Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szobori búcsú misével, játékkal

Ópusztaszer - Újjáéledése után negyedik alkalommal rendezték meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a szobori búcsút. Átadták a Szer Üzenete díjat, a skanzenben gólyalábazni is lehetett.
Trogmayer Ottó Széchenyi-díjas régészprofesszor és Szörényi Levente zeneszerző kapta idén a Szer Üzenete díjat, amelyet vasárnap adtak át a szobori búcsú keretében, a Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök által celebrált szentmise után. Trogmayer Ottó rossz egészségügyi állapota miatt nem jelent meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezett rendezvényen, helyette lánya, Trogmayer Helga vette át az oklevelet és az emlékparkban fellelt íjas pecsétgyűrű másolatát, amelyet azoknak adományoznak, akik a magyarság egységén munkálkodnak, akik közösséget fognak össze, illetve közösséget teremtenek.

Szörényi és Buzánszky lánya kapta a kitüntetést. Fotó: Schmidt Andrea
Szörényi és Trogmayer Ottó lánya, Helga a kitüntetéssel.
Fotó: Schmidt Andrea

– Minden díj nagyon jól esik az embernek, de ez a mostani különösképpen – hallottuk Szörényi Leventétől, aki elmondta: az utóbbi néhány évtizedben egyre erősebben gondolt arra, hogy fontos lenne célirányosabb feladatokat ellátni, mintsem különböző zenekarokban nótázni. Az Erkel-, Huszka- és Kossuth-díjas művész a 60-as években zenésztársaival azon dolgozott, hogy a magyar nyelvű könnyűzenét újból megszerettesse a közönséggel. Dalai kezdetben a fiatalság különféle életérzéseit fogalmazták meg, később egyre több erkölcsi, világnézeti, és hitkérdést feszegettek, s olyan erényeket fogalmaztak meg, mint a felelősség, az összetartozás és a kitartás. Szörényi sokat tett a magyar népzene népszerűsítéséért is, hiszen az ő nevéhez fűződik a Kárpát-medence népzenéjének és a beat-rock zenének a házasítása.

Szobori búcsú misével, játékkal. Fotó: Schmidt Andrea
Szobori búcsú misével, játékkal.
Fotó: Schmidt Andrea

Legismertebb műve az István, a király című rockopera, amit a szegedi szabadtéri színpadon is minden alkalommal telt ház előtt játszottak.
A borongós idő ellenérre is sokan sétáltak az emlékparkban.

Iskoláscsoportokkal, cserkészekkel is találkoztunk. A skanzenben érdekes programokkal várták a kicsiket és nagyokat: többek között tanórán vehettek részt – az 1920-as évekbe repülhettek vissza képzeletben, amikor a tanítók még körmössel büntették a csintalan diákokat. Volt bábelőadás, kemencében sütögetés és kézműves-foglalkozások. Gólyalábazni is lehetett, fejtörőként pedig az ördöglakat nyitját találhatták ki az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dudi, Bubu, Cikes és tanár úr a listán

Szeged - Több jelölt a becenevét is feltünteti a szavazólistán Csongrád megyében. A jelöltek szerint… Tovább olvasom