Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Szobrot avat a tél

Szeged - A szegedi Rákóczi téren álló doni emlékműnek is volt rendes avatása, október 31-én. Jelen voltak néhányan azok közül is, akik átélték a doni katasztrófát.
Amikor a szegedi színházzal szemben a Svejk-szobor lavórban áztatta a lábát, fiatalok ültek le mellé beszélgetni, és éjszakánként hajléktalan aludt a lába előtt, az újság arról írt, hogy a jó szobrot mindig befogadja a környezete. Pedig Svejk csak egy színházi előadást reklámozott, nem maradt ott sokáig.

Ez a befogadás más szobroknál is lezajlik. Érdekes jelenség, izgalmasabb, mint a hivatalos átadás.

 Az orosz hómezőn botorkáló honvédek, igazi hóban: Kligl Sándor szobrát a tél avatta fel. Fotó: Karnok Csaba
Az orosz hómezőn botorkáló honvédek, igazi hóban: Kligl Sándor szobrát a tél avatta fel. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi Rákóczi téren álló doni emlékműnek is volt rendes avatása, október 31-én. Jelen voltak néhányan azok közül is, akik átélték a doni katasztrófát. Az egyik emlékbeszéd arról szólt, hogy ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége, négyszer annyi ember halt meg idegen földön, idegen érdekekért, mint amennyi a mohácsi csatában. Kligl Sándor 2 és fél méteres alkotása két honvéd alakját idézi, ahogy egymást támogatva gyalogolnak az orosz télben. A vékony köpenyekben nincs test, ez első pillantásra szokatlan.

A szobrot most fölavatta a tél is. Aki meglátja a havas háttér előtt botorkálni a két kopott alakot, most már el tudja képzelni, milyen lehetett, amikor a vékonyan öltözött embereken átfújt a fagyos szél – és nem felejti.

Olvasóink írták

 • 11. odysseus 2009. december 20. 12:42
  „sajnos a sok jó magyar férfi értelmetlen halála a Don-kanyarban sokáig tabutéma volt, pedig a 20. szd. második felét meghatározta ennek a tömegnek a hiánya. Nyugodjanak békében és - hajrá magyarok!”
 • 10. apátfalvifaszagyerek 2009. december 20. 01:57
  „Azt meg hozzátenném, hogy aki éltetni merészeli a III. Birodalmat, az ezeknek a hősöknek a szobrát köpi le! Mert nézzük csak meg a tényeket: Amikor Hitler még a kancellárság közelében sem volt, és a (legmegfelelőbb helyen) börtönben rohadt, már akkor elkezdte írni a Mein Kampf-t (kapaszkodjon mindenki a fotelébe, mert kurucos sorok jönnek eme műről: "A Mein Kampf sokoldalú könyv a komoly gondolkodó számára:

  * Ez Adolf Hitler önéletrajza
  * Tele van mély elgondolásokkal és filozófiával
  * Politikai tanulmány és terv Németország jövője számára
  * Ez a német történelem és a világtörténelem elemzése
  * Pozitív lépéseket javasol a nemzetek közötti kapcsolatok szempontjából
  * Olyan problémákat tárgyal, amelyekkel folytonosan szembesül az emberiség: az egészségügyet, a kommunizmust, a szakszervezeteket, a népszaporulatot, a nemzetgazdaságot, a fajkérdést és az örök zsidókérdést, amelyre pozitív megoldást javasol
  * És mindenekfelett: ez a könyv kijelöli Krisztus tanításának politikai gyakorlatát) <----- Oh, irgalom atyja, ne hagyj el! :D

