Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Szobrot kap Bánffy Miklós a Dóm téri panteonban

Szeged - A Tragédiát színpadra állító író, képzőművész, külügyminiszter, gróf Bánffy Miklós 60 éve hunyt el – ma 15 órától emlékülésen méltatják munkásságát, majd 17 órakor felavatják szobrát a Dóm téri nemzeti panteonban.
A Szegedi Operabarátok Egyesülete januárban kérte az önkormányzat hozzájárulását gróf Bánffy Miklós szobrának elhelyezéséhez a Dóm téri nemzeti emlékcsarnokban. A szoborállítás terve már régen megfogalmazódott az író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színházi rendező és külügyminiszter tisztelőiben. Botka László polgármester javaslatára a közgyűlés elfogadta, hogy június 5-én, halálának 60. évfordulóján helyezzék el Bánffy szobrát a panteonban. Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója is támogatta a szoborállítás tervét, hiszen a polihisztor gróf kapcsolata Szegedhez és a fesztiválhoz közismert: Klebelsberg Kunó barátjaként egyik megálmodója volt a Dóm térnek és a salzburgi mintára kialakított nyári játékoknak. 1934-ben Bánffy rendezésében és finanszírozásában mutatták be Az ember tragédiáját – a monumentális produkciót a magyar színháztörténet emlékezetes előadásai között tartják számon.

Bánffy Miklós bronz mellszobra civil összefogás eredményeként született meg: a költségeket magánszemélyek felajánlásaiból fedezték. Az öntőformához a szobrász, Stróbl Alajos leszármazottainak közbenjárásával jutottak. Az új öntvény kivitelezésében és a mészkőkonzol tervezésében Lapis András szobrászművész működött közre önzetlenül. Ma 17 órakor a Dóm téri emlékcsarnokban Botka László, Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója és Bátyai Edina mond avatóbeszédet; a szobrot megáldja Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Kató Béla Kolozs megyei református püspök. Közreműködik: Fekete Gizi színművész, valamint Kosztándi István és Behán László Dezső hegedűművész. 18 órától a dómban Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök celebrál szentmisét Tokody Ilona fellépésével Bánffy Miklós lelki üdvéért.

Bánffy Miklós önarcképe 1922-ből.
Bánffy Miklós önarcképe 1922-ből.

Emlékülést szerveztek az operabarátok

A Szegedi Operabarátok Egyesülete idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját; a jubileum egyik kiemelkedő eseménye a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg-termében ma 15 órakor kezdődő Bánffy Miklós-emlékülés, amelynek díszvendége Bánffy Katalin grófnő. Az előadók között szerepel Szinetár Miklós, Kun Miklós, Gyémánt Csilla, Pröhle Gergely, Tverdota György. Közreműködik Gregor Bernadett színművész.

Gróf és polihisztor

Gróf Bánffy Miklós Kolozsvárott született 1873-ban az egyik legnagyobb erdélyi földbirtokos család sarjaként. Egyetemi tanulmányait szülővárosában és Budapesten végezte. 1901-től szabadelvű programmal képviselő lett, később a Nemzeti Munkapárthoz csatlakozott. 1906-tól 1909-ig Kolozs vármegye és Kolozsvár főispánja. 1913 és 1918 között a magyarországi állami színházak, így az Operaház intendánsa volt. 1916-tól a Kisfaludy Társaság tagja. 1921. április 14. és 1922. december 19. között a Bethlen-kormány külügyminisztere, 1923 és 1927 között a Képzőművészeti Tanács elnöke volt. 1926-ban visszatért a Románia részévé vált Erdélybe – a román királytól személyesen kapott román állampolgárságot. Felismerte, hogy az akkori romániai politikai viszonyok között a legfontosabb feladat a kisebbségbe került magyarság megmaradásához elengedhetetlen kulturális intézmények megtartása. Jelentős szerepet játszott az erdélyi irodalmi életben, több regénye és színműve megjelent; az Erdélyi Helikon szerkesztője volt. Nemcsak íróként, hanem grafikusként is maradandót alkotott; az Erdélyi Szépmíves Céh több könyvét, így Tamási Áron köteteit is ő illusztrálta. Észak-Erdély visszacsatolása után 1940-ben az országgyűlés felsőházi tagja lett. 1943-ban titkos megbízatással Bukarestben tárgyalt a Hitler-ellenes erőkkel, ez azonban a németek tudomására jutott, ezért lebombázták a kastélyát Bonchidán. 1950-ben hunyt el Budapesten.

Olvasóink írták

  • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. június 05. 11:14
    „"1943-ban titkos megbízatással Bukarestben tárgyalt a Hitler-ellenes erőkkel, ez azonban a németek tudomására jutott, ezért lebombázták a kastélyát Bonchidán." Egy igaz hazafi. Örök dicsőség az emlékének. <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovisok az apukájukról - Legjobb, hogy sok puszit ad!

Új játékunkban Csongrád megye legjobb apukáját keressük – ezúttal szegedi óvodásokat kérdeztünk az apukájukról. A 4–5 éves gyerekek válaszai tanulságosak. Tovább olvasom