Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Szmogriadó lehet Szegeden is

Szeged - Amennyiben a szálló por mértéke két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot, a polgármester a szmogriadó riasztási fokozatát rendelheti el. Kedden Szegeden 99 mikrogrammot mértek.
A napokban az egész országban nőtt a kisméretű szálló por koncentrációja a levegőben. Több településen a riasztási küszöbértéket is meghaladó szennyezettséget mértek. Nyíregyházán a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Győrben pedig tájékoztatási fokozatot kellett kihirdetni.

Véralvadás, allergia

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint az apró, szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadást, így koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia előfordulását. A riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait: többek között allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek.

Szegeden az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint október 30-án napi átlagban köbéterenként 58 mikrogramm, október 31-én 72 mikrogramm, míg november elsején 99 mikrogramm volt a szálló por (PM10) átlagkoncentrációja – tudtuk meg Fischer Zsolttól. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője elmondta: szmogriadót a jogszabályok szerint Szeged polgármestere rendelhet el. Tájékoztatási fokozatot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot – és nem várható változás az időjárásban; riasztási fokozatot, ha a szálló por mértéke két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammot.

Tegnap éjfélkor, lapzártánk után összesítették a tegnapi adatokat. Botka László, Szeged polgármestere ezek birtokában dönthet a tájékoztatási fokozat elrendeléséről. Az időjárásban mától javulás várható a déli szél megélénkülésével. Holnap és a hétvégén csapadék továbbra sem valószínű, de az előrejelzések szerint a megélénkülő szél miatt a porkoncentráció csökkenésére számíthatunk.

Olvasóink írták

 • 10. K.T. 2011. november 03. 20:29
  „Úgy tűnik, arra játszik minden nagyvárosi polgármester, hogy megőrizzük veretlenségünket, már ami az első helyet illeti az ezer főre jutó tüdőrákosok világversenyén.
  A mi polgármesterünk meg valószínűleg ismét úgy gondolja, hogy fulladásos halállal elégséges a közlekedési forgalom kibocsátását korlátozni, nem kell korlátozni magát a közlekedést. Aki nem bírja levegő nélkül az úgy sem fog tovább pöfögni a városban!

  Úgy szeretném, ha idén is lenne álintézkedésként óvodás és bölcsis gyerekek intézményekbe zárása, mert azzal olyan sokat tesz a légszennyezés ellen! Tiltsa meg nekik, hogy a csúnya rossz gyerekek kimehessenek a "levegőre"!”
 • 9. cucusz 2011. november 03. 18:22
  „Sajnos sokan a drága gáz helyett fával, müanyaggal, gumiabroncsokkal és hasonló környezetbarát anyagokkal fűtenek. Régen volt ilyen rossz a városok levegője”
 • 8. 620829 2011. november 03. 17:36
  „HA VÉGRE ASOK ÖREG SZART KIVONNÁK A FORGALOMBÓL....LIAZOK -IFÁK---STB...NEM LENNE SEMMI GOND....DOLGOZNI KÉNE....A ZÖLDKÁRTYÁSOKNAK!!!!!!”
 • 7. SP 2011. november 03. 16:18
  „Lefülelték
  a lőtér, benzinkút, pálya, garázssor körtöltés környékén a felsővárosi szmoggyártót?”
 • 6. balihoho 2011. november 03. 15:01
  „Főleg az a lebegő korom, amit a dízelek kibocsátanak! Teherautó módjára füstölő személy autót is látni!”
 • 5. baloghiren 2011. november 03. 14:36
  „bartha a polgarmester még?
  :)”
 • 4. deszkás 2011. november 03. 14:33
  „Szálló por hatféle gépen hogy lehet? Csak az mondja aki már látott egy ilyen berendezést.”
 • 3. skyzo50 2011. november 03. 14:11
  „Ahogy így mondjátok, kíváncsi lettem, és ránéztem az archívumra: ha jól látom, a szálló por már október 28. óta határérték fölött van! Hogyhogy a polgármester "döntHET" a riasztás elrendeléséről? Ez nem automatikusan kéne hogy menjen? Hiába nem rendeli el, attól még beszívjuk (ő is). Sőt, ha már egy hete így állunk, akkor esetleg nem kéne csinálni is valamit?!”
 • 2. azmegszeged 2011. november 03. 13:23
  „1. geza 2011.11.03. 12:51

  De még mennyire! Jelenleg 237 %-a a határértéknek, ez jóval több, mint a budapesti átlag!”
 • 1. geza 2011. november 03. 12:51
  „Az időkép honlap szerint szegeden is megengedett határérték felett vannak az értékek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azt akarják, hogy télen is kerékpározzunk

Több kampány is csábít a téli kerékpározásra: közlekedési tippeket adnak, és speciális téli bicajos ruházatot javasolnak. Tovább olvasom