vannak családok, ahol több autó is van, használják is az szkt bérletárba is befér, szóval adó!!!”
 • 3. vélemény 2011. november 15. 14:23
  „".. felszólította a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás."
  Kezdenek rájönni, hogy nem csak a páros-páratlan rendszám a megoldás?
  A hatóságoknak el kellene indítani a füstkommandókat és szigorúan megbüntetni a környezetszennyezőket.”
 • 2. vmagdi 2011. november 15. 13:06
  „talán az is sokat segítene, ha a tűzoltóság végre rájönne, mi okozza továbbra is felsővároson azt az irtó nagy fojtogató füstöt, amit tegnap is érzeni lehetett és amiről volt már itt szó a dmonlinen, szóval csak meg kellene találni azt a forrást. Egyáltalán keresik azt?”
 • 1. K.T. 2011. november 15. 12:39
  „Azonnali önkormányzati intézkedések nélkül bármit elrendelhetnek....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakértők a klímaváltozásról

Mórahalom - A klímaváltozás hatása a vízgazdálkodásra, különös tekintettel a vízhiányra és az… Tovább olvasom