  No tehát Hitler írja a fent említett könyvet, amelyben már akkor megfogalmazza azt, amelyre a szélsőjobboldaliak azt mondják, hogy rákényszerített háború volt: leírja, hogy a német népnek nem kell mindenféle gyarmati konfliktusba belekeveredni, a német népnek Európában, méghozzá keleten kell életteret (Lebensraum) biztosítani. A keleti területeket pedig a német nép számára mindenféleképpen meg kell szerezni az alacsonyabb rendű, szláv fajoktól. Harccal. Igen, Hitler beteg elméje már itt előrevetítette a II. világháborús Barbarossa-tervet. És ezek drága "barátaim" tények. Ott van, meg lehet rendelni kurucinforól, el lehet olvasni.
  A következő tény ugye az, hogy 1941-ben megindul a Barbarossa-hadművelet. Mi, magyarok is részt vettünk benne. A sztálingrádi vereség után a németek emelt létszámú magyar részvételt követeltek. (Asszem) Keitel (de lehet h Jodl) itt volt Budapesten, és a mocskos nácija úgy emelgette a magyar katonák létszámát, mint a pókerasztalnál a tétet. Hazánk fiai létszámát.
  Tehát a németek háborújában, a németek követelésére vonult ki a 2. magyar hadsereg. Felkészületlenül, rossz felszereltséggel. Sokan Horthyt szidják emiatt, pedig véleményem szerint a kormányzó sajnos nem sokat tehetett a náci fenevadak ellenében. Abban biztos vagyok, hogy a szívén viselte a magyar bakák sorsát. És ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a németek milyen aljas módon viselkedtek magyar bajtársaikkal (a kurucinfo-n általában valamiféle pajtási szövetségről irkálnak), gondolok itt arra, amikor kizavarták őket a meleg helyekről, vagy lelökdösték őket a teherautókról, így a mínusz 30 fokban gyalog kellett a jobb sorsa érdemes magyarnak haladnia, de még sorolhatnám a "szövetségesünk" tetteit.

  Ezekből az következik, hogy aki a náci III. Birodalmat élteti (amely később megszállta Mo.-t, elrabolta Horthy kisebbik fiát), ideológiájával egyet ért, NEMZETELLENES BŰNCSELEKMÉNYT követ el, amely statáriális bíróság előtti felelést jelent! Ez vonatkozik természetesen a kurucinfo-ra is! (Kérlek ne moderáljatok bele a hsz-be, semmi sértőt vagy valótlant nem állítottam, pusztán tényeket közöltem)”
 • 9. apátfalvifaszagyerek 2009. december 20. 01:06
  „"Európa védelméért vívott háború", "Mo. védte magát(!) a Donnál a bolsevizmussal szemben", "nagy európai polgárháború" by korlátlanul magyar (inkább agyar) kurucinfo. Inkább nem kommentálnám...

  Őrizzük meg a hősök emlékét örökre, és a fent említett uszító, nemzetellenes portált pedig azonnali hatállyal BETILTANI!!! (ez fontos, mert nem egyszer írtak a doni hősökről, úgyhogy ne moderáld, kösz)”
 • 8. N.P. 2009. december 19. 17:55
  „Látod Achilleus van azért Nagy Nemzeti Koalíció!
  Csak érték kell hozzá, megkérdőjelezhetetlen érték.”
 • 7. achilleus 2009. december 19. 15:53
  „5. hozzászólás Logaritmus 2009.12.19. 15:29
  No lám! Ebben is egyetértünk. /Itt mindenben./”
 • 6. rolee 2009. december 19. 15:32
  „Esik a hóó :D”
 • 5. Logaritmus 2009. december 19. 15:29
  „Nagyon szép, évek óta a legjobb köztéri szobor Szegeden. Kliegl helyrehozta azt, amit a Szent István szoborral szerintem elrontott. Nyugodjanak békében a feleslegesen meghalni hagyott katonák. Szégyen azokra, akik így kivezényelték őket!!!”
 • 4. Titanilla 2009. december 19. 12:35
  „Megrenditő! Elmegyek,megnézem, mostanában nem jártam arra, nem is tudtam erről a szoborrol.”
 • 3. N.P. 2009. december 19. 11:53
  „Nagyon jó a cikk! Na ez az, amikor egy alkotás végérvényesen az életünk részévé válik.”
 • 2. achilleus 2009. december 19. 11:31
  „1. hozzászólás Rosmary53 2009.12.19. 09:47
  Csak megismételni tudnám.”
 • 1. Rosmary53 2009. december 19. 09:47
  „Kedves Bakos András, ez egy nagyszerű írás, köszönöm...meglátni a valóságban azt, amit a szobrász képzelete megalkotott, és így bemutatni, méltó az emlékműhöz. Valóban avatás...az idő avatása.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalantáborok az utcán - probléma van, jó megoldás nincs

Az Izabella híd lábánál már régóta élnek hajléktalanok, ám korábban csak egy-egy matrac, takaró és némi szemét hevert a tanyájukon, idén azonban már igazi kalyibát emeltek maguknak. Tovább olvasom