Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szobamúzeum Újszentivánon

Újszentiván - Százhúsz babából álló gyűjteményét állította ki családi házának egyik szobájában Fülöp Istvánné. Az újszentiváni asszony célja, hogy minél több népviseletet bemutasson és megőrizzen kicsiben.
– Mindig szerettem öltöztetni a babákat, ruhákat varrtam nekik. 1972-ben női szabóként végeztem, majd a gyerekeimnek is nagyon sokat varrtam. Három évvel ezelőtt egy kézimunka-kiállításon vettem részt néhány terítőmmel és babával. Ott kaptam az első pozitív visszajelzéseket, amelyek annyira inspiráltak, hogy egyre több babát öltöztettem fel népviseletbe – hallottuk Fülöp Istvánné Piroskától, aki ma már 120 babából álló gyűjteménnyel büszkélkedhet.

Az otthoni szobamúzeumban kiállított darabok között akad néhány centis és több mint félméteres is – ruháikat egytől egyik az újszentiváni asszony készítette. Szabásmintáról szabja ki a kicsi modelleket, van olyan babaestélyije, amihez 6 méter anyagot használt. 

Díszmagyar ruhát magának és a babáknak is varrt már Fülöp Istvánné. Fotó: Frank Yvette
Díszmagyar ruhát magának és a babáknak is varrt már Fülöp Istvánné.
Fotó: Frank Yvette

Japánba vitt babák

Négy díszmagyarj't fellépések alkalmával, kiállításokon ölti magára Fülöp Istvánné, aki az újszentiváni hagyományőrző kör tagja. Húsz évvel ezelőtt kalocsai ruhás babák gyártásával is foglalkozott, amelyekből tucat számra vittek haza a japán és német turisták.

A szőregi rózsafesztiválra mini rózsahercegnőket öltöztetett fel virágokkal díszített ruhába, de húga menyasszonyi ruháját is elkészítette miniatürizálva. Kedvenc darabja a „Sisi baba" – Erzsébet királyné koronázási ruháját a festmény után készítette el.

– Az a célom, hogy minél több népviseletet megörökítsek kicsiben. Könyvekből nézem ki őket, és amerre csak járok, lefényképezem. Az ismerőseim is jól tudják, mivel kedveskedhetnek nekem – egy-egy külföldi útjukról mindig népviseletbe öltöztetett babával térnek vissza. Van már spanyol, német, francia és osztrák is, de összegyűjtöttem matyó, szerb, újszentiváni, dél-alföldi és sváb viseletet is – mutatott a polcra.

A házában kialakított takaros kis szobamúzeumot az újszentiváni polgármester, Putnik Lázár nyitotta meg fél évvel ezelőtt. Fülöp Istvánné szívesen fogad csoportokat. Az érdeklődők Újszentiván honlapján tájékozódhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázdaság, verekedés vasárnap este Szegeden

Négyen sörösüvegeket dobtak egy tarjáni ház ablakára, majd amikor az ott lakók kijöttek, verekedni kezdtek. Tovább olvasom